Ödeal, GİB ve TOBB işbirliğinde Ankara ve İstanbul’da düzenlenen iki ayrı etkinliğe katılarak sisteme ilişkin düşüncelerini paylaştı.
Ödeal, ödeme teknolojileri ve e-dönüşüm konulu, GİB ve TOBB işbirliğinde Ankara ve İstanbul’da düzenlenen iki ayrı etkinliğe katılarak, Ödeal’ın genel olarak finansal erişim ve özel olarak ise ödeme sistemi içindeki yerinden bahsederek, sisteme ilişkin düşüncelerini paylaştı.
Türkiye’yi POS cihazına gerek olmadan, cep telefonlarından mobil ödeme teknolojisiyle tanıştıran ve ülkemizin masaüstü yazar kasalara bağlanma özelliğine sahip ilk ve tek POS cihazını çıkaran Ödeal, ödeme teknolojileri ve e-dönüşüm konusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) işbirliğinde, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen iki ayrı etkinlikte yer aldı. Etkinliklere, Türkiye’nin önemli kurum ve markalarının ilgili üst düzey yöneticileri yoğun ilgi gösterdi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen etkinliklerin ilk bölümünde, GİB uzmanları tarafından, ‘Yazarkasa Kullanımında Mükelleflerin Sorumlulukları’ konulu bir seminer düzenlendi. ‘POS-yazarkasa entegrasyonu’, ‘e-arşiv fatura, yazarkasa ilişkisi’, ‘satış otomasyon sistemleri ile entegrasyon’ ve ‘bayilik modeli’ konularını içeren seminerlerde, uzmanlar en güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Etkinliklerin ikinci bölümünde ise, Prof. Dr. Kerem Alkin’in moderatörlüğünde; GİB Grup Başkanlarından Abdullah Kiraz, Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör ve Protel Genel Müdürü Murat Sıcakkanlı’nın katıldığı, ‘Perakende Teknolojisinde Yenilikler ve Uyum’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
“300 bine yakın ağacın kesilmesini önledik”
GİB’nın e-dönüşüm çalışmaları hakkında güncel bilgiler veren Abdullah Kiraz, her şeyden önce, bu çalışmalar sonucunda, 80 bin vergi mükellefinin e-faturaya geçtiğini ve bu sayede, 22 milyar adet faturaya denk gelen, 300 bine yakın ağacı kesilmekten kurtardıklarından gurur duyduklarını vurguladı. Tüm mükellefleri e-fatura uygulamasına geçerek, ağaçların kesilmesini önlemeye çağıran Kiraz konuşmasında, 2020 sonuna kadar, bu sayının 2-3 katını hedeflediklerini belirtti.
Kiraz, e-fatura uygulamasında gelinen nokta dışında; e-arşiv, e-defter çalışmalarının ve tüm bankaları ilgilendiren e-dekont çalışmalarının da tamamlandığı müjdesini verdi. Kiraz konuşmasında ayrıca, tamamen milli üretim olan, açık kaynak kodlu GİB işletim sistemini ürettiklerini ve 40 bin lokasyonda kullanıldığını vurguladı.
Fevzi Güngör: “KOBİ’lerin finansal erişime daha yaygın ulaşmalarının önündeki en önemli bariyer maliyet…”
Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör ise Ödeal’ın genel olarak finansal erişim ve özel olarak ise ödeme sistemi içindeki yerinden bahsederek, sisteme ilişkin düşüncelerini paylaştı. Firma olarak pozisyonlarının, KOBİ’lerin banka sistemine, büyük firmaların ulaştığı gibi ulaşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Güngör; “Dünyada ve Türkiye’de refah artışına paralel olarak, finansal sisteme erişim oranını da artırmak zorundayız. KOBİ’lerin finansal erişime daha yaygın ulaşmalarının önündeki en önemli bariyer maliyet… KOBİ’ler ve küçük esnaf elbette ulaşmak istiyor ama var olan finansal yapıda bu onlar için ekonomik olmuyor maalesef. Zaten bu yüzden devlet bizim gibi, banka olmayan, inovatif ve teknolojiyi odak alan bizim gibi kuruluşlara lisans verdi.” dedi.
“KOBİ’ler adına süreci yönetiyoruz ve onlar için bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz”
Ödeal olarak, kendileriyle çalışan, vergi mükellefi olan küçük esnaf adına, oldukça teknik ve bir sürü yorucu prosedürü bulunan yazarkasa ve POS uygulamalarındaki tüm sürecin uygulamasını ve sorumluluğunu üstlendiklerinin de altını çizen Güngör, sözlerine şöyle devam etti: “Ödeal olarak toplam 30 bin üye işyerine hizmet veriyoruz. Aylık kotalar ve sabit maliyetler nedeniyle POS yatırımı yapmak istemeyen, daha doğrusu yapamayan KOBİ’ler, küçük işletmeler ve bireysel girişimcilerin can suyu olduğumuz yolculuğa 2014 yılı Eylül ayında Mobil POS hizmeti ile başladık. Bu sayede, yalnızca büyük kurumlar değil küçük esnaf ve kendi hesabına çalışanlar da, Ödeal ile herhangi bir sabit maliyete katlanmak zorunda olmaksızın kredi kartı ve banka kartından tahsilat yapabilmeye başladılar. Zaman içinde artan müşteri sayısı ve gelen talepler doğrultusunda Ödeal POS adını verdiğimiz, Türkiye’nin masaüstü yazar kasalara bağlanma özelliğine sahip ilk ve tek POS cihazını çıkardık. Ödeal POS ile, anlaşmalı bankalar için tek POS üzerinden taksit imkanına ek olarak, tüm bankalar için tek komisyon oranı gibi farklı avantajlar sunduk. Son olarak piyasaya sunduğumuz Ödeal Yazarkasa POS ürünümüz ile yeni nesil yazar kasa POS cihazı içerisine Ödeal avantajları ekleyerek, yazarkasa ile mobil olarak tahsilat yapmak isteyen işletmelerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurduk. Kısacası bizim varlık nedenimiz, KOBİ ve küçük esnafın, takip edemediği POS-yazarkasa ödeme işlemlerini, onlara en uygun çözümü, sistemi sunarak, bir anlamda biz takip ediyoruz ve sorunlarını çözüyoruz.”
Bayi modelinde yüklü tüm markalar için mevzuata tam uyumlu tek çözüm bizim çözümümüz.
Güngör konuşmasının son kısmında, sistemin gidecek daha çok yolu olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Sistemde bayi modeli, 300-400 bin kullanıcıyla kullanılan bir model ve toplam cirosu 20-30 milyar TL bandında ama bildiğim kadarıyla bayi modelinde, sanal POS’u, ÖKC’ye entegre etmiş firma yok. Ayrıca, büyük mükellefler dışında, yazarkasaya harici POS bağlamış firma ve bu işlemi yapacak banka şubesi de pek yok. Burada genel bir standarda maalesef henüz ulaşamadık. Ama bu global dünyadaki merkezileşme karşısında, kendi ürünlerimizi çıkartarak, kendi teknolojimizi yaratarak, KOBİ’lerimizi destekleyerek ayakta kalabileceğimize inanıyorum. Tüm bu süreçte gerçekleştirilecek ilerlemeler bu nedenle çok önemli. Bayi modelinde verdiğimiz yazarkasa üzerinde kurulu tüm uygulamalar için mevzuat uyumunu tamamen sağlayan tek çözüm bizim çözümümüz.”
Protel Genel Müdürü Murat Sıcakkanlı ise, firma olarak hizmet verdikleri yiyecek-içecek sektöründeki ödeme teknolojileri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.