Endonezya’da düzenlenen finans zirvesinde konuşan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, “Blockchain devasa potansiyele sahip” ifadesini kullandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın ortaklığındaki yıllık finans toplantıları Endonezya’nın Bali adasında gerçekleşti. Kanun koyucular, siyasetçiler, küresel finans kuruluşlarının ve yatırım fonlarının üst düzey yöneticilerinin yer aldığı toplantıda önemli başlıklar ele alındı. Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da yer aldığı toplantıda, finans alanındaki gelişmeler masaya yatırıldı.

Finans sektöründe atılacak küresel adımların ele alındığı toplantıda konuşma yapan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, blockchain teknolojisine ayrı bir parantez açtı. Blockchain teknolojisi hakkında herkesin çok heyecanlı olduğunu dile getiren Kim, bu teknolojinin potansiyelinin “devasa” olduğunu ifade etti.

Jim Yong Kim: “Blockchain teknolojisi devasa potansiyele sahip”

Endonezya’nın Bali adasında gerçekleşen, IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık finans toplantısında blockchain teknolojisi hakkında çarpıcı açıklamalar yapıldı. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, dağıtık defter teknolojisi hakkında olumlu ifadeler kullandı. “Blockchain teknolojisi devasa potansiyele sahip” şeklinde konuşan Kim, finans sektörünün yenilikçi teknolojilere ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi.

Küresel ölçekte refahı artırmak ve yoksullukla mücadele etmek adına önemli açıklamalarda bulunan Jim Yong Kim, yeni nesil teknolojilerin daha iyi bir gelecek oluşturmak adına çok önemli potansiyel barındırdığı fikrini savundu.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim şöyle konuştu:

“Gelecek nesilleri refah açısından ileriye götürecek teknolojik inovasyonlar bulunuyor. Kötü örneklerden kurtularak, yolsuzluğun azaltılması için pek çok teknoloji önümüzde duruyor. Burada kripto para birimlerinden bahsettik, ancak asıl dağıtık defter altyapısının muazzam bir potansiyeli olduğunu unutmamalıyız. Biz de bu alanda, dağıtık defter sistemiyle yönetilecek tahvil çözümümüzü ağustos ayında tanıtmıştık.”

Hatırlanacağı üzere, Avustralya merkezli Commonwealth Bank ile anlaşan Dünya Bankası, blockchain tabanlı tahvil sistemini duyurmuştu. Commonwealth Bank tarafından geliştirilecek olan ve blockchain altyapısına kullanacak olan tahvil sistemi, alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilecek, transferi sağlanacak ve yönetilecek olan tahviller, Dünya Bankası nezdinde işleme alınacak. İşlemler; Dünya Bankası’nın Washington’da bulunan merkezi ve Avustralya Sidney’de yer alan Commonwealth Bank ana ofisi ile koordineli biçimde gerçekleşecek.

Teknoloji ile daha derin bağ kurmak şart

Yaptığı konuşmada Dünya Bankası Başkanı Kim ayrıca, blockchain sisteminin evrak kullanım miktarını azaltacağı gibi, maliyetleri de aşağıya çekme konusunda yardımcı olduğunu ve gelecekte “son derece yararlı bir şekle dönüşeceğine” dikkat çekti.

Dünya Bankası’nın hedefini, 2020 yılına kadar finansal hizmetlere küresel ölçekte erişim geliştirmek olarak açıklayan Kim, teknoloji dünyasıyla daha derin bir bağlantı kurmadan bu hayalin gerçeğe dönüşmeyeceğini söyledi.

Kim’den blockchain konusunda 180 derece dönüş

Dünya Bankası başkanı, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamalarda kripto para birimlerini eleştiriyordu. Geçtiğimiz yıl CNBC mikrofonlarına konuşan Kim, bitcoin’in risklerinden bahsetmiş, sistemi saadet zincirine benzetmişti.

Jim Yong Kim, CNBC’ye geçtiğimiz sene şu açıklamayı yapmıştı: “Blockchain teknolojisi herkesin heyecan duyduğu bir şey, ama bitcoin bu teknolojinin sadece küçük bir senaryosu. Blockchain ilk ortaya çıktığı zamanlarda saadet zinciri şeklinde çalışıyordu. Sistemin istismar edilmeyeceğinden emin olmak önemli.

Dünyanın İlk Blockchain Tabanlı Akıllı Telefonu: XPhone