Kişisel Para Danışmanı

Özlem Denizmen

 

Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “2022’de Paranı Nasıl Değerlendireceksin?”.

Yeni yıl hayatımızda hayatımızdaki değişimler için ideal zamanlardan biri. Davranışlarımızı değiştirebilmek için de müthiş bir fırsat. Siz yeter ki hemen harekete geçin.

  1. Mükemmel yıl:

2021’i gözden geçirin, 2022’de neyi farklı yapmak istiyorsunuz? Düşünün. Ertelediğiniz bir şey var mı? Yeni yıldan ne istediğinizi düşünerek bir gün geçirin.

  1. İleri:

Para durumunuz hakkında net varlığınızı hesaplamak iyi bir başlangıç olacak. Varlıklarınız (nakit, yatırımlar, gayrimenkul vb.) ve eksi borçlarınız (elden borç, kredi, kredi kartı borcu vb.) Finansal hedefine giden yolda nasıl ilerlediğinizi görmek için 2022’de her ayın başında bunu yapın.

  1. Hedef:

Kendime bu yeni senede gerçekleştirmek üzere finansal hedef belirleyeceğim. (Ev peşinatı için biriktirmek veya kredi kartı borçlarını sıfırlamak gibi.)

  1. İstek ve ihtiyaçlar:

Bir şey satın alırken kendinize, ‘’Bu benim için istek mi, ihtiyaç mı? Bunun için kaç saat çalışmam lazım?’’ diye soruyor musunuz? Yeni yılda bunu daha çok sorun. Son üç aydaki zorunlu olmayan tüm harcamalarınızın bir listesini yapın. Sıralayın ve ‘olmasa da olur’ dediğiniz harcamaları azaltın. Bunun için tasarruf ve birikim uygulamam Moneye’a bekliyorum. Parasını yöneten hayatını yönetir.

  1. Harcama takibi:

Aylık, senelik bütçe yapıp tüm giderlerinizi yazın. Her ay bir saati bütçenizi gözden geçirmek için ayırın. Bakalım planlanan ve gerçekleşen ne durumda? Paranız nereye gidiyor kontrol sizde olsun.

  1. Yatırım:

Siz çalışırken paranız da çalışsın, birikimlerinizi yatırımla değerlendirin. Kendi risk anlayışınıza uygun yatırım araçlarından bir sepet oluşturup biraz döviz, biraz altın, biraz hisse, biraz fon alabilirsin biri düşerken diğeri çıkabilir. Böylece yumurtalarınızı aynı sepete koymayıp riskini dağıtmış olursunuz. Bunu birçok söylüyor ancak ünlü yatırımcı, Akıllı Yatırımcı kitabının yazarı Benjamin Graham der ki ‘’Yatırım yapmak çok basittir ama asla kolay değildir.’’ Sepet yapması gerektiğini birçok kişi biliyor ama uygulayabilen az.

  1. Kredi notu:

Kredi notunun finansal hayatınız üzerinde büyük etkisi var. Herhangi bir kredi başvurusunda bankaların baktığı önemli bir nokta ancak tek değil. Kredi kullanırken, araba, ev kiralarken, işe girerken, cep telefonu veya beyaz eşya alırken kredi notunuz her zaman karşınıza çıkar. Kredi notunun yükselmesi zamana bağlı. Bu yüzden sadece ihtiyaç anında değil, ihtiyaç anının öncesinde de planlı bir şekilde kredi notunuzu takip etmeniz önemli.

  1. Riskli sular:

Blockchain teknolojisi bir devrim. İyice araştırıp anlayın. Ama Sosyal medyada kripto para tavsiye edenlere uyup ‘’Bütün paramla kripto para alayım, ne güzel çok hızlı artıyor’’ diye düşünmeyin. Kendi kararınızı verin. Bu kadar hızla artan şey hızla eriyebilir de… Sakın bütün birikiminizi yüksek riskli alanlara koymayın.

  1. Finansal sağlık:

Kendinize sorun.

  • Beklenmeyen olaylara karşı ne kadar hazırım? Acil durum fonum var mı?
  • Net varlığım nedir? Ekside mi yoksa artıda mı?
  • Kredi kartı ekstremin tamamını her ay zamanında ödüyor muyum?
  • Değeri artacak şeyler için mi borçlanıyorum?
  • Emeklilik için düzenli birikim yapıyor muyum? Uzun vadeli hedefime ulaşmak için doğru yolda mıyım?
  1. Finansal ilişkiler:

Parayla ilişkiniz nasıl? Her birimizin nasıl farklı kişiliği varsa para konusunda da farklı karakteri var. Para karakterimiz biz çocukken ailemizden, çevremizden gördüklerimizle, kendi deneyimlerimizle şekilleniyor. Kendimizi ne kadar iyi tanırsak hem para konularında iletişimimiz o kadar sağlıklı olur hem de parayı daha iyi yönetebiliriz.

  1. Parayı konuş:

Eşler arasında para tabu olmasın, rahatlıkla konuşun. Sadece faturaları değil, finansal hedeflerinizi de paylaşın. Eşinize sorun, çocukluk döneminde çevresinde borç sorunu yaşayan bir kişi olmuş mu? Bundan etkilenmiş olabilir, geçmişimize saygı ve duygularımıza değer vermek önemli.

  1. İlham:  

Hedefleriniz için ilham kaynağı arayın. Sizi motive edecek başarıları örnek alarak hayatınızda uygulamayın.

  1. İstemekten çekinme:

2021’de geride bıraktığınız bir şey mi var? Örneğin, zam,terfi, yeni bir eğitim istemekten çekinmek gibi…

  1. Kendine yatırım:

Kariyerinizi ilerletmek için eğitimler alın veya size heyecan verecek uğraşlar bulun. Dans dersi, yeni bir dil öğrenme, spor, fotoğraf… Bütçenize uygun, hoş zaman geçireceğiniz bir hobi edinin. Belki ileride bu hobinizden para bile kazanabilirsiniz.

  1. Açık ol:

Finans dünyası büyük bir hızla yapılanmadan geçiyor. Siz de bu hıza ayak uydurun.