IMF Başkanı Christine Lagarde, nakit kullanımının azaltılması ve dijital paraya daha fazla önem verilmesi konusunda merkez bankalarına çağrıda bulundu.

Singapore Fintech Festival 2018 etkinliğinde bir konuşma gerçekleştiren IMF Başkanı Christine Lagarde, merkez bankaları tarafından desteklenecek dijital para birimlerinin önemine dikkat çekti. Merkez bankalarının dijital para konusunu kesinlikle gündemlerine almaları gerektiğini söyleyen Lagarde, ödeme sağlayıcıları ile ortak çalışma içine girilerek dijital ekonomide rol almanın gerekliliği hakkında fikirlerini paylaştı. Merkez bankalarının dijital para birimlerini kullanarak finans suçlarını önleme konusunda ilerleme kat edebileceklerini belirtti. İsveç, Kanada ve Çin hükümetlerinin dijital para konusunda ciddi adımlar attığını aktaran Lagarde, tüm merkez banklarının dijital para hususuna eğilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

“Değişemeyen tek şey değişimin kendisidir”

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tepesindeki isim Christine Lagarde, dijital para birimleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Singapur’da düzenlenen “Singapore Fintech Festival 2018” etkinliğinde konuşma yapan Lagarde, merkez bankaları tarafından desteklenen dijital para birimleri hakkında görüşlerini paylaştı. Gerek dijital çağa ayak uydurmak, gerekse finans suçlarını önlemek için merkez bankalarının dijital para birimlerini gündeme almalarının zaruri olduğunu söyledi.

Konuşmasına, “Değişemeyen tek şey değişimin kendisidir” sözleri ile başlayan Lagarde, “Yeni bir rüzgar esiyor. Dijitalleşmenin rüzgarı… Yeni dünya düzeninde söz sahibi olan milenyum nesli, akıllı telefonlar aracılığıyla ekonomimizin çalışma şeklini yeniden belirliyor” ifadelerini kullandı.

Yeni teknolojilerin faydaları olduğu kadar zararlarının da olabileceğine dikkat çeken IMF Başkanı, riskleri iyi yöneterek faydaya dönüştürmenin gerekli olduğunu söyledi. Nakitsiz bir toplum anlayışının benimsenmesi için merkez bankalarının bir an evvel çalışmaya başlamaları gerektiğini savundu.

IMF Başanı Christine Lagarde şöyle konuştu:

“Dijital dünya düzeninde nakdin nasıl bir rolü kalacak? Bugün bile, ‘nakit kabul edilmemektedir’ tabelalarının asıldığı mağazalar görmeye başladık. Sadece İskandinav ülkelerinde değil, diğer ülkelerde de nakitsiz toplum anlayışına ilgi artıyor. Nakde olan ilgi günbegün azalıyor. IMF olarak düzenlediğimiz çalışmalarda, nakde olan talebin aşağı yönlü olduğunu görüyoruz. On, yirmi ya da otuz yıl sonra kim bir kağıt parçasını ödeme olarak kabul edebilir ki?

“Bankalar dijital para birimlerini görmezden gelmemeli”

IMF Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz dönemlerde de benzer bir açıklama yapmış, bankaların dijital para birimlerinden gelen tehdidi göz ardı etmelerinin akıllıca olmayacağını savunmuştu. İngiltere Merkez Bankası’nda katıldığı bir toplantıda konuşan Lagarde, dijital para birimleri ile mevcut para birimlerinin arasında fark olmadığını düşündüğünü ifade etti. Lagarde, dijital para birimlerinin günün birinde sterlin ve dolara alternatif olabileceğini söyledi.

Lagarde yaptığı konuşmada, “Nakit ile aynı görevi görmesi ve kullanım kolaylığı sağlanması durumunda, vatandaşlar günün birinde geleneksel para birimleri yerine dijital para birimlerini tercih edebilirler. Merkeziyet riski, transfer gecikmeleri, hesap ve kimlik kontrolü yapan aracıların olmaması kaydıyla… Özel olarak üretilen dijital para birimleri riskli ve istikrarsız yapılarını sürdürürlerse, vatandaşlar merkez bankalarını göreve çağırıp dijital para birimleri için düzenleme yapılmasını talep edebilirler” sözlerini kullandı.

Westpac Dijital Dönüşüme 800 Milyon Dolar Ayırdı