JPMorgan Chase’in ardından, bir başka bankacılık devi Goldman Sachs da kendi dijital para birimini üretmeye yeşil ışık yaktı.

Goldman Sachs CEO’su David M. Solomon, verdiği bir röportajda, Facebook gibi teknoloji devlerinin ödeme alanına girmelerinin tehdit unsuru olmadığını savundu. Solomon ayrıca, JPMorgan Chase gibi kendi dijital para birimlerini oluşturmaları konusunda da manidar açıklamalarda bulundu. Fransız gazete Les Echos’a konuşan Goldman Sachs CEO’su, JPM Coin gibi kendi dijital para birimlerini rahatlıkla oluşturabileceklerini ifade etti. İşlemlerin karşılıklı uzlaşma yoluyla gerçekleşmesi ve ödemelerin kesintisiz biçimde tamamlanması adına “tokenizasyon” hamlesinin yerinde olacağına vurgu yaptı.

Facebook liderliğinde gerçekleştirilen Libra projesini “ilginç” olarak değerlendiren Solomon, sosyal medya devi ile Goldman arasında bir diyalog geçip geçmediği konusunda soruları yanıtsız bıraktı.

Dijital para geliştiricilerine mavi boncuk

ABD merkezli çokuluslu yatırım bankası Goldman Sachs, kendi dijital para birimini üretmeye yakın olduğunun sinyallerini veriyor. Bankanın CEO’su David M. Solomon’un, son dönemde yaptığı açıklamalarla kripto para birimlerine mavi boncuk dağıtması da bunun en büyük kanıtı.

Solomon, geleneksel para birimlerinden oluşan sepet kura dayalı sabit fiyatlı bir dijital para biriminin sınır ötesi işlemlerde kullanılabileceğini söyledi. Tokenizasyon ve blockchain teknolojilerinin, “ödeme sistemlerinin gideceği yön” şeklinde değerlendirdi.

Kripto para birimlerine olumlu yaklaşımı üzerine, regülasyonlarda değişiklik bekleyip beklemediği sorulan Solomon, konu hakkında net bir bilgi vermedi, ancak içinde bulunduğumuz dönemin, yasal değişikliklere gebe olacağını ima etti.

Verdiği demeçte Solomon, teknoloji devlerinin bankaları işsiz bırakacaklarından endişe duymadığının altını çizdi. Facebook ve benzeri alternatif ödeme çözümü sağlayıcıları ile aynı düzenlemelere sahip olmadıklarından, ödeme işlemlerinde eskiye nazaran daha az kazandıklarını kabul eden Goldman Sachs CEO’su, mevduat gibi farklı alanlarda da hizmet sundukları için azalan kârlarını telafi edebildiklerini belirtti.

Apple’ın geliştirdiği kredi kartı ve ödeme çözümlerine destek verdiklerini hatırlatan Solomon, ileride yaşanacak benzer ortaklıklar için de açık kapı bıraktı.

JPMorgan, ticari ödeme işlemlerinde JPM Coin kullanımını başlatmıştı

Küresel çapta finans hizmeti sunan dev bankaların başında gelen JPMorgan, kendi kripto para birimini geliştirdi. Kripto para birimi oluşturan ilk büyük banka olan JPMorgan, ticari müşterileri için “JPM Coin” isimli dijital token’ı kullanıma açtı. ABD merkezli bankanın kendi bünyesindeki finans teknolojileri ekibi tarafından geliştirilen kripto para birimi JPM Coin, anlık ödeme işlemlerini sağlamak için kullanılacak.

Facebook Libra Hükümetlerin Eteklerini Tutuşturdu