Mobil ödeme teknolojilerinin yaygınlaşması ve nakit talebinin azalmasıyla birlikte dünya çapında ATM kurulumlarının azalmaya başladığı ortaya çıktı.
Nakit talebinin azalması ve tüm bankacılık işlemlerinin mobil cihazlar üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor olması banka şubelerini ve ATM’leri vurmaya başladı. Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan banka şubelerinin kapanma haberlerine şimdi de ATM kurulum taleplerindeki düşüş eklendi.
Retail Banking Research (RBR) firmasının yayımladığı “Global ATM Market and Forecasts to 2024” isimli rapora göre, 2018 yılında dünya çapında ATM kurulum miktarı, önceki seneye kıyasla yüzde 1 oranında azaldı. Dünyanın en büyük beş ATM pazarının dördünde (Çin, ABD, Japonya, Brezilya) gerileme yaşandı. Yüksek ATM kullanım hacmi olan Hindistan’da artış sürerken, önceki seneye kıyasla talepte yavaşlama görüldü.
Raporda, Çin’deki ATM talebindeki gerilemenin ana sebebi olarak, nakit dışı ödeme yöntemlerinin diğer ülkelere kıyasla daha erken benimsenmesi gösterildi. ABD’deki ATM talep gerilemesi içinse banka şube sayılarındaki daralma sebep olarak sunuldu.
2018 yılı itibarıyla dünya çapında toplam ATM sayısının 3,24 milyon adet olduğu tahmin ediliyor.
Beş büyük pazarın dördünde talep daraldı
RBR tarafından gerçekleştirilen “Global ATM Market and Forecasts to 2024” isimli araştırmada, mobil ödeme çözümlerine olan ilginin artmasıyla birlikte ATM kurulum sayısında yüzde 1 oranında daralma gözlendi.
Elde edilen verilere göre Çin, ABD, Japonya ve Brezilya gibi yüksek sayıda ATM bulunan pazarlarda yeni cihaz kurulumu sayısı azaldı. Bir başka büyük pazar olan Hindistan’da ise, ATM kurulum sayısı artmasına rağmen, bir önceki seneye kıyasla talepte daralma gözlendi.
Çin’de, nakit dışı ödeme çözümlerinin çok hızlı biçimde benimsenmesi ATM kurulumlarındaki hızlı düşüşe katkıda bulundu. ABD’de banka şubelerinin azaltılması nedeniyle ATM talebinde düşüş yaşandı.
Japonya’da bir ilk!
Satış otomatı kullanımı konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden olan Japonya’da, 2009 yılından bu yana ilk kez ATM talebinde azalma görüldü. Benzer şekilde Brezilya’da da dijital kanalların benimsenmesiyle birlikte 2018 yılı içinde bin 200 ATM cihazı kullanımdan kaldırıldı.
ATM hacminin yüksek olduğu ülkelerde talep azalmış olmasına rağmen, geriye kalan ülkelerde ise ATM kurulum miktarı arttı. Gelişmekte olan Asya-Pasifik, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika bölgelerinde, ATM sayısında artış önceki yıllara paralel biçimde devam ediyor. Raporda ifade edilene göre bu artışın önümüzdeki birkaç yıl sürmesi, daha sonra ise gerilemeye başlaması bekleniyor.
RBR’nin tahminlerine göre 2024 yılında toplam ATM sayısının 3,22 milyona gerileyeceği öngörülüyor.