‘BONGO ART PROJECT’, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin kuruluşunun 100. Yılında müzenin, görme engelli bireyler için erişilebilir olması amacıyla, eserleri replikalarla dokunulabilir ve sesli betimlemelerle işitilebilir hale getirmeye hazırlanıyor.

Dünyadaki müzeleri ziyaret edip köşe yazarlığı yapan bir iç mimar olan Çiğdem Aslantaş tarafından 18 ay önce başlatılan ve bugün 6 kişilik gönüllü bir ekip ve onlara mentörlük yapan 3 danışmanı ile sürdürülen ‘BONGO ART PROJECT’, önümüzdeki aylarda düzenleyeceği lansman sonrasında Ankara’da bulunan 10.000 görme engelli çocuğa ulaşacak.

 

Dokunulabilen Müzeler Hayata Geçiyor!

Türkiye’deki ve dünyadaki müzelerin büyük bir çoğunluğu, görebilen bireyler düşünülerek tasarlanıyor ve uygulamaları da bu doğrultuda yapılıyor. Böylesi bir durum, doğal olarak, görme engelli bireylerin müzelerden yararlanabilmesini engelliyor. İçinde bulundukları coğrafyaya, tarihe, bilime ve sanata erişemeyen görme engelli bireyler bu nedenle, kendi kökleri/kökenleri ile bağ kuramıyorlar. Bu problemden hareketle başlatılan ‘BONGO ART PROJECT’, Anadolu’nun tarih öncesi döneme ait her eserin bulunduğu oldukça özel bir müze olan Anadolu Medeniyetler Müzesi’ni kendisine başlangıç noktası alarak, tarihle ile bağ kurmanın ilk adımını atmayı amaçlıyor.

Problemin çözümüne yönelik, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde her bir döneme ait ikonik eserler seçilerek, toplamda 22 eserin yer aldığı kalıcı bir görme engelli koleksiyonu oluşturuluyor. Tüm görme engelli bireyler gruplarını kapsayacak şekilde tasarlanan mimari alanda, eserlerin replikalarına, braille alfabesi ile yazılan eser hikayelerinin anlatımları ve onların sesli betimlemeleri eşlik ediyor.

 

Ulusal ve Uluslararası Takdir ve Ödüllere Layık Görüldü!

Bongo Art Project henüz fikir aşamasında iken bile ulusal ve uluslararası takdir ve ödüllere layık görüldü. İlk olarak 2020 Mayıs ayında Paris’te bulunan Avrupa Kalkınma Bankası’nın 41 Avrupa Ülkesinde-Aday ülkeler de dahil- açmış olduğu sosyal etki proje yarışmasında kısa listeye kalarak en iyi 7 proje fikrinden birisi olarak seçildi. 4 ay sonrasında Almanya Büyükelçiliği’nin düzenlemiş olduğu ‘Sürdürülebilir Gelecek’ Yarışmasında ise 1350 proje arasından 2.lik ödülüne layık görüldü. 2021 Ocak tarihinde ise projenin kurucusu olan Çiğdem Aslantaş, Google ve Mediacat iş birliği ile gerçekleştirilen Türkiye’nin Geleceğini Farklı Yaratan Genç Kadın Liderler programı olan ‘Shemakes’e seçilmiştir.

 

Projemiz ilk etapta Ankara’da bulunan 10 bin görme engelli çocuğa ulaşacak!

BONGO ART PROJECT Kurucusu Çiğdem Aslantaş, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin kuruluşunun 100.yılında engelsiz bir müze olmasının ilk aşamasını hayata geçiriyor olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi ve ekledi, “İlk etapta Ankara’da bulunan 10 bin görme engelli çocuğa ulaşmasını hedeflediğimiz projemizin tüm ihtiyaç kalemleri sponsorluk ve destekler ile ayni destek olarak karşılanıyor. Bu bağlamda Türkiye Körler Vakfı ve Gören Kalpler Derneği ile birlikte çalışıyor ve sponsorluk görüşmelerimizi de sürdürüyoruz. Projenin sürdürülebilir olması için Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin domino etkisi yaratması ve diğer engel gruplarını da içine alarak erişilebilir müzeler olarak projenin Türkiye’deki 451 müze ve ören yerine yayılması en büyük isteğimizdir.

 

 

BONGO ART PROJECT Hakkında!

‘BONGO ART PROJECT’, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin kuruluşunun 100. yılında, müzenin görme engelli bireyler için erişilebilir olması amacıyla, eserlerinin replikalarla dokunulabilir ve sesli betimlemelerle işitilebilir hale gelmesini amaçlıyor.

Proje hakkında daha fazla bilgi almak için web sitesini http://www.bongoartproject.com/ ziyaret edebilirsiniz.