Identify Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Identify Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
“Fintech sektöründe tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 2021 yılında önemli gelişmeler yaşandığına şahit olduk. Dijital çağın belki de en önemli aktörü olan sektörde yeni regülasyonlar, düzenlemeler, çalışmalar tüm hızıyla sürdü. Bunların yanı sıra sektörde başarılı iş birlikleri, başarılı çözümler, inovatif yaklaşımlar da görmeye devam ettik.
Identify Türkiye olarak faaliyet gösterdiğimiz uzaktan kimlik doğrulama alanı Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen 2021 yılında en çok konuşulan ve aksiyon alınan konuların başında geldi. 2021’i uzaktan kimlik doğrulama alanı için regülasyonlar etkisinde geçen bir yıl olarak tanımlayabiliriz. 2021’de dijitalleşmenin önemli bir ayağı haline gelen KYC ya da digital onbording olarak adlandırdığımız bu süreçlere ilişkin 2 önemli regülasyon yayınlandı. Bunların ilki BDDK’nın 1 Mayıs’ta uzaktan müşteri edinimine yönelik yayınlanan ve ilgili kuruluşlarda geleneksel müşteri edinme yöntemlerini yasal bir çerçeveye oturtarak fiziki bir araya gelme zorunluluğunu ortadan kaldıran tebliğiydi.
Sektörde diğer önemli düzenleme ise Aralık 2021’de Merkez Bankası tarafından yayınlandı. T.C Merkez Bankası’nın tebliği kapsamında ödeme kuruluşları müşterilerin yapacağı işlemlere göre kimlik doğrulama süreçlerini farklılaştırabilecek. Daha basit ya da daha güçlü kimlik doğrulama hizmetleri sunabilecek. Bu sayede müşteri deneyimini iyileştirerek dönüşüm oranlarını artırabilecek.
Şirket olarak 2022’nin fintech sektörü için daha hızlı büyüdüğü bir yıl olacağını düşünüyoruz. KYC alanında ise pazarın 2022’de katlanarak büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de KYC alanında ise 2022 yılında özellikle Merkez Bankası tarafından duyurulan regülasyonun etkisinin süreceğini ve EPK, SPK gibi kuruluşların da yeni regülasyonlara hazırlandıklarını ifade edebiliriz.
Identify Türkiye olarak biz de 2022 yılına büyük bir heyecanla hazırlanıyoruz. Zira 2021 yılının başında Türkiye pazarına girerken birincil amacımız çözümlerimizi satmaktan öte henüz oluşum aşamasındaki bir pazarı şekillendirmek, Avrupa’daki deneyimimizle doğru yönü verebilmekti. Gerek ödeme kuruluşları, gerek regülasyon şirketleri gerekse pazarda kritik öneme sahip aktörlerle çeşitli çalışmalar yaparak öncelikle KYC’nin Türkiye için önemi, özellikle müşteri verilerinin güvenliğini sağlamak için neler yapılması gerektiği üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırarak pazar liderliğini üstlendik.
2022 yılında ise liderliğini üstlendiğimiz pazarda özellikle Merkez Bankası Regülasyonun tam uyumlu olan ve tamamen Türk mühendislik gücüyle geliştirdiğimiz Hybrid KYC ürünümüzle önemli bir ivme yakalayacağımızı düşünüyoruz. Zira Hybrid KYC farklı tipte müşterileri bulunan ve taleplerinin önemi değişiklik gösteren müşterilere sahip ödeme kuruluşları için esnek bir çözüm olarak öne çıkıyor. Hybrid KYC hem selfie ile kimlik doğrulamayı hem de video kimlik doğrulama çözümlerini tek bir platformda topluyor. Hybrid KYC’nin esnek yapısı ödeme kuruluşlarının müşterilerine ve onların taleplerine özel kimlik doğrulama modüllerini hızlıca kurgulamalarını sağlıyor.
Identify Türkiye olarak 2022 yılının hem sektörümüz hem ülkemiz hem de dünya için başarılı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Ekonomik belirsizliklerden arındığımız, pandeminin sona erdiği, bol kazançlı bir yıl olsun…“