Lizbon’da düzenlenen Building on Bitcoin konferansında, bitcoin’in bugünü ve geleceği tartışıldı. Konferansta, 6 milyon BTC’nin çalıntı ya da kayıp olduğu söylendi.

Portekiz’in Lizbon şehrinde düzenlenen Building on Bitcoin konferansında bitcoin özelinde kripto paralar hakkında konuşuldu. Kripto para piyasasının yolculuğu hakkında bilgi veren uzmanlar, gelecek öngörülerinde de bulundular.

Bitcoin’in durumu hakkında konuşma yapan BitGo’da eski mühendisi Jameson Lopp, konferansa damga vuracak açıklamalarda bulundu. Lopp yaptığı konuşmada, bugüne kadar yaklaşık 4 milyon BTC’nin kaybedildiğini, 2 milyon kadarının da çalındığını söyledi.

6 milyon BTC’ye erişim mümkün değil

Temmuz 2018 itibarıyla toplam 6 milyon BTC’ye erişilemediğini açıklayan BitGo’da eski mühendisi Jameson Lopp, bitcoin’in kullandığı blockchain altyapısının çalışma mantığı gereği bu kripto paraların geri getirilemediğini ifade etti. Kaybolan BTC’lerin yerinden oluşturulamayacağına dikkat çeken Lopp, hard fork (çatallanma) işleminin de çare olmayacağını öne sürdü. Yaptıkları hesaplara göre yaklaşık 6 milyon BTC’nin çalıntı ya da kayıp olduğunu aktaran Lopp, piyasada var olan tüm BTC’lerin yüzde 28,5’inin erişilemediğine vurgu yaptı.

Lopp, madenciler tarafından tüm BTC’ler çıkarılsa bile toplamda 15 milyondan fazla birimin bulunamayacağını açıkladı. An itibarıyla 17 milyon adet bitcoin’in dolaşımda olduğunu söyleyenlere, “Reel olarak 11 milyondan fazla BTC dolaşımda olamaz” karşılığını verdi.

Kayıp ya da çalıntı BTC’ler fiyatları etkiliyor mu?

Kripto para birimleri ve blockchain analitiği şirketi olan Chainalysis yetkilileri, Fortune dergisinin Kasım 2017 sayısına verdikleri röportajda, halihazırda 3,79 milyon BTC’nin kaybolduğunu söylemişlerdi.

O dönem Chainalysis firmasında kıdemli ekonomist olan Kim Grauer, kripto para birimi sektörünün son derece spekülatif yapısı nedeniyle kayıp bitcoin’lerin piyasa tarafından dikkate alınıp alınmadığını kesin olarak söylemenin zor olduğunu ifade etmişti. Grauer, uzun vadede talepteki artışın BTC’nin fiyatını yükseltebileceğini ifade etmişti.

Fortune dergisi muhabiri tarafından “Kayıp ve çalıntı bitcoin’lerin piyasa fiyatını etkiliyor mu?” sorusuna, “Bu çok karmaşık bir soru” cevabını veren Grauer, “Piyasa değeri ile ilgili doğrudan yapılan hesaplamalarda, kayıp paralar dikkate alınmaz” ifadesini kullandı.

Grauer sözlerine şöyle devam etti:

“Bu alanın ne kadar spekülatif olduğu göz önünde bulundurulduğunda, piyasa değeri hesaplamaları harcama faaliyetlerini etkileyen piyasadaki ekonomik modellere dönüşebilir. Ancak piyasa mevcut talep ve arzlara göre uyarlandı. Geleneksel para birimlerinde de kurları ayarlamak için para rezervlerini azaltmak ya da artırmak iyi bilinen bir para politikası prosedürüdür. Bitcoin için konuşacak olursak, cevap hem evet, hem de hayır.”

Kaybolanlar ve çalınanlar olmasa 1 BTC 10 bin dolar olurdu

CCN.com sitesinde yer alan haberde, çalıntı ve kayıp bitcoin’lerin ekosistemden çıkarılması durumunda 1 BTC’nin 10 bin doların üzerine çıkacağına işaret edildi. Site, 5 Temmuz 2018 itibarıyla 6 bin 500 doların üzerinde seyreden bitcoin’in fiyatının, dolaşımda olduğu düşünülen 17,13 milyon BTC’ye göre hesaplandığını söyledi. Haber sitesine göre, kaybolduğu ya da çalındığı düşünülen bitcoin’ler ekosistemden çıkarılsa ve 11 milyon BTC’nin dolaşımda olduğu kabul edilseydi, BTC 10.300 dolar değerinde olurdu.

Ödeme Girişimi Qiwi, Kripto Yatırım Bankası Açıyor