Manibux Kurucusu Canan Bayrak ile Fintechtime Kasım & Aralık sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Manibux, APY Ventures Fintech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun liderlik ettiği yatırım turunda 2 milyon Lira yatırım alarak rotasını yeni pazarlara çevirdi. Türkiye’den çıkan ve dünya çocuklarının dijital harçlığı olmayı hedefleyen şirketin son dönem çalışmalarına ve yeni hedeflerine dair sorularımızı şirketin kurucusu Canan Bayrak’a ilettik.

 

Canan Hanım öncelikle geçtiğimiz günlerde aldığınız yatırım için tebrik ederim. Bu gelişmeye dair sorularım olacak ama ilk olarak geçtiğimiz yılın bir değerlendirmesini yaparak başlayalım istiyorum. Manibux pandemi döneminden nasıl etkilendi – 2021 yılı nasıl geçti? Kaç kullanıcıya ulaştınız, hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?

Dünya olarak zor bir süreçten geçtik. Önceliklerimiz değişti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden eğitim, eşitlik ve refah kavramlarının değerini ve sorumluluğunu tüm toplum olarak bir kere daha anladık. 

Manibux olarak  yola çıktığımız ilk günden beri nakitsiz toplumun ve finansal okuryazarlığın önemine inandık. Yaşadığımız ve yaşayacağımız zor günler ne kadar doğru bir amaçta olduğumuzu gösterdi bizlere. Nakit paranın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri, mikrop barındırması nedeniyle hiç kimsenin, hele ki çocuklarımızın el ve ceplerinde olmaması gerektiğini bütün dünya kabul etti. Ayrıca maddi olarak yaşanan sıkıntılar nedeniyle aslında 1 liranın bile ne kadar önemli olduğunu ve para biriktirmenin de bir ihtiyaç olduğunu anladık.

Pandemi döneminde okul içinde yemekhane ve kantinde manibux kart kullanılması ve sadece okul içinde kullanılmak üzere manibux okul özelliğimizi geliştirdik ve uygulamamız içine koyduk. Öğrencilerinin okul dışındaki hayatlarında da parayı doğru yönetmeleri ve finansal okuryazarlık bilinci kazanmaları için Manibux’ı tercih eden okullar ile geleceği birlikte şekillendirmekten mutluluk duyuyoruz. 2021 yılında 10 okul, 60 kampüs ve 30,000’in üzerinde öğrenci manibux uygulaması kullanarak okul içi ve okul dışı harcamalarını daha güvenli ve gelişmiş bir uygulama üzerinde kullanmaya başladılar. Toplamda 100,000’in üzerinde çocuk ve gencimizin harçlıklarını manibux ile dijital hale getirdik.

2021 yılı son çeyreğinde çocuklarımıza sunduğumuz dijital kumbara özelliğimizle, para biriktirmenin harcamaktan daha güzel olduğunu yaşayarak öğrenmelerini sağlayacağımız için de heyecanlıyız.

Ne yazık ki bu ve bunun gibi virüsler artık sürekli karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Önlem alarak, hayatımızı onlara göre şekillendirme sorumluluğuyla, bilinçli hareket etmemiz gereken yeni bir dönem bizi bekliyor. Alışkanlıklarımızı değiştirecek ve dijital gelecekte en doğru şekilde yer almaya çalışacağız.

Artık bir sosyal sorumluluk olarak baktığımız, harçlığın dijital hali manibux olarak, gelecek için üzerimize düşen görevleri yapmak ve çocuklarımızın eğitimlerinin bir parçası olmak amacıyla yolumuza devam ediyoruz.

 

 

Türkiye’nin ilk ve tek EduFintech girişimisiniz. Sektörde ilk olmanın avantaj ve dezavantajları neler? Bulunduğunuz sektör ile bizi yakınlaştırabilir misiniz?

