Dünyaca ünlü bankaların 2017 yılındaki teknoloji harcamaları, ABD’deki tüm fintech girişimlerinin aldıkları yatırımları geçti.

Wall Street Journal’da yer alan bir haberde, Citigroup’un 2017 yılında teknolojiye 8 milyar dolar harcadığı belirtildi. Yayımlanan yazıda bu meblağın, ABD’deki finansal teknoloji girişimlerinin geçtiğimiz yıl elde ettikleri risk sermayesi yatırımlarından daha fazla olduğu vurgusu yapıldı.

Katıldığı bir konferansta konuşan Citigroup CEO’su Michael Corbat, banka giderlerinin yaklaşık yüzde 20’sini teknolojik gelişim konusundaki harcamalarının oluşturduğunu, bu tutarın da 8 milyar dolar seviyesine yaklaştığını söyledi.

National Venture Capital Association and Pitchbook tarafından hazırlanan ve 2017 yılını baz alan raporlara göre, online bankacılık şirketi Social Finance ve iş ödemeleri AvidXchange gibi ABD’li fintech firmalarının tamamı, CitiGroup’un teknoloji yatırımlarının gerisinde kalarak risk sermayesi şirketlerinden toplam 6,5 milyar dolar fon almayı başardı.

Teknoloji yatırımı konusunda bankaların gözü karardı

ABD’deki fintech girişimlerinin elde ettikleri toplam yatırımlardan bile daha fazla teknoloji yatırımı yapan Citigoup’un, yeni nesil rakiplerine karşı dinç kalmak için gözünü kararttığı belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, en büyük fintech firmalarının bile Citigroup’un bir celsede teknolojiye harcadığı meblağın yanına yanaşamayacaklarını iddia etti.

Barclays Açık Bankacılık Sistemine Geçmek için Hazırlıklarına Başladı

Haberde, bankaların kendi bütçelerinin bir kısmını mevcut sistemlerinin bakımına yönelttikleri yazıldı. Gazeteye göre, kimi sektörlerde “keeping the lights on” olarak adlandırılan, departmanların kepenk indirmek yerine var olan iş güçlerini güncelleyerek çalışmaya devam etmeleri fikrini benimsedikleri düşünülüyor. Yine de, bankanın ayırdığı dev bütçenin büyük kısmı yeni teknolojilere ve projelere harcanıyor.

JPMorgan Chase ise 2018 yılında teknolojiye 10,8 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Önceki yıllarda banka, teknoloji bütçesinin yaklaşık üçte birini yeni yatırımlara harcanacağını söylemişti. Tıpkı Citigroup gibi teknoloji konusuna ağırlık vermeye başlayan banka, genel olarak teknoloji ile ilgili işlerde yaklaşık 50 bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyor.

“Daha az harcama yapmak için daha fazla harcama yapıyoruz(!)”

Ayrılan dev bütçelerin, robotik çalışmalar ve tabii ki blockchain sistemleri için de harcanacağı biliniyor. Bankaların genel görüşü, bugün yapılan yatırımların uzun vadede getirisi fazla olduğu yönünde. İlerleyen dönemlerde daha az harcama yapmak için bu sene harcamalarını artırıyorlar. Citigroup CEO’su Michael Corbat, Bernstein Stratejik Kararlar Konferansı’nda, “Bu yıl, geçen yıldan daha fazla harcama yapıyoruz ki, gelecek sene daha az harcama yapalım…” gibi ilginç bir açıklama ile konuyu izah etmeye çalışmıştı.

Saxo Bank, Açık Bankacılık Girişimlerini Güçlendirecek API Hizmeti Sunuyor

Citigroup, gider-gelir oranının bu yıl boyunca yüzde 58’den yüzde 57’ye düşmesini beklediğini söyledi. Corbat, bankadaki maliyet düşüşünün hem 2019, hem de 2020’de devam ederek yüzde 2’lik iyileşme oluşturacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Banka, ABD’deki şube ağını 2013’ten bu yana yüzde 30 oranında azalttı. Fiziksel bankacılık hizmetlerini tamamen mobil cihazlar aracılığıyla yeni müşterilere sunmayı hedefliyor. Corbat’a göre, yeni teknolojiler hayatımıza girdikçe analog hizmetlerin gerekliliği azalıyor. Dijital teknolojiye geçmenin sonucunda maliyet giderleri de aşağıya iniyor.

Avrupalı Bankalar Fintech’lere Daha Sıkı Düzenleme Getirilmesini İstiyor