iPara Genel Müdürü Burhan Eliaçık’ın “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında yer aldı.  

iPara Genel Müdürü Burhan Eliaçık, “iPara olarak e-ticaret alanında sunduğumuz gelişmiş ve çözüm odaklı servislerimiz ile 2020 yılını yüzde 120 büyüme ve 1,7 milyar TL’lik işlem hacmi ile tamamladık. Önümüzdeki dönemde de müşterilerimizin ve tüketicilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeni ürün ve hizmetlerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2021 için yüzde 105 oranında bir büyüme hedefliyoruz.”

 

Pandeminin etkisiyle e-ticaret bu yıl rekor bir büyümeye imza attı. Daha önce hiç internetten alışveriş yapmamış olanlar da bu süreçte online alışverişi deneyimledi. Bu süreçte kullanıcıların tüketim alışkanlıkları farklılaştı ve değişti. Bazı sektörlere ilgi artarken bazı sektörlerde de ciddi kayıplar yaşandı. iPara olarak e-ticaret alanında sunduğumuz gelişmiş ve çözüm odaklı servislerimiz ile 2020 yılını yüzde 120 büyüme ve 1,7 milyar TL’lik işlem hacmi ile tamamladık. Bu yıl müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik İndirim Dünyası adını verdiğimiz bir platform oluşturduk. Platform üzerinden müşterilerimizin, firmaları için gerekli olan tüm ihtiyaçlarını rahatça, üstelik çok avantajlı fiyatlarla karşılayabilmelerini sağladık. Platformda kargodan suya, ofis giderlerinden GSM indirimlerine, e-Fatura, e-Arşiv uygulamalarından akaryakıt, toplu e-posta gönderimi gibi tüm ihtiyaçlara dair farklı indirimler sunuyoruz. Bunun dışında iPara Pass ürünümüz ile müşterilerimizi buluşturduk. iPara Pass ile kullanıcıların, iPara sanal POS kullanan web sitelerinden kredi kartı ile ödeme yaparken isterlerse kredi kartı bilgilerini kayıt etmelerine olanak sağlıyoruz. Kullanıcılar, böylelikle iPara sanal POS kullanan bir web sitesinden bir sonraki alışverişlerini tek tıkla gerçekleştirebiliyor. Önümüzdeki dönemde de müşterilerimizin ve tüketicilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeni ürün ve hizmetlerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2021 için yüzde 105 oranında bir büyüme hedefliyoruz.

 

Sektöre baktığımızda ise ödeme sistemlerinin büyüme trendini, şirketlerin ortalama büyüme ivmesi ve pandemi etkisi ile beraber değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu üç boyut dikkate alındığında sektörün 2020’de yüzde 100’ün üzerinde büyüme gerçekleştirmesi mümkün gözüküyor. Özellikle pandeminin etkisiyle dijital ödemelerin yaygınlaşması, kartlı ödeme sistemi içindeki internet harcamalarının üçte birini oluşturması, alternatif ödeme yöntemlerinin hayatımızda kalıcı olarak yer ettiğini gösteriyor. Geleceğe dair önümüzdeki dönemde büyüme ivmesinin en az 5 yıl boyunca azalmadan, artarak devam etmesini ve yıllık yüzde 100’ün üzerinde yıllık büyüme olacağını öngörüyoruz.

 

Pandemi nedeniyle insanların temastan uzak durması gereken bir dönemi yaşıyoruz.

Bu nedenle geleneksel yöntemler, yani nakit veya kartların fiziksel olarak kullanıldığı ödemelerden sakınılan, temassız ve online ödemelerin daha çok tercih edildiği bir sürecin içindeyiz. Doğal olarak ticaretin ve özellikle işletmelerin de bu değişime ayak uyduracak çözümlere yöneldiğini görüyoruz. Pandemi döneminde uzun sürede yaşanabilecek ve hatta belirli kitlelerin değiştirmeyeceğini düşündüğümüz davranış kalıpları artık kırıldı. Dijital alışveriş ve ödemeler herkesin hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Pandeminin etkisiyle ödeme yöntemlerinin çeşitlendiği, büyümenin yüksek olduğu bir dönem yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ödeme sistemlerinin hayatı ve ticareti kolaylaştırdığına şahitlik edeceğiz. İnsanların ödemeyi ister fiziki mağaza, isterse ulaşım veya online ortamlarda yapmasından bağımsız olarak, aynı ödeme deneyiminin yaşanacağını, yani kanallar arasında bir fark kalmayacağına inanıyoruz. Bu kurguyu sağlamada da biyometrik ödemelerin diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Öncelikle pandeminin hayatımızdan tamamen çıktığı ve özlediğimiz buluşmaları yapabileceğimiz bir yıl olmasını dilerim. Sektör açısından ise yeni yıl ile birlikte açık bankacılık, TR karekod, FAST gibi birçok yeniliğin getireceği heyecan ve dönüşüm içerisinde güzel bir 2021 dilerim.