Manibux, amacı çocuklara ve gençlere doğru finansal alışkanlıklar kazandırmak, finansal okuryazarlık eğitimi vermek olan bir Fintech girişimi. Bu nedenle kendimizi EduFintech olarak konumlandırıyoruz. Çıkış hikayesi de benim kızlarımla yaşadığım bir tecrübeye dayanıyor. Psikolojik Danışman kimliğimin de etkisi ile ülkemiz çocuklarına yanlarında ebeveynleri olmadığında nakitsiz kalmalarını engelleyecek ancak bunu yaparken de onlara doğru para yönetimini öğretecek, ailelerin kontrolünde olacak, çocukların bu parayı doğru amaç için kullandıklarından emin olabileceğimiz, hijyen açısından fiziki para ile temaslarını ortadan kaldıracak, güvenilir bir alternatif çözüm bulma ihtiyacımdan doğdu.

Açıkçası sektörde ilk olmanın dezavantajını avantajından daha fazla yaşadık. Öncelikle Manibux’ın ne olduğunu anlatmakta zorlandık. Çünkü bizi banka ve sektördeki diğer kartlar ile karıştırdılar. Manibux harçlığı dijitalleştiren bir mobil uygulama. Bu uygulamanın ebeveyn ve çocuk olmak üzere iki ayrı girişi var. Ebeveynler Manibux uygulamasından çocuklarına harçlık gönderebiliyor, ne zaman nerede ne kadar harcadığını takip edebiliyor, harcamalarında anlık bildirim alıyor, Manibux’a özel kampanyaları takip edebiliyorlar. Çocuklar ise kendi girişlerinden ne kadar paraları olduğunu görebiliyor, birikim yapabiliyor, ailelerinden harçlık isteyebiliyor, harcamalarını takip edebiliyor, kendilerine özel kampanyalardan yararlanarak tasarruf edebiliyorlar.

Bunun yanı sıra anlaşmalı okullarımızın velileri ve öğrencileri için uygulamamız içerisinde okul girişi mevcut. Bu alandan velilerimiz çocuklarına okul içi harcamaları için ayrı harçlık gönderebiliyor, kantinden almalarını istemedikleri ürünlere filtreleme koyabiliyor, okulda yaptığı harcamaları, yediklerini ve içtiklerini takip edebiliyorlar.

Çocuklar şu anda harçlıklarını uygulamanın tamamlayıcısı olan Manibux kart ve ManibuxK12 okul kartlarından kullanabiliyorlar. Visa geçen tüm POS cihazlarında ve online alışverişte kartlarını kullanabiliyor, ATM’den acil ihtiyaçları için nakit çekebiliyorlar.

 

 

Manibux son dönemde hangi yenilikleri sunmaya başladı? Çocuk ve gençlere çözüm geliştirmenin incelikleri neler? 

Bulunduğumuz sektör toplumun alternatif ödeme aracı ihtiyacı üzerine kurulu. Bu nedenle de firmaların asıl amacı insanların ödeme ihtiyacına çözüm bulmak. İş modeli tamamen kart kullanımı üzerine kurulu. Bildiğiniz gibi sektörde birçok ön ödemeli kart var. Bu şirketlerin hepsi çok kıymetli ve ülkemizdeki önemli bir ihtiyaca hizmet ediyorlar. Ancak biz bu modelin çocuklar için çok da uygun olmadığını düşünüyoruz. Çocuklarımız finansal konularda yetişkinler kadar bilgili ve bilinçli değiller. Günümüzde çocuklar erken yaşlardan itibaren çok fazla uyarana maruz kalıyorlar. Olumlu olumsuz tüm yönlendirmelere açıklar. Çevreden, sanal dünyadan, reklamlardan çok etkileniyorlar. Bu nedenle ebeveynler için onları korumak, finansal bilinç kazandırmak, doğru para yönetimi alışkanlıkları edindirmek ve kontrollü sorumluluk vermek her zaman olduğundan daha önemli hale geldi. Buna ek olarak sektörde minimum yaş limiti var. Biz harçlık almaya başlama yaşından itibaren çocuklarımıza bu bilinci kazandırmak ve nakit ile fiziki temasa maruz kalmalarını engellemek istedik. Bu nedenle de 8-18 yaş arası gençler için ana sorumluluğun ve kontrolün ailede olduğu Manibux’ı kurduk. Bizim gençlere finansal okuryazarlık kazandırma inancımıza sektördeki önemli oyunculardan biri olan ininal da destek verdi ve fiziki kartlarımızı ininal altyapısı ile çıkardık. Onlara da bu vesileyle destekleri için tekrar teşekkür ederim.

