ScaleX Ventures tarafından hazırlanan “Yatırım Durum Raporu”na göre, pandemi sonrası yatırımlar, yatırım getiri oranları ve yazılım şirketlerinin yükselişi ile birlikte önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek.
Güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Yatırım Durum Raporu (Venture Landscape Report) çalışmasını hazırlayan ScaleX Ventures, küresel girişim ve yatırımcı ekosistemini mercek altına aldı. Rapora göre, pandeminin küresel pazarda yarattığı şok etkisi, girişim yatırımlarında gözle görülür bir artışa sebep oldu. Hem yatırım miktarları hem de yatırım sayısı önemli ölçüde artarak yeni rekorlara imza atıldı. Girişim yatırımlarının artmasıyla satın almalar ve birleşme amaçlı ortaklık (SPAC) modellerinde de zirve görüldü.
Pandeminin yatırımlara etkisinin beklenenden çok daha pozitif olduğunu hatta bu sürecin yeni rekorların önünü açtığını belirten Scalex Ventures Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı, “Birçoğumuz için zor geçen 2 yılın ardından pandemi sonrası tünelin sonundaki ışığı nihayet gördük. Pandeminin girişim ve yatırım ekosistemine olan etkisi beklenenden çok daha hafif gerçekleşti. Daha önce pazarda hiç görülmemiş yatırım miktarlarına tanık olduk. Ayrıca, yatırımlarının hızını önemli ölçüde artıran büyük fonlar ortaya çıktı. Mevcut veriler, bir girişime başlamak ve küresel başarıya ulaşmak için en iyi zamanın bugünler olduğunu doğruluyor. VC’ler, anlaşmaları kapatmak için son hızla rekabet ediyorlar” dedi.
Yalnızca bir yılda 25 binden fazla yatırım gerçekleşti
ScaleX’in Yatırım Durum Raporu’na göre, 2020’de Kuzey Amerika (%52), Asya (%34) ve Avrupa’da (%14) toplamda 302 milyar dolar değerinde 25 bin 801 yatırım ile yıllık bazda yüzde 14 büyüme kaydedildi. Bu dönemde yaşanan en önemli değişiklik, dijital dünyanın benimsenmesi ve uzaktan çalışma sayesinde iş yapma şeklinin tamamen değişmesiydi. Buna en büyük örnek olarak girişimciler, pandemi döneminden sonra işlerine, önceki döneme kıyasla 7 kat daha fazla uzaktan başlıyor.
Yatırımların, büyüyen yatırım hacimleriyle birlikte her çeyrekte önemli ölçüde artması endüstride önemli bir gelişmeye işaret ediyor. Girişim sermayesi (VC) dünyasındaki patlama, artan iç getiri oranı (IRR) ve yazılım şirketlerinin yükselişi sayesinde pandemi sonrasında da devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda yatırımların daha da artması beklenirken, 2023 yılına kadar yıllık yüzde 44 büyüme bekleniyor.
ScaleX Ventures’ın analizine göre, VC dünyası, teknoloji adaptasyonu ve dijitalleşme çılgınlığını şekillendiren trendleri takip ederek son gelişmelerle çok değişti.
- Sermaye Silikon Vadisi’nin ötesinde de mevcut. Silikon vadisi, pandemi ile birlikte uzaktan çalışma modellerinin artması, vadide yaşam maliyetinin yüksekliği ve gelişmiş ekonomilerde girişimleri finanse etmenin daha pahalı hale gelmesi nedeniyle çekiciliğini yitiriyor.
- Çok aşamalı VC’ler erken aşamaya yöneldi. Ölçeklenme ve büyüme aşamasındaki girişimlere odaklanan VC’ler, artan değerlemeler ve buna bağlı olarak azalan potansiyel getiriler nedeniyle erken aşama yatırım portföylerini genişletiyor.
- Girişimcilerin daha fazla pazarlık gücü ve seçeneği var. VC firmalarındaki pazarlama aktivitelerinin son on yılda süratle artan faaliyetleri, yüksek rekabetin önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Girişimlerin artık finansman için çok daha fazla seçeneği var. Bu nedenle, VC’ler başarılı girişimlerle ortak olabilmek için farklılaşmak zorunda.
- VC’ler hızlı bir şekilde yatırım yapmaya başladı. VC dünyası, genç teknoloji şirketlerinin hisselerine ortak olma konusunda yoğun bir rekabet içinde olduğu için yatırım süreçlerini kısaltmaya ve rakiplerinden yatırım sürelerini kısaltarak ayrışmaya başladılar. Tiger Global bunun en dikkat çeken örneklerinden biri.