Araştırmalara göre, otomatik satış makinelerinin oluşturduğu pazar hacminin 2025 yılına kadar 15 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Gelişen teknoloji, mal ve hizmetlere erişim yöntemlerini yeniden şekillendirirken tüketici beklentileri de durmaksızın değişiyor. Bu değişime ayak uydurmak zorunda olan perakendeciler, teknolojiyi kullanarak yeni nesil çözümler üretmek durumunda kalıyor. Fiziksel alışverişin dönüşüme uğradığı perakende sektöründe, otomatik satış makineleri ve kioskların kullanım oranı da günbegün artıyor. Yapılan araştırmalar, otomatik satış makinelerinin yakın gelecekte çok daha fazla tercih edileceğini ortaya koyuyor.
Worldnet Payments tarafından gerçekleştirilen “The Unattended Retail Tracker” isimli araştırmaya göre, dünya genelinde otomatik satış makineleri pazar hacminin 2025 yılına kadar 15 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Araştırmada ortaya çıkan veriler ışığında, akıllı satış otomatı (smart vending machine) olarak adlandırılan ve nakitsiz ödemeleri kabul eden makinelerde hatırı sayılır ölçüde satış yükselmesi görüldü. Temassız ödeme sistemlerinin geçerli olduğu akıllı satış otomatları ile gerçekleşen satışlar, 18 aylık dilimde yüzde 110 seviyesinde arttı.
Satış otomatı, kiosk ve parkmetre kullanımı ivmeli biçimde artıyor
Küresel ölçekte düzenlenen “The Unattended Retail Tracker” araştırmasının sonuçlarına göre, akıllı satış otomatlarının pazar hacminin 2025 yılına kadar 15 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Dokunmatik ekranı bulunan, temassız ödeme sistemlerine destek veren yeni nesil akıllı satış otomatlarının günbegün daha fazla noktada kullanıma geçtiğini ortaya koyan araştırma, tüketicilerin perakende ürünlerini satın alırken bu cihazları daha fazla tercih etmeye başladıklarını da gösteriyor.
Benzer biçimde kiosk pazarının birleşik bir yıllık büyüme oranının (Compound Annual Growth Rate – CAGR) 2019 ila 2027 yılları arasında yüzde 6,1 artacağı da raporda belirtiliyor.
Öte yandan, Amazon tarafından geliştirilen donanım satış kiosklarının sene içinde Hindistan’da faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu kiosklar üzerinden, Kindle elektronik kitap okuyucu, Echo, Fire TV Stick ve akıllı hoparlör gibi ürünler satın alınabilecek. Amazon’un, 2019 yılının sonuna kadar Hindistan’daki alışveriş merkezlerine 100 adet kiosk kurmayı planladığı bildirildi.
Benzer şekilde Reis & Irvy’s markası da bu yıl Avustralya’da 100 adet dondurulmuş yoğurt kiosku açacak. Bahsi geçen bu kioskların sadece nakitsiz ödeme sistemlerine destek vereceği ve uzaktan makine izleme teknolojisine sahip olacakları açıklandı.
Araştırmada ortaya çıkan verilere göre, satış otomatlarında ortalama işlem ücretlerinin, nakitsiz ödeme sistemlerinin desteklenmeye başlamasından sonraki 18 aylık dönemde yüzde 7 oranında arttı.
Satış otomatları ve kioskların dışında parkmetreler için de araştırma yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre, küresel ölçekte parkmetre birleşik bir yıllık büyüme oranının 2018’den 2025 yılına kadar yüzde 6,97 artacağı da ortaya çıktı.
Ford ve Alibaba’nın Geliştirdiği Otomobil Otomatı Ortaya Çıktı