Paranın doğru yönetimi önemli bir yaşam becerisi. Bazı ülkeler bu beceriyi çocuklarına kazandırmak konusunda oldukça başarılı olsa da Türk kültüründe para konusu halen daha konuşulması ayıp bir olgu. Ancak çocuklarımızın hayatta başarılı bireyler olmalarını istiyorsak bu yaşam becerisini onlara erken yaşlardan itibaren kazandırmamız önemli. Manibux olarak gelecek nesillere para yönetimi becerisini kazandırmak için çalışıyoruz. Dijital aplikasyonumuz ve kartımız aracılığı ile ailelere yardımcı oluyor, çocukların davranış değişikliği kazanmalarına, sorumluluk alan, karar verebilen, para yönetimi konusunda doğru ile yanlışı ayırt edebilen ve finansal okuryazar bireyler olarak yetişmelerine destek oluyoruz.

 

 

APY Ventures Fintech Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun liderlik ettiği yatırım turunda 2 milyon Lira yatırım aldınız. Bu yatırım turuna nasıl hazırlandınız? Gelen yatırımı nasıl değerlendireceksiniz?

Biz girişimciler için yatırım almak gerçekten zor ve uzun bir süreç. Oldukça fazla çalışmanız ve emek harcamanız gerekiyor. Kişiler ya da kurumlar girişiminize yatırım yaparken pek çok etmene dikkat ediyorlar. Girişiminin kurucusunun, ortaklarının kim olduğu, ekibin kimlerden oluştuğu, geçmiş deneyimleri ve başarıları; girişimin amacı, hedefleri, vizyonu çok önemli.

Misyonumuz olan finansal okur-yazar gençler yetiştirmek aynı zamanda bizim ana girişim fikrimizin doğuş nedeni. Manibux’ı standart bir kart değil, gençlere ve çocuklara erken yaştan itibaren finansal bilinç kazandıran, yeni nesil harçlık sistemi yapan şey. Gelir seviyesinden bağımsız her ailenin çocuğuna verebileceği bir sistem. Sadece harcamaya yönelik değil, biriktirmeyi, hedeflere ulaşmayı, bağış yaparak paylaşmayı da aşılayan, çocukların bu olguları hayatlarının bir parçası yapmalarına yardımcı olan bir sistem. Bu sistem ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden eğitim, eşitlik ve refah ilkelerine destek oluyoruz. Çocukların erken yaştan itibaren finansal okuryazarlık eğitimi almalarını, bunu davranışa dönüştürmelerini, ileri yaşlarda birikim yapabilen, kötü borçlanmaya girmeyen, bilinçli, paylaşan, finansal açıdan bağımsız, kendi ayakları üzerinden bireyler olarak yetişmelerine destek olmayı amaçlıyoruz. 

Misyonumuz bizi yatırımcılara ilk tanıtan, kapıyı ilk aralayan etmen. Ne mutlu ki manibux olarak bizimle ortak misyona sahip yatırımcılarla bir araya geldik. Tabii bunda Finansal okuryazarlık bilincinin tüm dünyada kabul görmesinin ve gerekliliğinin öne çıkmasının da etkisi çok büyük.

Tüm yatırımcılarımızla birlikte, çocuklarımızın geleceğini birlikte şekillendirmek için çalışıyoruz. Davranış temelli sosyal etki oluşturmayı hedefliyoruz. Aile içinde paranın konuşulacağı, finansal okuryazarlığın temellerinin atılacağı, aile ve çocuklara ulaşmak isteyen kurumların bir arada olabileceği bir platform olma yolunda ilerliyoruz.

 

 

2022 yılı hedefleriniz eşliğinde, nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz?

Aldığımız bu yatırımla, gelecek hedeflerimiz doğrultusunda bir adım daha ilerlediğimizi düşünüyoruz.  Hedefimiz ailelerin finansal ihtiyaçlarına çözüm olacak, Türkiye’den çıkıp dünyaya açılacak Unicorn bir Süper APP olmak.