Japonya merkezli kripto para alım satım platformu Zaif’e gerçekleştirilen saldırı sonucunda 60 milyon dolar değerinde kripto para çalındı.

Kripto para alım satım platformu Zaif Exchange siber korsanların saldırısına uğradı. Japonya merkezli kripto para borsasının sistemine sızan bilgisayar korsanları, 60 milyon dolar değerinde kripto parayı ellerine geçirdiler. Japon Kyodo ajansı tarafından duyurulan habere göre, kripto para alım satım platformunun sistemine sızmayı başaran kimliği belirsiz bir grup, kullanıcıların kripto paralarını ele geçirdi. Yapılan tahminlere göre 6 bine yakın bitcoin çaldıkları belirlenen siber korsanların, kullanıcılara ait Mona ve Bitcoin Cash kripto para birimlerinin ne kadarlık kısmını zimmetlerine geçirdikleri ise henüz netlik kazanmadı.

Alım satım işlemlerini geçici süre ile durduran Zaif Exchange yetkilileri, saldırının 14 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştiğini belirttiler. Kullanıcıların toplam kaybı hakkında resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, yerel basında çıkan haberlere göre 60 milyon dolar değerinde kripto paranın çalındığı söyleniyor.

Soruşturma kapsamında işlemler geçici süreliğine donduruldu

Coinmarketcap verilerine göre 24 saatlik işlem hacmi 62 milyon dolar düzeyinde olan Japon kripto para alım satım platformu Zaif Exchange’in siber korsanlar tarafından hacklenmesi büyük yankı uyandırdı. Japonya’da faaliyetini sürdüren kripto para borsasına kayıtlı kullanıcıların bir süredir işlem yapamıyor oluşları yerel basına yansıdı. Ajanslara düşen haberlerde, geçici bir süreyle işlemleri durdurulan Zaif kripto para alım satım platformunun, bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğradığı yazıldı.

Resmi bir açıklama metni yayımlayan Zaif Exchange, 14 Eylül 2018 tarihi itibarıyla sistemlerine saldırı yapıldığını duyurdu. Olayın halen araştırıldığını bildiren platform yetkilileri, yaşanan hırsızlık olayının miktarı hakkında net bir bilgi vermekten kaçındılar. Yerel basında çıkan haberlere göre, saldırının toplam miktarının 6,7 milyar yen, yani yaklaşık 60 milyon dolar civarında olduğu iddia edildi.

Firmanın yayımladığı resmi metinde, sistemlerini baştan aşağı analiz ettikleri ve yeniden başlatmadan evvel tüm güvenlik prosedürlerinin yeniden elden geçirileceği ifadeleri yer aldı. 14 Eylül tarihinde gerçekleştiği tahmin edilen saldırının, 17 Eylül günü sistemdeki anormallikten anladıklarını belirten yetkililer, yaşanan sorunu derhal Hazine Bakanlığı yetkililerine bildirdiklerini de söylediler. Kripto para yatırma ve çekme sistemini yeniden başlatmak için güvenliği kontrol ettiklerini açıklayan Zaif Exchange yetkilileri, sunucularını yeniden yapılandırdıklarını aktardılar.

Zaif skandalı, Japonya’daki ilk kripto para hırsızlığı değil

Ondan fazla kripto para biriminin işlem gördüğü Zaif Exchange altyapısında, güvenlik düzeyinin artırılması ve sistemin yeniden ilk haline döndürülmesi için çalışmalar sürüyor.

İşlemlerin geçici bir süre için dondurulduğunu açıklayan Zaif Exchange sözcülerinden, “Kıymetli varlıklarını bize emanet eden tüm müşterilerinin güvenini sarstığımız için özür diliyoruz” açıklaması geldi.

Yine Japonya’nın bir başka büyük kripto para alım satım platformu olan Coincheck firmasında da benzer bir olay yaşanmıştı. 2018’in ilk ayında gerçekleşen saldırıda, Coincheck hesaplarında 547 milyon dolar değerinde kripto para çalınmıştı.

Japon menşeli kripto para borsası Coincheck yetkilileri, hack skandalının ardından kullanıcılarının mağduriyetlerini gidereceklerini açıklamışlardı.

Danske Bank 150 Milyar Dolar Kara Para Akladı İddiası