Multinet Up Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Işık yemek kartı sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelere dair bilgi verdi.

Multinet Up Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Işık, yemek kartı sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek işverenlerin ve çalışanların yemek kartı tercihlerine dair açıklamalarda bulundu. Açıklamasında yemek kartı sektörünün nabzını tutan pazar araştırmalarının sonuçlarına da yer veren Işık, çalışanlarının yemek ihtiyacını yemek kartı ile karşılayan KOBİ’lerin sayısının 2021’de yüzde 20 arttığı bilgisini verdi.

 

Multinet Up Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Işık yemek kartı sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelere dair bilgi verdi. Açıklamasında KOBİ’lerin ve kart kullanıcılarının yemek kartı tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işık, “Multinet Up olarak lokomotif ürünümüz MultiNet ile uzun yıllardır yemek kartı sektörünün gelişimine yön veriyoruz. Kurumsal müşterilerimizin, üye iş yeri ağımızdaki işletmelerin ve kart kullanıcılarımızın beklentilerine en iyi çözümleri sunmak için düzenli aralıklarla pazar araştırmaları ve sosyal medya dinlemeleri yürüterek sektörümüzün nabzını tutuyoruz. Küçük, orta ve büyük işletmelerin yemek ihtiyacını karşılama yöntemlerini anlamak amacıyla, Kuantum Araştırma iş birliği ile 12 ilde toplam 1570 işletmeyle gerçekleştirdiğimiz son araştırmamızın sonuçlarına göre çalışanlarının yemek ihtiyacını yemek kartı ile karşılayan KOBİ’lerin sayısının 2021’de yüzde 20 arttığı sonucuna ulaştık. Bu talep artışının nedenlerini çalışma hayatının esneklik kazanması, yemekhane hizmetlerinde artan maliyetler ve hijyen tedbirlerinin önem kazanması gibi unsurlarla açıklamak mümkün” dedi.

 

“Her işverenin yemek kartından beklentisi farklı” 

İşverenlerin yemek kartı tercihleri üzerinde etkili olan yemek kartı özelliklerinin ise online sipariş verme, market kullanımına açma kapama özelliği, günlük, haftalık veya aylık bakiye yükleme imkânı gibi alternatif kullanım özellikleri olduğunu ifade eden Işık, “Her işverenin yemek kartından beklentisi farklı. MultiNet yemek kartının kullanım ayarları her işletmenin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebiliyor. Örneğin iş yeri merkeze uzak ya da çalışanları farklı lokasyonlarda bulunan firmalar için yemek kartının online sipariş ve ödeme kolaylığı sağlaması önemli bir avantaj sağlıyor. Böylece çalışanlar online yemek siparişi verebiliyor veya market alışverişi yapabiliyor. Yemek kartının market alışverişinde kullanılmasını tercih etmeyen firmalar ise MultiNet kartlarını diledikleri zaman market kullanımına kapatabiliyor. Yine aynı şekilde kart kullanım ayarlarını saat ve lokasyona bağlı olarak da özelleştirilebiliyor” dedi.

 

“Günlük yemek bedeli için belirlenen miktarın en azından pide ve ayrandan oluşan bir menüye yetmesi gerektiğini düşünüyoruz”

Gelir vergisinden muaf tutulan günlük yemek bedeli istisnasının 2022’de 36,72 TL olarak belirlendiğine değinen Işık, “Bazı işverenler çalışanlarının günlük yemek bakiyelerini bu tutarı baz alarak belirlerken, birçok işverenin bu fiyatın altında veya üstünde bir tutar belirlediğine de şahit oluyoruz. Firmalar çalışanlarının yemek ücretini belirlerken günlük bakiyenin kaç TL olması gerektiğine dair bizim de görüşümüzü almak istiyorlar. Belirlenecek tutarın çalışanın yaşadığı bölgeye veya sektörüne göre değişkenlik gösterebileceğini, dolayısıyla bu konuda tek bir rakam telaffuz etmenin doğru olmadığını ifade ediyoruz. 

Bununla birlikte, çalışanın beklentilerini dengeli bir şekilde karşılayacak tutarın belirlenmesi konusunda, dünyada birçok konuda baz alınan hamburger endeksine benzer bir formül belirledik. Minimum tutarı çalışanın yaşadığı bölgede bulunan beş farklı restoranın kaşarlı pide ve ayrandan oluşan bir menünün fiyat ortalamasına göre belirlemek mümkün. Akılda kalıcı olması için pide ve ayran endeksi olarak bahsettiğimiz bu yöntem, özellikle son dönemde yükselen enflasyon karşısında alım gücü düşen çalışanların mağduriyet yaşamasının önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Çalışanın mutluluğunu ve buna bağlı olarak iş yerindeki verimliğini etkileyen yemek ücretinin çalışanı memnun edecek şekilde belirlenmesi gerekiyor” dedi.

 

“Yemek kartları ile alışveriş yapılabilen marketlerde fiyatlar çok yüksek”

Multinet Up’ın Kimola Araştırma iş birliği ile gerçekleştirdiği tüketici araştırmalarının sonuçları hakkında da bilgi veren Işık, “Yemek kartı uygulamalarına son kullanıcı cephesinden baktığımız pazar araştırmalarında ve sosyal medya dinlemelerinde, kullanıcıların kartlarına yüklenen günlük yemek bedelinin yetersizliğinden şikayetçi olduğunu görüyoruz. Birçok kullanıcı, bir öğün yemek fiyatının veya mobil yemek siparişi uygulamalarının minimum gönderim ücretinin kendilerine ödenen günlük bakiyelerin çok üstünde olduğunu dile getiriyor. Kullanıcıların memnuniyetsizliklerini belirttikleri bir diğer konu ise yemek kartı harcama noktası olan marketlerde fiyatların yüksek olması. Birçok kullanıcı büyük zincir marketler yerine, gıda alışverişlerini daha uygun fiyatlara yapabilecekleri market arayışında. Türkiye’nin en yaygın üye iş yeri ağına sahip yemek kartı MultiNet kullanıcılarına bu noktada ciddi bir avantaj sunuyor” dedi.