Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu

Mehmet Hamdi Bol     

 

Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu – Mehmet Hamdi Bol, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Bitcoin’in Bize Öğrettikleri”.

Bitcoin’e bakış açınızı değiştirmek amacıyla bu konuyu yazmaya karar verdim. Büyük çoğunluk için Bitcoin denince akla para kazanmak geliyor. Özü ile ilgilenenler ise arkasındaki teknolojiyi ve finans dünyasında estirdiği rüzgarları fark ediyor…

Bu yazıyı okuyorsanız veya beni takip ediyorsanız Bitcoin’in ne olduğunu, kazanç veya zarar potansiyelini zaten biliyorsunuzdur. Gelin beraber biraz zihin esnetelim.

Bitcoin, çokta uzun olmayan ömrü boyunca bize ne öğretti, maddeler halinde yazayım.

1-Her zaman ümit vardır

Dünyada merkez bankalarının ve para basma yetkisinin ne şekilde kullanıldığı malumunuz. Devasa bankaların, fonların hatta firmaların yeri geldiğinde devletlerden, devlet başkanlarından daha güçlü olduğu açık. Para, paranın kontrolü, güç ve silah haline gelmişken tamamen farklı bir para birimi, para işleyişi ortaya çıktı ve tek başına güçlü kökler salmış sisteme kafa tuttu. Devirmeye çalıştılar, olmadı… Her zaman ümit vardır.

2-Enflasyon gerçeği

Türk Lira’sında ki erimeyi hissetmeyen, anlamayan artık yoktur. Aynı erimenin daha ufak dozda Amerikan Dolar’ında da olduğunu biliyoruz. Kağıt paranın alım gücü düşerken, Bitcoin’in alım gücü yükseliyor. Bir süredir enflasyon, son zamanlardaki kadar gündemimizde değildi. Kısa süre içerisinde azalacak gibi görünmüyor. Türk toplu bundan korunmak için altın ve Amerikan Doları’na yöneliyor ama değil korunmak, tersine çevirmek Bitcoin ile mümkün.

3-Tüketmemek

Kendimden, gerçek ve güncel bir örnek vermek istiyorum. Ağustos ayında Hyundai marka yerli üretim yeni çıkan Bayon modelini almaya karar verdik. Eylül ayında teslim edilecekti. Sonrasında, Ekim ve Kasım’a ertelendi. Aracı almaktan vazgeçtik ve bedelini Bitcoin’de tuttuğumuz için kar ettik. Aracı alsaydık, galeriden çıktığımız anda değeri düşecekti. Alamayarak aslında para kazandık. Arabamız çok eskidi. Değişim bizim için ihtiyaç ama gerçekten gerekli olmayan alımları erteleyerek, ileride daha çok şey alabileceğimizi Bitcoin bize öğretti.

4-Yeniliklere açık olmak

Ben yıllar önce Bitcoin ile ilk karşılaştığımda temkinli bir tutum sergiledim ama bu demek değilki hiç şans vermedim. Balıklama atlamadım. Araştırdım, öğrendim, gözlemedim. Yeniliklere açık olmak ile her yeni çıkan veya parlayan şeye balıklama dalmak çok farklı. Bu arada para ve finans konularında yenilik çok kolay bir şey değil…

5-Kuruşların önemi

Bitcoin’in kuruşlarına Satoshi diyoruz. Bir Bitcoin, yüz bin Satoshi. Söz konusu Türk Lirası olunca kuruşlara önem veren çok kişi yok ama Bitcoin’de virgülden sonraki sayılar çok ama çok büyük fark oluşturabilir. Hatta virgülden sonra birinci, ikinci değil, dördüncü, beşinci sayı bile çok önemli. Öncesinde dikkat etmediğimiz, bilmediğimiz bir durum. Türk Lirası ile işlem yaparken virgülden sonraki ikinci sayıya bakan var mı?

6-Biriktirmek

Yıllardır Bitcoin almayı düşünenlere anlattığım yöntem, her hafta ve az az almak. Neden? Bitcoin’in fiyatı çok ama çok oynak. Hızlıca yükseliyor ve düşüyor. Satacağımız zaman, kar edeceğimiz bir ortalama tutturmanın yolu her hafta az az almak. Bu yönteme İngilizce “Dollar cost averaging” yöntemi deniyor. Büyük sermaye gerekmeden, çok az riskle yatırım yapıp, para kazanmanın yolu. Meraklısı araştırabilir.

7-Paraya saygı duymak

Türk Lirası veya Amerikan Doları’da saygı duymadığımızdan değil ama özellikleri ve değeri itibariyle Bitcoin’e özel bir ilgi duyduğumuzu anlatmak istiyorum. Kaçımız kağıt paraları araştırıyor, aktif olarak alıp, satmaya çalışıyor…

8-Topluluk

Bitcoin sayesinde farkında olarak veya olmayarak bir topluluğun parçası haline geldik. Birbirimizi takip ettik, dinledik, yazdıklarımızı okuduk, videolarımızı izledik, soru sorduk, cevap verdik. Günümüzde çok az konu çerçevesinde topluluklar oluşmakta.

9-Farkındalık

Bitcoin konusunda dünyada neler oluyor, FED ne dedi, ABD’de işsizlik ne oldu gibi konular normalde çok dikkatimizi çekmezken, Bitcoin yatırımı yaptıktan sonra bu konuları okumaya, araştırmaya başladık.

10-Risk dağılımı

Bitcoin riskli bir yatırım ve kendi içerisinde döngüleri var. Çoğumuz (bilinçli olanlar) zaman zaman kar alarak, farklı yatırım araçlarında çeşitlendik ve risk dağıttık. Sadece yatırım araçları değil, ihtiyaçlarımızı da Bitcoin ile aldık…

 

Bitcoin’e bir de bu açıdan bakın istedim. Bu bir yolculuk. Bazılarımız erken başladı bazılarımız daha geç. En önemli şey bu kişisel bir yolculuk. Önemli olan sizin hedefiniz, yolunuz…

Yazımın, yolunuza faydalı olması dileğiyle…