Sanofi’nin Workinton iş birliği ile hayata geçen ve sağlık alanında fikir ve proje sahiplerinin başvurduğu PharmUp Girişimcilik Programı’nın ilki sonuçlandı.
PharmUp’ın hızlandırma programına alınan 5 girişimcinin proje sunumlarını gerçekleştirdiği Demo Day’de, jüri üyeleri tarafından belirlenen PharmUp Birincisi, hastane enfeksiyonlarının erken evrede ve hızlı tanısı için hasta başı enfeksiyon tanı cihazı geliştiren Aksense oldu. Jüri Özel Ödülü’nü ise dijital verilerin DNA’da şifrelenmesi, arşivlenmesi ve pratik geri okunmasına yönelik platform teknolojisi geliştiren HiDNA aldı.
Türkiye’de sağlık alanında yenilikçi çözümler sunmak için çalışan Sanofi, Workinton iş birliğiyle hayata geçirdiği Girişimcilik Programı PharmUp ile sağlık alanında yeni nesil fikirlerin gelişimine destek oluyor. Haziran ayında hayata geçirilen ve sağlık dikeyinde çalışan ölçeklenebilir, geliştirilebilir ve sürdürülebilir fikirlerin hayat bulduğu bir girişimcilik proje yarışması olan PharmUp’a ilk yılında 70 girişimci başvuru yaptı. Başvuru yapan girişimciler ‘Hastalık Farkındalığı ve Bilinçlendirme’, ‘Hastalık ve Tedavi Yönetimi’, ‘Sağlık Sistemine Yönelik Çözümler’ ve ‘Sağlık Teknolojilerinde Yenilikler’ olmak üzere 4 ana başlıkta değerlendirildi. Jüri üyeleri arasında TÜSEB Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Türkez, Sanofi Türkiye Ülke Başkanı Cem Öztürk, CNN Türk Para Dedektifi ve A’dan Z’ye programlarının sunucusu Cem Seymen, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney, Sanofi Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya gibi isimler yer aldı.
PharmUp jüri üyeleri tarafından seçilen 5 girişim, mentorluk ve eğitim programlarına katıldı. 3 aylık hızlandırma dönemini kapsayan PharmUp’ta sağlık alanında, fikir aşamasını geçmiş, araştırılmış veya prototipini üretmiş girişimler ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenen programlarda desteklendi. 5 aylık bir sürecin ardından 27 Kasım akşamı Sanofi ve Workinton ev sahipliğinde Workinton Levent 199’da gerçekleştirilen Demo Day’de projelerini jüri üyelerine sunma fırsatı bulan 5 girişimin kazananı Aksense oldu. Kazanan girişimle birlikte jüri üyelerinin etkilendikleri bir diğer girişime ise Jüri Özel Ödülü verildi. Jüri Özel Ödülü’ne ise HiDNA layık görüldü.
Sanofi Türkiye İnovasyon ve Proje Yönetimi Müdürü olan Onur Yörükoğlu, ödül töreni sırasında yaptığı açıklamada “Bu sene ilk defa gerçekleşen PharmUp’a ilgi beklediğimizden de öte oldu. Daha önemlisi başvuran projelerin yüksek kalite standartları, sunulan fikirlerin etkileyici olduğu kadar uygulanabilirliği, sağlık ekosistemimiz açısından oldukça umut verici. Sanofi olarak, sektörümüzde çığır açacak potansiyele sahip fikirleri PharmUp ile sağlıkta dijital dönüşümün bir parçası olmaya ve inovasyona yatırım yapmaya devam ediyoruz. Kazanan girişim Aksense’e ve Jüri Özel Ödülü’nü alan HiDNA ekibini yürekten tebrik ederiz, çok değerli fikirlerin arasından sıyrılarak öne çıktılar. Gelecek seneki etkinliklerimiz ve duyacağımız fikirler için şimdiden heyecanlanıyoruz.” dedi.
Kazanan girişim Aksense’in ürünü dünyada bir ilk olma özelliği ile öne çıkıyor
Girişimcilik Programı ‘PharmUp’ın kazananı Aksense, hastane enfeksiyonlarının erken evrede ve hızlı tanısı için hasta başı enfeksiyon tanı cihazı geliştiren ve bu tanıyı beş dakikanın altında bir sürede koyabilme özelliği ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Konuyla ilgili heyecanını paylaşan Aksense girişimin kurucu ortaklarından Mürsel Baydemir; “Hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir platformda birinci olmak benim için çok gurur verici. Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil etmek için elimizden geleni yapacağız. Pharm Up’ı hayata geçiren herkese de tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Jüri Özel Ödülü’nü HiDNA kazandı
Kazanan girişim Aksense ile birlikte jüri üyelerini oldukça etkileyen bir diğer girişim ise HiDNA oldu. Bu sebeple jüri tarafından HiDNA projesini geliştiren Cihan Taştan’a Jüri Özel Ödülü verilmesine karar verildi. Girişim, dijital verilerin DNA’da şifrelenmesi, arşivlenmesi ve pratik geri okunmasına yönelik platform teknolojisi geliştiriyor.
Finale kalan diğer girişimler şu şekilde sıralandı;
Albert Health: Kronik hastaların ilaçlarını zamanında ve doğru dozda almasına yardımcı olan yapay zekâ tabanlı sesli sağlık asistanıdır.
Pepapp: Kadınların adet ve yumurtlama dönemlerini takip eden, bu dönemlerinde eğlenceli ve bilgilendirici tavsiyeleri ile günlerini güzelleştiren Türkiye’nin ilk dijital kadın asistanıdır.
Respo Gadgets: Toplumda çok yaygın şekilde görünen, hafif ve orta düzey uyku apnesi sendromunun ve horlamanın tedavisinde kullanılabilecek Dormio adında, sessiz, taşınabilir ve konforlu bir ağız içi aparey geliştirmektedir.