İngiltere merkezli bireysel finans çözümleri sağlayıcısı Bud, küresel ölçekte hizmet sunan bankacılık devlerinin desteğini almayı başardı.

Bireysel finans çözümleri sunan fintech girişimi Bud, aralarında HSBC, ANZ ve Goldman Sachs gibi dev finans kuruluşlarının da yer aldığı yatırımcı grubundan 20 milyon dolar fon elde etti. Yatırımcılar arasında Banco Sabadell’in kurumsal girişim kolu InnoCells, Investec INVC fund, Man Group’un eski hedge fonu yöneticisi Lord Fink ve George Osborne’un danışman olarak görev aldığı risk sermayesi şirketi 9 Yards Capital da yer aldı.

İngiltere merkezli bireysel finans girişimi Bud, sadece kendi ülkesinden değil, çeşitli küresel yatırımcılardan da destek alarak adından söz ettirdi. Bireysel finans çözümleri alanında yapılan inovasyonlara kol kanat geren girişim sermayesi yatırımcıları ve küresel ölçekli bankalar Bud girişimine de destek oldular.

Tüketiciler bireysel finans ürünlerini kendi kendilerine yönetiyorlar

Bud; bankalardan ve finans hizmetleri sağlayan kurumlardan gelen verileri birleştirerek kişilerin bireysel finans işlemlerini otomatikleştiren çözümler üretiyor. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre, kendi uygulamaları ve hizmetlerini oluşturmak isteyen bankalar Bud’ın geliştirdiği altyapıyı kullanıyor. Bu sayede müşterilerinin temel bankacılık uygulamaları üzerinden tüm finansal ürünlerini yönetmeleri mümkün oluyor.

Elde ettikleri yatırımın, müşterilerine açık bankacılık çözümlerini sunmak isteyen bankaların yeni teknolojilere ne kadar hevesli olduklarının bir ispatı olduğunu dile getiren Bud Kurucusu Ortağı ve CEO’su Ed Maslaveckas şöyle konuştu:

“Bu yatırım, bankaların açık bankacılığı müşterileri için gerçekten ilk sıraya koyduklarını gösteriyor. Teknolojik hamlelerle geleneksel düzenlemelerin ötesine geçme konusunu ciddiye aldıklarını kanıtlıyor. Bu hamle, finans sektörü için daha büyük bir değişimin başlangıcı olacak. İnsanların finansal yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına yardımcı olmak için önemli bir adım atıldı. Yatırımcıların bu yaklaşımı, projeyi takdir ettiklerini ve ortak paydada buluşmak istediklerini gösteriyor.”

Elde edilen fonun şirket çalışan sayısını iki katına çıkarmak için kullanılacağını belirten yetkililer, ayrıca önümüzdeki 12 ay içinde daha önceden belirlenmemiş pazarlara girmeyi planladıklarını da ifade ettiler.

Bud; Wealthify ve PensionBee gibi fintech işletmelerinden Hiscox ve AJ Bell gibi kurumsal firmalara kadar 85 farklı marka ile aktif biçimde çalışıyor. Merkezi Londra’da olan şirket ofisinde 62 kişilik ekip görev yapıyor.

İngiliz fintech girişimleri Brexit’e karşı kendilerini konumlandırıyorlar

Bireysel finans çözümleri sunan Bud, gerek kendi ülkesinden gerekse küresel ölçekte hizmet veren yatırımcılardan destek alırken, Brexit nedeniyle sınır ötesi ticaretin belirsizliğine karı konum alan girişimler de oluyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının (Brexit) ardından, Birleşik Krallık’ta yer alan fintech girişimleri hayatlarına devam edebilmek için alternatif çözümler geliştiriyor. Bu çözümlerin başında da Avrupa sınırları içinde ek ofis açmak geliyor. Fintech unicorn’ları arasında yer alan, sınır ötesi para transferi girişimi TransferWise da bu furyaya uydu ve Belçika’da ofis açma kararı aldı. Brexit sonrası Avrupa Birliği sınırları içindeki faaliyetlerini eksiksiz biçimde sürdürmek için düğmeye basan girişim, Belçika’daki resmi makamlara lisans başvurusu yaptı.

Ödeme Girişimi Toss “Unicorn” Oldu