TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

TÖDEB (Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Bildiğimiz gibi FinTech sektörünün temelini, Birliğimiz üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşları oluşturuyor. Üyelerimiz gerek işlem hacmi ve sermaye yapısı, gerekse de mevzuat çerçevesinde üstlendikleri görev ve sorumlulukları yerine getirmedeki başarıları noktasında sektörün açık ara lideri konumundalar. Bugün itibarıyla, Birliğimiz üyesi 56 şirket sektörde faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla 10 milyondan fazla bireyin ve 100 binden fazla işletmenin hayatına dokunan, çözüm üreten, rekabeti zenginleştiren bir sektörden bahsediyoruz.

Artan dijitalleşmenin kaçınılmaz sonucu olarak sektörümüze olan ilgi her geçen gün giderek artıyor. Bireyler farkına varmasa bile fatura öderken, para gönderirken veya e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken FinTech şirketlerinin hizmetlerinden yararlanıyorlar. Bunun doğal sonucu olarak ise Ülkemizde yeni FinTech şirketleri kurulmaya ve sektöre sermaye yatırımlarını çekmeye hızla devam ediyor.  Bu anlamda, ödeme hizmetleri ve elektronik para sektörü olarak; 2021’in sektörümüze olan ilgi ve sektörün gelişimi bağlamında son derece başarılı geçirilen bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

Mevzuatsal gelişmelerin de bunda payı büyük. Nitekim Fintek Strateji Belgesi ile sektöre etkilerini 2022 itibariyle daha çok gözlemleyebileceğimiz; Açık bankacılığın ödeme hizmetleri mevzuatına dahil edilmesi, ödeme hizmetlerinde ulusal bir karekod standardı geliştirilmesinin mümkün kılınması, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına da para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturabilme yetkisi verilmesi, FAST uygulamasının devreye alınması ve Üyelerimizin FAST Sistemine erişim ve entegrasyonunun mümkün kılınması gibi son derece önemli düzenlemeler girdi hayatımıza 2021’de. 2021’in son günlerinde ise uzun süredir merakla beklenen Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ve ilgili Tebliğ yayımlandı. Dolayısıyla 2021, atılan mevzuatsal temeller bağlamında, sektörümüz açısından olumlu geçecek yeni bir yılın da habercisi oldu aynı zamanda.

Teknolojik gelişmeler, bireylerin yoğun ilgisi, sektörün inovatif gücü ve değindiğimiz mevzuatsal gelişmeler ışığında FinTech sektörünün gelişiminde yakalanan artan yönlü bu ivmenin, 2022’de de devam edeceğini, ödeme ve elektronik para şirketlerinin hem sayılarının hem de ürün ve hizmet çeşitliğinin artmasını bekliyorum. Halihazırda faaliyet izin süreçleri devam eden pek çok şirket sektöre girmeyi bekliyor. Zira açık bankacılığa ilişkin usul ve esaslar Yönetmelikle belirlendiğinden, bu alanda faaliyet göstermek isteyen şirketler de bu düzenlemelerin yayımlanmasını beklemişti. Ancak, şirket sayıları artarken bahsettiğimiz tüm bu mevzuatsal gelişmeler çerçevesinde 2022’de bireylerin hayatlarını daha da kolaylaştıran yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi önemli, aksi durumda aynı işi yapan oyuncu sayısının artması sektöre fayda sağlamayacağı gibi zarar da verir.

2022 yılının; rüştünü ispatlama noktasında önemli mesafeler kat eden sektörümüzün, müşteri memnuniyeti odaklı hizmetleri ile bireylerin yoğun ilgisini karşılamayı sürdüreceği bir yıl olacağına yürekten inanıyor, hem mevzuatsal değişimler çerçevesinde kurumsallık ve mali güç anlamında büyük adımların atılacağı hem de inovasyonun devam edeceği yoğun ama sektörümüz açısından dönüm noktası olacak bir yıl olmasını bekliyorum.