Mobil uygulaması aracılığıyla altın hesabından ödeme yapma olanağı sunan Glint Pay, banka kartı çözümünü kullanıma açtı.
Londra merkezli fintech girişimi Glint Pay, geleneksel para birimleri yerine altın destekli banka kartı hizmetini başlattı. Denver Post’ta yer alan habere göre, merkezi Londra’da bulunan ve Boulder, Colorado bölgesinde ABD ofisini açan fintech girişiminin, altın tabanlı banka kartı hizmeti 29 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla kullanıma açıldı.
Girişimci Jason Cozens tarafından kurulan fintech şirketi, “altının diğer para birimleri gibi muamele görmesi” mottosunu benimsemiş. Cozens, tüm dünyada geçerli, güvenilir bir varlık birimi sunmak amacıyla altın tabanlı ödeme sistemi kurmayı seçtiklerini ifade ediyor.
Londra menşeli fintech girişimi Glint Pay, mobil uygulama aracılığıyla altın hesabından ödeme yapmaya izin veren bir sisteme sahip. Nakitsiz toplum anlayışına farklı bir soluk getirmek isteyen girişim, mobil uygulaması üzerinden altın ile ödeme yapma olanağı sunuyor. Müşteriler hesaplarında altın depolayabiliyor, altın hesaplarını ödeme esnasında kullanabiliyorlar.
Mastercard ile anlaşan ve 2018’de Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde banka kartını kullanıma açan Glint Pay, bu hizmetini şimdi de ABD’ye taşıdı. Mobil uygulamasının 50 binden fazla indirildiğini açıklayan yetkililer, 50 milyon doların üzerinde işleme aracı olduklarını da belirtiyorlar.
İşlem esnasında altın nakde dönüşüyor
Glint Pay kullanıcıları, İsviçre’de bir kasada fiziksel olarak tutulan gerçek altınları satın alarak banka hesabı oluşturabiliyorlar. İşlemlerden binde 5 komisyon alan Glint Pay, müşterilerine sunduğu Mastercard destekli banka kartları üzerinden ödemelerin gerçekleşmesini sağlıyor. Ödeme yapıldığı anda altın hesabının belli bir tutarının ilgili para birimine çevrilmesi mantığına dayanan sistem, kur dalgalanmalarına da esnek biçimde uyum sağlıyor.
Müşterilerin altın hesaplarının sözde olmadığını belirten Glint yetkilileri, oluşturulan altın hesaplarındaki tutarın, İsviçre’de bulunan London Bullion Market Association Accredited Brink kasasında fiziksel altın biçiminde tutulduğunu ifade ediyorlar. Glint Pay aynı zamanda, Sutton Bank’ın da bir ortağı konumunda. Açılan tüm hesaplar Federal Deposit Insurance Corporation tarafından düzenleniyor.
İsviçre’deki kasada yer alan varlıklar, günlük olarak güncelleniyor. Kart kullanıcıları, sahip oldukları altın miktarı kadar harcama yapabiliyorlar. Fiziksel kasada bulunan altın hisseleri tükendiği zaman banka kartı da çalışmayı kesiyor.
Küresel krize karşı dayanıklı
Glint Pay yetkilileri, küresel bir kriz çıksa bile kullanıcılarının güvende olduğunu söylüyorlar. Birçok kişinin daha fazla gelir elde etmek için Glint Pay’i tercih ettiklerini söyleyen yetkililer, sistemleri çökse bile, müşterilerin fiziksel altınlarını alma olanaklarının bulunduğunu ifade ediyorlar.
Bankaların tam manasıyla güven sunmadığını savunan Glint Pay Kurucusu Jason Cozens, 2008 yılında yaşanan büyük mali krizden sonra böyle bir girişimi hayata geçirmeyi planladıklarını belirtiyor. Bankaların ellerindeki özsermayeden çok daha fazlasını borç olarak verdiklerini dile getiren Cozens, kurdukları sistemin çok daha güvenli olduğunu vurguluyor.
Visa CEO’su: “Türkiye’nin En Büyük Fintech Şirketi ininal ile Ortaklık Kurduk”