Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel’in 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
“Pandeminin damga vurduğu 2020 yılı dönüşüm ve adaptasyon senesiydi. Tüketici ihtiyaçlarının pandemi koşullarına göre hızla değişmesine, tüketicilere ürün ve hizmet sunan tüm sektörlerin ise bu beklentilere uyumlanmasına şahit olduk.
2021’de ise pandemi etkisini sürdürmeye devam etti ve bir önceki sene hayatımıza giren alışkanlıklar artık kalıcı hale geldi. Bunun ödemeler sektöründeki yansımasına baktığımızda, Türkiye’de ve dünyada kart kullanımının arttığını ve kullanım alanlarının çeşitlendiğini görüyoruz.
Global ölçekte Visa üzerinden gerçekleşen işlemlere baktığımızda, banka kartı kullanımının geçtiğimiz 1 sene içerisinde %23 arttığını görüyoruz. Kart hamili başına düşen e-ticaret harcamaları da artmaya devam ediyor. Yine global ölçekte, yüz yüze gerçekleşen Visa ödemelerinin %70’i temassız.[1]
Türkiye’de de rakamlar da bu trendlere kalıcı yönelimi destekler nitelikle:
- BKM’nin 2021 Ekim verilerine göre, banka kartı harcamaları önceki yılın aynı dönemine göre %54 büyüdü. Türkiye, kredi kartı kullanımının banka kartına göre çok daha yüksek olduğu bir ülkeyken, pandemi ile banka kartı kullanımı geçmiş yıllara göre ciddi bir sıçrama gerçekleştirdi.
- Temassız ödeme adedi, 2021 Ekim’inde, 2020 yılının aynı dönemine göre %82 artış gösterdi
- 2020’nin ilk altı aylık döneminde toplam kartlı ödemelerin yüzde 21’ini oluşturan internetten kartlı ödemelerin payı, bu yılın ilk altı ayında yüzde 25’in üzerine çıktı. [2]
Tüketicilerin ödemelerini temassız ve online olarak yapma beklentisinin kalıcı hale gelmesiyle, temassız ödeme kabulü fiziksel satış noktaları olan işletmeler için 2021’de de önemini korudu. İşletmelerin bu ihtiyacına cevap vermek üzere, cep telefonlarını güvenli birer POS cihazına dönüştüren Tap to Phone teknolojisini iş ortağı bankalarımızla beraber 2021 yılında daha da yaygınlaştırdık. Uygulama ile KOBİ ve mikro işletmeler yalnızca bir uygulama indirerek, cep telefonlarını temassız bir POS terminaline dönüştürerek işlerini büyütme imkânı buldu. Türkiye’de bu çözümü şu anda 5 banka ile çalışarak sunuyoruz ve Avrupa’da Visa’nın Tap to Phone teknolojisinin hayata geçirildiği ilk ülke olduk.
2021 yılında sadece kartlı işlemler tarafında değil, para transferlerinde de işletmelerin hayatını kolaylaştıracak çözümler de hayata geçirmeye devam ettik. Örneğin, İş Bankası Visa’nın B2B Connect çözümünü hayata geçiren ilk banka oldu. Bu çözüm ile İş Bankası ticari müşterileri, karşı banka sisteme üye olsun veya olmasın dünyanın herhangi bir bankasındaki hesaba para transferi yapabiliyor. Platform, Visa’nın global ağı sayesinde ticari müşteriler için uluslararası para transferlerinin hızlı ve uygun maliyetlerle gerçekleşmesine imkân veriyor.
Tüketicilerin ödemeler etrafındaki ihtiyaçları dijitalleşirken, dijitali herkes için ulaşılabilir hale getiren fintech’ler, 2021’de de gündemimizdeydi. Ülkemizdeki ödemeler ekosisteminin büyümesi ve çeşitlenmesi amacıyla 2019 yılında başlattığımız Visa İnovasyon Programı 3. senesine girdi. İlk iki döneminde 9 fintech’i mezun eden programın 3. dönemine Türkiye’den 6 fintech kabul edildi. Katılımcı fintech’ler, 6 ay süren programda mentorlardan ürün ve hizmetlerini geliştirecek eğitimler aldı, yatırımcı buluşmaları gerçekleştirdi ve Visa’nın yerel ve global iş ağındaki uzman, banka, e-para kuruluşları ve üye işyerleri ile bir araya gelerek iş birlikleri ortaya çıkardı.
2022 yılında kartlı ödemelerin güçlü büyümesine devam etmesini ve nakitten pay almaya devam etmesini bekliyoruz. E-ticaret ve temassızın daha geniş kitlelere yayılarak kalıcılığını sağlamlaştırması ise kaçınılmaz. Uzaktan işlemlerin artmasıyla güvenlik uygulamalarında da çeşitli yeniliklerin hayatımıza girmesi de muhtemel. Kart hamillerinin online ya da offline ödeme seçeneklerinin ve esnekliklerinin arttığı yenilikler 2022’de hayatımıza girmeye devam edecek.
Doğal büyüme sürecinde olan ödemeler sektörünün bir parçası olarak bu fırsatlar üzerinde Türkiye’de ve dünyada çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.”
[1] Al Earnings Script, FY21 Q4 pg 3-4
[2] BKM Ekim 2021