PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul’un 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul’un 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

KPMG Türkiye’nin 2021 yılı ‘Fintech Sektörüne Bakış’ raporuna göre; sektörün, önümüzdeki beş yıllık süreçte yıllık ortalama %23,5 bileşik büyüme oranına erişeceği düşünülüyor.

Salgın döneminde ülkemizde de FinTech sektörü verileri yukarı doğru bir ivme sağladı. Kullanıcıların temassız işlemlere yönelmesiyle, finansal teknolojiler alanında birçok yeni teknoloji, ürün/hizmet hayata geçti. Bu eğilimin 2022 yılında da süreceğini, kullanıcılara kolaylık sağlayacak yeni teknolojilerin hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz. 

2021 yılı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital dönüşümün hızla devam ettiği ve açık bankacılıkla ilgili daha çok konuştuğumuz bir yıldı. PayTR açısından ise yeni gelişmelerin yılı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Actera, Luxemburg’da kurduğu Financial Technologies S.a.r.l. isimli şirket aracılığıyla PayTR’ın yüzde 60 hissesine sahip oldu. Alınan yatırımın bize katacağı güçle hedefimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İnovasyon yatırımları yaparak çok yönlü bir FinTech şirketi haline gelmeyi hedefliyoruz.

Geçtiğimiz haziran ayında E-Para lisans sürecimizi tamamlayarak, bu alanda yeni hizmetlerimizi hayata geçirmek üzere geliştirmelerimize başladık ve alanında uzman yeni ekip arkadaşlarımızı bünyemize kattık.

Diğer bir gelişme de Aköde ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğimizdi. Aköde’nin geliştirdiği yenilikçi finansal mobil platformu Tosla’nın uygulamasına kayıtlı müşteriler, PayTR üye iş yerlerinde kolay ve hızlı şekilde Tosla bakiyeleri ile ödeme yapabiliyor. Aynı zamanda Tosla ile harcadıkça TL iade kazandıran Tosback programıyla kullanıcılar internet ve dijital platform alışverişlerinde %50’ye varan Tosback fırsatlarından yararlanabiliyor.

Bilindiği üzere 6493 sayılı Ödeme ve Elektronik Para Hakkındaki Kanun’a ait Yönetmelik ve Tebliğ, 1 Aralık itibarıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sektör açısından oldukça önemli değişiklikler taşıyan bir regülasyon ve ticari tarafları etkileyen birçok maddeyi içeriyor. Uyum sağlamak için ise bir yıllık bir sürecimiz var. Dolayısıyla 2022 sektör açısından, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları tarafından yeni ürün ve hizmetlere odaklanmanın yanında, biraz da uyum süreçleriyle geçecek gibi görünüyor. Özellikle yönetmeliğin yayımlanmasıyla TCMB’de lisans almayı bekleyen ya da lisans almayı düşünen kuruluşların sektöre girip girmeme konusunda nihai kararlarını vereceklerini, lisans almak yerine lisanslı kuruluşlarla işbirliği yapma fikrinin de bu minvalde öne çıkabileceğini düşünüyorum.

Global ekonomik konjonktürün yansımalarının çok daha fazla görüleceği bir yıl önümüzde gibi görünüyor. Dolayısıyla sektörde yer alan kuruluşlar için kurum içi risk analizlerinin daha çok yapılacağı bir yıl olacaktır. Bu da özellikle yönetim kurullarına ya da yönetim kurulu üyelerine bağlı olarak görev yapan icrai görevi olmayan risk yönetim ekipleri ile Fraud & Chargeback birimlerini uhdesinde bulunduran operasyon ekiplerinin çok daha fazla çalışacağı bir 2022 yılı olacağı sinyalini şimdiden veriyor.

PayTR açısından baktığımızda 2022 yılı, çok yönlü bir FinTech şirketi olma hedefimiz doğrultusunda yeni ürün ve hizmetlere yatırım yaptığımız bir yıl olmakla birlikte, yazılım ve donanımsal yatırımlarımızı da artıracağımız bir yıl olacak. İnsan kaynağına da yatırım yapmaya devam edecek ve ekiplerimizi daha da büyüteceğiz. Uzaktan çalışma modelini devam ettirmekle birlikte hibrit çalışmak isteyen ekip arkadaşlarımızın keyifle kullanacağı yeni genel müdürlük ofisimizi de ocak ayında İzmir İZQ İnovasyon Merkezine taşıyacağız. TOBB Türkiye 100 programları içinde sürekli bulunan, İzmir’in ilk üç sırasında yer alan bir FinTech şirketi olarak, İzmir ve Ege Bölgesindeki girişimlere daha yakın hizmetler sunmaya devam edeceğiz.

Bunun yanı sıra yeni yönetmelik ve tebliğe uyum süreçlerini de hızla tamamlayıp, işbirliklerini artıracağız. Yeni ortaklık yapımız ve sektörün duayenlerinden Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Sezgin’in de katkılarıyla FinTech unicornu olma hedefimizi hızlandıracağımız bir yıl olacak.