23 Ekim 2018’de Fintech, Finans, Teknoloji, Bankacılık alanları başta olmak üzere, günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

Square hepsi bir arada EFT-POS çözümünü kullanıma açtı

Tablet ve akıllı telefonları POS cihazına dönüştüren çözümler üreten Square, şimdi de all-in-one (hepsi bir arada) cihazı ile kapsamlı bir hizmet sunuyor. Square donanım ailesine eklenen Square Terminal ile, her türden ödeme alımı gerçekleştirilebilecek. Geleneksel POS cihazlarının tüm özelliklerini içinde barındıran Square Terminal, kredi kartı ve mobil ödeme gibi standartların hepsini destekliyor.

Geleneksel POS cihazlarına modern bir alternatif oluşturan Square Terminal, Apple Pay ve Samsung Pay gibi mobil cüzdanlarla da uyumlu. İşletme sahipleri için tüm ihtiyaçlarını tek noktada birleştiren cihaz, 399 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Sisteme dahil olan işletmeler yapılan her ödeme başına komisyon da ödemek durumundalar.

Finastra bulut tabanlı gerçek zamanlı ödeme hizmetini duyurdu

Finastra, Las Vegas’ta düzenlenen Money 2020 etkinliğinde küçük ve orta ölçekli bankalar için bulut tabanlı gerçek zamanlı ödeme sisteminin tanıtımını yaptı.

Fusion Global PAYplus isimli entegre çözüm, Avrupa Birliği ve ABD’de yer alan finans kuruluşlarına, herhangi bir ek maliyet ya da kurum içi altyapı gerekliliği duyulmaksızın bulut tabanlı gerçek zamanlı ödeme altyapısı oluşturmayı mümkün kılıyor.

Microsoft tarafından geliştirilen bulut platformu Azure üzerinde çalışan sistem, 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren kullanıma açılacak. SWIFT ve benzeri standartlara uygun biçimde hazırlanan platform, yapılan her türlü iyileştirme ve güncellemeleri bulut üzerinden gerçekleştireceğinden, sürekli güncel bir altyapı sunacak.

Bankalar, SaaS (Software as a Service – Hizmet olarak yazılım) modeline sahip sistem sayesinde kısa sürede entegrasyonlarını tamamlayıp gerçek zamanlı işlemlere başlayabilecekler.

Finastra kıdemli Başkan Yardımcısı Sagive Greenspan, “Gerçek zamanlı ödemelerin kullanımı gittikçe artıyor. Bankacılık hizmetlerinde müşterilerin beklentileri arttığı gibi, müşteri deneyimi de önem kazanıyor. Dijital dönüşüme önem veren kurumların gerçek zamanlı ödeme sunma konusunda hızlı adım atmaları gerek. Sunduğumuz hizmetle, küçük ve orta ölçekli bankaların bulut ortamından istifade ederek gerçekten rekabet edebilmelerini sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

Wahed Invest, helal hisse izleme uygulamasını kullanıma açtı

Helal odaklı etik yatırım platformu Wahed Invest, yatırımcıların düşündükleri bir şirketin dini vecibelere uygun olup olmadığına karar vermelerine olanak tanıyan ücretsiz “(Halal Stock Screener – Helal Hisse Senedi İzleme” uygulamasını kullanıma açtı. Şirketlerin İslami şartlara uygun biçimde çalışıp çalışmadığından endişe duyan yatırımcılar için çözüm üreten firma, inançları doğrultusunda yatırım yapmak isteyenlere yol gösteriyor.

Şeriat sertifikaları olan kurumlara yatırım yapmak isteyenlere uygun listeleme yapan Halal Stock Screener, Google Play ve Apple App Store üzerinden ücretsiz biçimde indirilebiliyor.

Halal Stock Screener, dünya çapında 50 binden fazla borsada arama yapabiliyor. Uygulama,
firmaların AAOIFI’ye (Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions – İslâmi Finansal Kuruluşlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu) uygun olup olmadığını analiz ediyor.

Thomson Reuters tarafından sağlanan gerçek zamanlı verileri kullanan uygulama; şirketin yapısına genel bakış, hisse senedi fiyatlandırmaları, finansal oranlar, şirket büyüklüğü, hisse başına veri ve tahminler dahil olmak üzere hem fiyat, hem de İslami kurallara uygunluk gibi bilgileri kullanıcısına paylaşıyor.