Dijital bankacılık girişimi N26, sunduğu hizmetleri İngiltere’ye taşıdıktan sonra şimdi de gözünü okyanusun ötesine dikti.
Milenyum nesli tüketicilere odaklanan Alman dijital bankacılık girişimi N26, faaliyetlerini Avrupa’nın ötesine taşımak için düğmeye bastı. Orta Avrupa bölgesinde gösterdiği başarıyı 2018 yılı içinde İngiltere’ye taşıyan fintech girişimi, şimdi de ABD’ye hizmet ulaştıracak.
Peter Thiel ve Li Ka-shing gibi bölgenin dikkat çeken milyarderleri tarafından desteklenen Alman merkezli bankacılık uygulaması N26, müşteri odaklı bankacılık çözümlerini Avrupa’nın ötesine genişletme konusunda kararlı.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, ürün çeşitliliği sağlamak yerine, müşteri sayısını artırma ve işlem hacmini büyütme kararı alındığı ifade edildi.
Milenyum nesli odaklı hizmet sunan N26’nın gelir elde etme sıkıntısı yaşayabileceğini savunanlara cevap veren N26 Bank CEO’su Markus Gunter, “Bölgesel genişleme, ürün genişlemesinden daha öncelikli hedefimiz” açıklamasında bulundu. Gunter, “Bu hamlemizi eleştiren, 20 yaşındaki çocuklardan para kazanamayacağınızı iddia edenler oluyor, ancak maliyetleriniz düşükse bunu yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.
“Hizmet sayımızı değil, ölçeğimizi artırmak istiyoruz”
Orta Avrupa bölgesinde yeni nesil bankacılık hizmetleri sunan Alman fintech girişimi N26, ilk genişleme hamlesini İngiltere üzerinde yapmıştı. Fintech’in anavatanı olarak gösterilen ve sınırları içinde yüzden fazla dijital bankanın yer aldığı İngiltere fintech ekosistemine ayak basan N26, şimdi de ABD’ye yelken açtı.
2018 yılının son çeyreğinde ABD açılımı hakkında ilk sinyalleri veren dijital banka N26, aldığı yatırımların gücünden faydalanarak JP Morgan Chase ve Bank of America gibi geleneksel finans kurumlarına rakip olacağını Ocak 2019 itibarıyla resmen duyurdu.
Avrupa’da 24 ülkede faaliyet gösteren N26 girişimine kayıtlı 2,5 milyon müşterinin olduğu ifade ediliyor.
Ürün yelpazesini genişletmek yerine, temel bankacılık hizmetlerini farklı coğrafyalara taşıma planı yapan N26, Almanya’da sunduğu ev kredisi çözümlerini diğer bölgelere taşımayacağını açıkladı. Firma ayrıca, müşterilerin borsada işlem gören fonlara yatırım yapmalarını sağlayan ürününü de artık sunmayacak.
Gunter, “Her türlü hizmeti sunan bir banka olmayı planlasaydık, ölçeğimiz küçük olduğu için finans devlerinin bizi piyasadan itmesi kolay olurdu. Hizmet sayımızı değil, ölçeğimizi artırarak pazar gücü elde etmek istiyoruz. Son finansman turu olmasaydı, N26’nın uluslararası genişlemesi mümkün olmazdı” ifadelerini kullandı.
Şirket, ocak ayında aldığı yatırımlarla 2,7 milyar dolar değerine ulaşarak Avrupa’nın en değerli fintech girişimi olmuştu. 2013 yılında kurulan şirketin Barselona, Berlin ve New York olmak üzere üç merkezde toplam yerde 800 çalışanı var.
Avrupa’nın en değerli fintech girişimi olmuştu
Alman dijital bankacılık girişimi N26, aldığı yatırımların ardından 2,7 milyar dolarlık değere ulaşarak Avrupa’nın en değerli fintech girişimi oldu.
Merkezi Almanya’da bulunan ve sadece dijital kanallar üzerinden bankacılık hizmeti sunan N26, düzenlediği en yeni yatırım turunda 300 milyon dolar fon elde etti. Aldığı yatırımların ardından toplam firma değerini 2,7 milyar dolar seviyesine çıkaran firma, an itibarıyla Avrupa’nın en değerli fintech girişimi olmayı başardı.
CB Insights tarafından yayımlanan verilere göre, Avrupa’da N26 girişiminin toplam firma değerini aşabilecek fintech sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu girişimlerin başında 1,7 milyar dolar değerlemeye sahip İngiliz Revolut ve firma değerinin 2,5 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen İsveçli Klarna geliyor.
Finextra’nın yaptığı habere göre, Avrupa’nın en değerli fintech girişimi durumuna gelen N26, Brezilya merkezli dijital banka Nubank’ın ardından küresel olarak en değerli ikinci dijital bankacılık girişimi konumuna geldi.