IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığını, piyasalar için hassas bir dönemin başladığını söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, küresel ölçekte ekonomik büyüme hızının azaldığını belirtti. Dünya ekonomisinin, Ocak 2018 sonunda yapılan tahmin güncellemesinden bu yana güçlü bir seyir izleyemediğini söyleyen Lagarde, buna rağmen resesyon (durgunluk) beklenmediğinin de altını çizdi.
Küresel ekonominin “hassas bir noktada” olduğunu ifade eden Lagarde, yaşanan yavaşlamanın ülkeler genelinde senkronize biçimde gerçekleştiğine vurgu yaptı.
Lagarde, Avro Bölgesi’nin olası ekonomik krizlere karşı hazırlıklı bulunmadığı uyarısında bulunarak, avronun on yıl önceye göre dayanıklı olduğunu ancak bunun yeterli düzeye ulaşmadığını söyledi.
Avro Bölgesini güçlendirme çağrısı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Paris’te Fransa Merkez Bankasının düzenlendiği etkinlikte yaptığı konuşmada, “Para birimi on yıl önceden daha dayanıklı ancak yeteri kadar değil” ifadelerini kullandı. Lagarde, Avro Bölgesi’nin daha önce iki kriz atlattığını ve birçok şirketin bugün bile bunun sancısını yaşadığını belirtti.
Lagarde, Avrupa’nın tamamen gelişmiş bir ekonomik sistem oluşturmakta geciktiğine işaret ederek, Avrupa Birliği üyesi ülkelere Avro Bölgesi’ni güçlendirmeleri çağrısı yaptı.
2019’daki küresel büyümenin beklenenden daha yavaş olduğunu, “istikrarsız” bir toparlanma ihtimalinin bu yılın sonlarında görülebileceğini belirtti. Lagarde, önümüzdeki hafta Dünya Bankası ile yapılacak ilkbahar görüşmeleri öncesinde yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin Brexit’ten gelen şoklara, yüksek borç seviyelerine, ticari gerilimlere ve finans piyasalarındaki rahatsızlığa karşı savunmasız olduğunu söyledi. Lagarde, “Bu yıl küresel büyümede beklenen toparlanma istikrarsız” diyerek, dikkatli davranma gerektiren hassas bir dönem vurgusunu yaptı. Lagarde’ın bu uyarısı, tam da önümüzdeki hafta küresel çapta maliye bakanlarının ve merkez bankacılarının Washington’da buluşacağı IMF ve Dünya Bankası toplantıları öncesinde geldi.
Uluslararası Para Fonu, dünya ekonomisi hakkında hazırladığı projeksiyonlarını üç ay içerisinde ikinci kez aşağıya çekerek bu yıl için yüzde 3,5; 2020 içinse yüzde 3,6’lık bir büyüme öngörmüştü. IMF’nin bir sonraki tahminleri 9 Nisan Salı günü Dünya Ekonomik Görünümü adıyla paylaşılacak.
Küresel ekonominin savunması kırılıyor
IMF, küresel büyümenin 2019’un ikinci yarısında ve 2020’de az da olsa artacağını öngörüyor. Lagarde’a göre; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması, bazı ülkelerin yüksek seviyede borçlanması, uluslararası ticaret gerginliği ve finans piyasalarındaki rahatsızlık hissi gibi riskler küresel ekonominin savunmasını yıkıyor.
Lagarde, “Küresel ekonominin durumu göz önüne alındığında, kanun koyucuların yanlış adımlardan kaçınması son derece önemli. Para politikaları, enflasyon ve döviz kuru esnekliği gerektiği gibi kullanılmalı. Finans sektörünün güçlendirilmesine yönelik düzenleyici reformların devam etmesi çok önemli” ifadelerini kullandı.
Kimi şirketlerin kendi piyasaları içinde fazlasıyla güçlendiklerine vurgu yapan Lagarde, özellikle dijital ekosistem içinde yer alan birkaç şirketin çok yüksek kâr marjları elde ettiklerinin altını çizdi. Henüz bu durumun tekel sorunu oluşturmadığını, ancak ileride sorun meydana getirmemesi için önlem alınmasını zorunlu kıldığını ifade etti.