Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan’ın “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.”
Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan, “Siber güvenlikteki zafiyetlerin katlanarak artacağını öngörüyoruz, yakından takip ettiğimiz özellikle Blockchain tabanlı bazı teknolojiler var. Blockchain tabanlı ve artırılmış sanal gerçeklik teknolojilerine ilgimizi biraz daha artırarak kendi çözüm sektörümüzü oluşturuyoruz. Başta kendi grup şirketlerimiz ve paydaşlarımız olmak üzere bu teknolojileri, 2021 yılında tüketicilerle buluşturmayı hedefliyoruz.”
Kovid-19 nedeniyle 2020 yılında hızlı bir dijital dönüşüm yaşandı. 2021 yılında, dijital erişim kısmında eksik kalan bazı yönlere ilişkin yatırımlar yapılacağını öngörüyorum. Özellikle uzaktan erişimin zafiyetleri var ve siber güvenlik açıklarını artırıyor. Şirketler ‘intranet’ dediğimiz kapalı devre altyapısında çalışıyorken birçok teknolojiyle korunuyordu. Fakat bugün dışardayız ve şirketin içindeki verilere uzaktan erişerek iş yapıyoruz. Şirketin veri merkezlerine uzaktan erişim gerektiği için, çok hızlı dönüşen bu süreçte siber güvenlik de fazlasıyla önemli hale geldi. Dolayısıyla 2021 yılında siber güvenlik tarafında çok ciddi yatırımlar gerekecek.
Yine pandemi sürecinde anladık ki, teknolojilerimizi sürekli güncel tutmamız gerekiyor. Bunun için de çok ciddi bütçeler ayırmak lazım. O bütçeler ayrıldığında da ana işe para kalmıyor. Bu vesileyle bulut bilişimin daha da popülerleştiğini, özellikle de ülkemizde bu işe yatırım yapan bilişim platformlarının daha da ön plana çıktığını göreceğiz. Örneğin; bunlardan biri olan Bulutistan firması, Aktek’ten bir yatırım aldı. Bu, bizi cesaretlendiriyor. Ülkemizin bilinçlendiğini hatta yatırım alacak kadar olgunlaştığını da gösteriyor. Buna benzer bazı bulut bilişim firmalarının öne çıktığını, Data Center firmalarının bulut bilişime geçebilmek için kullan-öde tarzında platformlarını, altyapılarını paylaşıma açtıklarını göreceğiz. Şirketler güncel teknoloji ihtiyacını bu platformlar üzerinden karşılayacak. Bu sistemin bir faydası da şu olacak: Dijital yığılma yaşandığı zaman sistemlerin tıkanmaması için kullandığın kadar kapasiteni artır veya düşür gibi esnek bir altyapı kullanma durumu olacak.
Artan dijital kullanım, insanların sıkılmasına neden olmaya başladı. Kapalılık hissi, gerçekliği kaybetme gibi durumlar baş gösteriyor. Biz de bu artan sanal gerçekliği, artırılmış gerçekle desteklersek; insanlar dijital dünyayı, yarattıkları avatarlarla daha gerçekçi bir ortamda dolaşabilirler diye düşündük. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklikle ilgileniyoruz. Daha gerçeğe yaklaştırılmış, üç hatta dört boyutlu bir dijital dünya öngörüyoruz. Bunu da önümüzdeki yıl 5G gibi teknolojiler başlayınca uzaktan daha rahat yapabileceğiz.
Kendi çözüm sektörümüzü oluşturuyoruz
Özellikle siber güvenlikteki zafiyetlerin katlanarak artacağını öngören firmalardan birisi olarak, yaklaşık bir yıldır yakından takip ettiğimiz özellikle Blockchain tabanlı bazı teknolojiler vardı. Blockchain tabanlı ve artırılmış sanal gerçeklik teknolojilerine ilgimizi biraz daha artırarak kendi çözüm sektörümüzü oluşturuyoruz.
Başta kendi grup şirketlerimiz ve paydaşlarımız olmak üzere bu teknolojileri, 2021 yılında tüketicilerle buluşturmayı hedefliyoruz. Öte yandan bu teknolojik yığılmaların altındaki donanımın ve yazılımın gelen yükü kaldırabilmesi, yüksek kapasiteli ve sık arıza yapmayan teknolojiler olması gerekiyor. O nedenle de 31 Ekim itibarıyla grubumuza katılan Fujitsu’nun çözümlerinin yanı sıra bu ekosistemle ailemize katılan diğer marka siber güvenlik çözümleriyle tüketicilere daha iyi fiyat performansı sunmayı hedefliyoruz.
Ödeme sistemlerindeki fazı da yakından takip ediyoruz. Özellikle yazılım ve android tabanlı yeni bir ödeme sistemi yayılmaya başlayacak. Bunlara yönelikte çalışmalarımız var. Grubumuz bünyesinde ana iş kolu ileri teknoloji güvenlik teknolojileri barındıran alternatif ödeme sistemleri olacak bir şirket yapılanmasına gidiyoruz. Çok pratik, ekonomik ve dinamik bir ödeme sistemi platformunu tüketicilerle buluşturacağız. Birçok köklü kuruluş ile daha şimdiden iş birliği yapmış durumdayız.
Özellikle siber güvenlikteki zafiyetlerin katlanarak artacağını öngören firmalardan birisi olarak, yaklaşık bir yıldır yakından takip ettiğimiz özellikle Blockchain tabanlı bazı teknolojiler vardı. Blockchain tabanlı ve artırılmış sanal gerçeklik teknolojilerine ilgimizi biraz daha artırarak kendi çözüm sektörümüzü oluşturuyoruz. Başta kendi grup şirketlerimiz ve paydaşlarımız olmak üzere bu teknolojileri, 2021 yılında tüketicilerle buluşturmayı hedefliyoruz.