Binlerce geliştirici ve yazılım mühendisinin bir araya geldiği Microsoft Build 2019 konferansında fintech sektörünü dönüştürecek teknolojiler konuşuldu.
Bu yıl altıncı kez düzenlenen Microsoft Build 2019 etkinliğinde, hem iş hayatını hem de günlük yaşamı doğrudan etkileyecek teknolojik gelişmeler masaya yatırıldı. Yapay zeka, blockchain, bulut teknolojileri ve “edge computing” gibi konu başlıklarının ele alındığı etkinlikte, bankacılığın ve finans teknolojilerinin geleceğini dönüştürecek gelişmelerden bahsedildi.
Seattle’da düzenlenen Microsoft Build 2019 etkinliğinde, fintech sektörünü doğrudan etkileyecek yeni teknoloji başlıkları şöyle sıralandı:
Biometrics (Biyometrik)
Microsoft Build 2019 içerisinde en ses getiren duyurulardan ilki biyometrik konusundaydı. Etkinlikte Microsoft’un biyometrik yüz tanıma sistemi Windows Hello’nun, Windows 10 işletim sisteminin bir sonraki sürümünde FIDO2 sertifikalı biçimde kullanılacağı bilgisi verildi.
Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre Windows Hello, parolalara kıyasla 3 kat daha hızlı bir şekilde oturum açmayı mümkün kılıyor. Kamera ile yüz tanıma işlemi yapabilen sistem, parmak izi okuyucuyla da kullanıcısını tanıyabiliyor. İki aşamalı koruma için dilenirse PIN kodu kullanılabiliyor.
Windows Hello ile kullanıcılar yüzleriyle veya parmak izleriyle oturum açabiliyorlar. Dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde, akıllı cihazlarda, uygulamalarda ve web sitelerinde güvenli biçimde oturum açılabiliyor. Biyometrik kimlik doğrulama ile uygulama içi satın almalar da mümkün oluyor.
Machine Learning (Makine Öğrenmesi)
Microsoft Azure içerisinde bulunan “AI Cognitive Services (Bilişsel Yapay Zeka Servisleri)” sisteminde yapılan güncelleme ve yeni açıklanan “Anomaly Detector (Anomali/Aykırılık Algılayıcı)” teknolojisinin bankacılık alanında kuralları yeniden yazacak gelişmeler olduğu belirtiliyor.
Microsoft’ta küresel finansal hizmetler başkan yardımcılığı görevini üstlenen Janet Lewis, geliştirilen “AI Cognitive Services” ve “Anomaly Detector” hizmetlerinin finansal suçları ve para aklamayı önleme anlamında devrim niteliğinde olduğunu belirtti. İnternete bağlı cihazların yaptıkları işlemleri otomatik biçimde denetleme ve sıra dışı bir durum olduğunda müdahalede bulunma gibi özelliklerin geliştirildiğini ifade etti.
Lewis tarafından yapılan açıklamada, finansal hizmet kuruluşlarının hızlı ve bilinçli karar verme konusunda teknolojiden daha etkin biçimde faydalanabileceklerinin altı çizildi.
Conversational AI (Konuşmaya Özgü Yapay Zeka)
Microsoft, 2018 yılı içinde, sohbet odaklı yapay zeka teknolojileri geliştirilen Semantic Machines girişimini satın almıştı. Dolayısıyla konuşma tabanlı yapay zeka teknolojileri hakkında bir sunum yapmaları da şaşırtıcı olmadı. Build 2019 etkinliğinde Microsoft, veri odaklı bir modele dayanan yapay zeka algoritmalarıyla gerçek bir iletişim yöntemi kurmayı hedeflediğini iletti.
Hemen her sektörde kullanılan chatbot’ların, dili daha etkin biçimde kullanmaları ve daha insani diyaloglar gerçekleştirmeleri amacıyla yaptıkları gelişimi aktardılar. Doğal dil işleme teknolojisinin Cortana gibi dijital asistanlarla bütünleştirilmesi sonucunda pek çok pratik uygulamanın hayata geçirilebileceği bilgisi verildi.
Bilimkurgu filmlerinde olduğu gibi, sesle komut vererek her türlü işlemin gerçekleştirilebildiği bir arayüz geliştirilmesinin mümkün olduğu vurgusu yapıldı.
Open Banking (Açık Bankacılık)
Microsoft’un geliştirdiği Azure API yönetim aracı ile, şirketlerin operasyonel yüklerinin azaltılacağı, ürün ve hizmet analizlerinin daha kolay biçimde gerçekleştirilebileceği söylendi. Konu hakkında konuşan Lewis, API yönetim çözümünün PSD2 uyumlu açık bankacılık hizmeti kullanan finansal kurumlara pek çok fayda sağlayacağını ifade etti.
Blockchain (Blokzincir)
Ektinlikte ayrıca, Microsoft Power Platform içerisine, Ethereum’a doğrudan bağlantı kuracak bir sistem eklendiği anlatıldı. Azure Blockchain hizmeti ile bütünleşik biçimde çalışacak blockchain geliştirme araçlarının sisteme eklendiği ifade edildi. Bu sayede zahmetsiz biçimde konsorsiyum kurmanın mümkün olduğu, geliştiricilerin kendi ağlarını meydana getirerek demokratik sistemleri hayata geçirebilecekleri söylendi.
Microsoft Visual Studio içine eklenen kod eklentisi ile Azure Blockchain platformuna doğrudan bağlantı kurulabileceğinin altı çizildi. Geliştiricilerin Azure, Truffle veya Solidity gibi araçları kullanarak Ethereum üzerinde blockchain uygulamaları oluşturmalarına olanak tanınacağı vurgulandı.
Etkinlikte duyurulan teknolojiler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, Microsoft’un yayımladığı Build 2019 dokümanına buradan ulaşabilirsiniz.