Şirketler Kadınların Güçlenmesine Öncelik Vermezse Liderlikteki Küresel Cinsiyet Ayrımı 2073’e Kadar Sürebilir.
IBM’den Kadın Liderliği Üzerine Araştırma: Kadınların Güçlendirilmesi Küresel Kuruluşların yüzde 79’u için Öncelik Değil.
IBM’in “Women, Leadership, and the Priority Paradox” (Kadın, Liderlik ve Öncelik Paradoksu) adlı yeni araştırması, kadınların güçlenmesini kuruluşların bir iş önceliği haline getirmediğini ve çalışma ortamlarındaki liderlik pozisyonlarında cinsiyet ayrımının devam edeceğini ortaya koydu. 2300 yönetici ve profesyonelle yapılan anketten yola çıkılarak hazırlanan çalışma, değişimin nasıl sağlanacağı ile ilgili de rehber niteliği taşıyor.
Oxford Economics iş birliğiyle IBM İş Değerleri Enstitüsü’nün (IBV) yürüttüğü küresel araştırmaya göre, ankete katılan kuruluşlarda üst düzey liderlik pozisyonlarının yalnızca yüzde 18’inin kadınlara ait olduğu ortaya çıktı.
Bunun nedenleri ise şöyle sıralandı:
- Kuruluşlar iş değerine yeterince önem vermiyor. Katılımcıların yüzde 79’u finansal başarıdaki üstünlük ve rekabet avantajıyla cinsiyet eşitliğini ilişkilendiren birçok kanıta karşılık liderlikte cinsiyet eşitliğini gerçekten önceliklendirmiyor.
- Erkekler, çalışma ortamlarında cinsiyetçiliğin boyutunu hafife alıyor. Erkek yöneticilerin yüzde 65’i kadın olsalardı da liderlik pozisyonuna atanma olasılıklarının eşit düzeyde olabileceğini söylüyor.
- Bu sorun hakkında çok az sayıda kuruluş bir aciliyet veya sahiplenme gösteriyor. Kuruluşlar, kurumsal performansın diğer taraflarında uyguladıkları disiplinli operasyonel odaklanma yerine “iyi niyete” çok fazla güveniyor ve ayrımcılık konusuna müdahale etmiyor.
Bu engellere karşılık liderlik pozisyonlarında cinsiyet eşitliğini yakalamaya özen gösteren ve raporda “İlk Harekete Geçenler” olarak yer alan bazı kuruluşlara da yer verildi. Bu kuruluşların cinsiyet katılımı hakkında ciddi bir duruşu olduğu, eşitliğin finansal açıdan daha çok başarı getireceğine inandıkları ve harekete geçme sorumluluğunu üstlendikleri belirtildi.
IBM Türk Pazarlama Ülke Lideri Seda Gürkaynak bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’de geçmişle karşılaştırdığımızda kadınlar liderlik pozisyonlarına daha çok atanıyor. Ancak bugün bir adım daha ileri giderek cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için, kadınların
güçlendirilmesini öncelik haline getirmek artık bir zorunluluk haline geldi. Bu nedenle hem kadınların hem kuruluşların üstlenmesi gereken birçok sorumluluk var. Buna işe alımdan ödüllendirmeye, geliştirme ve işe bağlılıktan kadınların terfi etmesine kadar her şey dahil. Biz de kadınlar olarak bu hedeflere ulaşmak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.”
Araştırmada, değişime yönelik yol haritası da şu şekilde paylaşıldı:
- Liderlikte cinsiyet eşitliğini bir iş önceliği haline getirin. Temel performans göstergeleri, bütçe ve atanan kaynaklarla resmi iş planına kadınların güçlendirilmesini da dahil edin. Bu konuda önünüzü açacak bir veya daha çok üst düzey yönetici seçin.
- Bir katılım kültürü oluşturun. Daha esnek iş düzenlemelerini ve resmi sponsorluk girişimlerini destekleyen programlar oluşturun.
- Cinsiyet eşitliğini sağlama sorumluluğunu liderlere verin. Kadınların liderlik pozisyonlarına yükseltilmesini temel bir stratejik iş önceliği haline getirecek güce sahip olan kişiler üst düzey yöneticilerdir. Yönetim kurulu da bu noktada işletmenin büyümesi için güvene dayalı sorumluluklarının bir parçası olarak etkin bir rol oynayabilir.
Araştırmayla ilgili tüm bulgulara aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
https://www.ibm.com/thought-leadership/institute-business-value/report/womeninleadership