Mükellef Kurucu Ortak ve CEO Okan Şafak’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Mükellef Kurucu Ortak ve CEO Okan Şafak’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
“Kovid-19 salgını dijital dönüşümü hızlandırıp alışkanlıklarımızı tümden değiştirirken, iş hayatımızdaki süreçleri de bütünüyle etkiledi. Neredeyse tüm iş süreçleri online oldu. Tam da bu nokta hayallerindeki işi hayata geçirmek isteyen girişimciler şirketlerini internet üzerinden online olarak çok hızlı bir şekilde kurmaya yöneldiler. Özellikle salgınla mücadele sürecinde evden çıkamadığımız zamanlarda girişimciler oturdukları yerden vergi dairesine, notere, ticaret odasına gitmeden şirketlerini online şirket kurma platformu Mükellef ile kurdular.
Mükellef olarak bugün finansal süreç yönetimlerimizin yanı sıra sanal ofis kiralamaktan marka tesciline; KOSGEB’in yeni işe başlayacak girişimcilere sunduğu destekten yararlanmak için danışmanlık hizmetinden binlerce noktada indirimli alışveriş yapabilmek ve özel avantajlardan faydalanmak için Mükellef Kart hizmetine kadar oldukça geniş bir hizmet alanımız var. Girişimciler tüm bu ihtiyaçlarını şirket kurulumundan finansal süreçlerin yönetimine kadar tüm bu hizmetler için ayda sadece 250 TL + KDV gibi cüzi bir bedel ödüyor.
Tüm bunlara ek olarak Mükellef ile sadece Türkiye’de değil ABD’de ve İngiltere’de şirket kurmak isteyen girişimciler de online olarak şirketlerini kurabiliyorlar. Hatta gururla söylemek isterim ki 150’den fazla şirket kurduğumuz ABD ve İngiltere ile başlayan yurt dışı açılımımızın yeni durağı da Estonya oldu. Artık Estonya’da şirket kurarak Avrupa Birliği’nde ticaret yapma hayali olan girişimcilerimizin de yanında olacağız.
Mükellef’e olan ilgili her geçen gün artıyor. Mükellef verilerine göre 2021 yılında kurulan şirket sayısı 2020’e göre yüzde 100 arttı. Mükellef üzerinden kurulan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığımızda ise son dönemde artan online alışverişlerin de etkisiyle en çok kurye ve e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketler olduğu göze çarpıyor. Bunu sırasıyla yazılım, danışmanlık, reklam, tasarım kurulan şirketler ve internet üzerinden gelir elde eden YouTuber, internet fenomenleri takip ediyor.
En çok şirket kuran illere baktığımızda da geçen yıl olduğu gibi yine aşağıdaki şehirler öne çıktı. En çok şirket kuran illere baktığımızda da geçen yıl olduğu gibi yine İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli öne çıktı.
Mükellef’in sunduğu faydayı dünya genelinde yaygınlaştırmak ana hedefimiz. Bugüne kadar Türkiye’de 10.000’den fazla şirket kurulumuna aracılık ettik. 2022 yılında bunu iki katına çıkartmayı ve ülke ekonomisine daha fazla fayda sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca 2022 yılı sonuna kadar Türkiye dışında 7 farklı ülkede 1.000’den fazla işletmeye hem kuruluş hem de finansal çözümlerimizi sunmayı planlıyoruz.
Öte yandan sektör özelinde de kısa bir değerlendirme yapmam gerekirse; son yıllarda girişimcilik ekosistemindeki çalışmalar büyük ivme kazandı. Lâkin atılan tüm adımları çok değerli bulmakla birlikte ne yazık ki üzülerek yetersiz de buluyorum. Girişim kulüpleri, kuluçka merkezleri, yatırım fonları çok aktifler. Buna benzer yapıların girişimciler üzerinden doğrudan gelir elde etme beklentisi yerine, ihtiyaçları olabilecek servisleri ücretsiz ve/veya minimum ücretlerle sunulmasının girişimciliğin daha hızlı büyümesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Girişimcilik ekosistemine olan desteklerin artması sektör olarak bizlerin de büyümesini daha da hızlandıracaktır.“