Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin temsilcilerinin yer aldığı G7 Zirvesi’nin gündem maddesi Libra ve teknoloji devlerine uygulanacak vergilerdi.
Sanayileşmiş yedi büyük ülkenin maliye bakanlarından oluşan temsilciler, iki gün süren G7 Zirvesi için bir araya geldi. Fransa’da düzenlenen 2019 G7 Zirvesi’nde ele alınan konuların başında Facebook tarafından geliştirilen kripto para birimi Libra ve kendi para birimlerini oluşturma yolunda olan dünya devi teknoloji şirketleri (TechFin) vardı. Başta Facebook olmak üzere, teknoloji devi markalar tarafından geliştirilen kripto para birimlerine karşı atılacak adımların konuşulduğu toplantıda, tüm dijital para birimlerinin düzenlemelere tabi olması gerektiği konusunda fikir birliği sağlandı.
Toplantıda, dünya ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmemesi adına, başta Facebook tarafından geliştirilen kripto para birimi Libra olmak üzere, teknoloji devi şirketlerin benzer projelerinin sıkı biçimde denetlenmesi ve düzenlemelere uygun hale getirilmesi yönünde karar verildi.
G7’nin üst düzey dünya ekonomilerinin dönem başkanlığını yürüten Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada, teknoloji devlerinin, kontrol ve yükümlülükler olmadan ödeme araçları meydana getirmelerini istemediklerini belirtti. Le Maire, “Özel şirketlerin, demokratik kontrol olmadan kendi para birimlerini ihraç etmelerini kabul edemeyiz” açıklamasında bulundu.
Teknoloji şirketlerinin kendi para birimlerini üretmelerinden endişe duyuyorlar
Fransa’nın Chantilly kentinde bir araya gelen G7 yetkilileri, Facebook Libra gibi kripto para birimlerinin kara para aklama ve terör finansmanı gibi alanlarda kullanılmaması için önlemler alınması gerektiği konusunda uzlaştılar. Temsilciler, kripto para kullanıcılarının kişisel bilgilerinin korunması adına, en yüksek yasal düzenleme standartlarına uyulması gerektiğine vurgu yaptılar.
Yayımlanan ortak açıklamada, Facebook Libra gibi küresel ölçekte işlem görecek kripto para birimlerinin, düzenlemeler açısından endişeleri artırdığı ifade edildi. Hükümetler, dünya devi teknoloji şirketlerinin, kullanıcılarına kendi para birimlerini sunmalarından dolayı endişe duyuyorlar.
G7 temsilcileri; Facebook’un dijital para birimi üretmesinin, yalnızca mali politikalar açısından kontrolü zayıflatmayacağını, aynı zamanda güvenlik riskleri de doğurabileceğini düşünüyorlar.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, “Perakende işlemleri hızlandırma amaçlı üretilen küresel bir ‘stabil coin’ daha hızlı ve ucuz gelir sağlayabilir, ödemeler açısından rekabeti artırabilir, maliyetleri düşürebilir ve daha fazla finansal katılımı destekleyebilir. Öte yandan kara para aklama, terör finansmanı, tüketici verilerinin afişe olması, siber zayıflık gibi sorunlar doğurabilecekleri gibi, adil rekabet ve vergi uyumluluğu gibi konularda da bir dizi riske yol açabilirler” şeklinde konuştu.
Teknoloji devlerine vergi geliyor
G7 Zirvesi’nde ayrıca Google, Amazon, Facebook veya Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin, fiziksel olarak bulunmadan para kazandıkları ülkelerde de vergilendirilmeleri oy çokluğu ile kabul edildi.
Çokuluslu dijital şirketlerin, en alt seviyeden en üst seviyeye kadar adil bir rekabet ortamında yer almaları adına asgari düzeyde vergi tahsil edilmesi hususunda anlaşıldı. Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, dijital şirketlerden tahsil edilecek vergileri belirledi bile.