Ödeal Kurucusu Fevzi Güngör’ün 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Ödeal Kurucusu Fevzi Güngör’ün 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

2020 yılının ilk aylarında başlayan pandeminin ağır etkisi gerek yerel gerekse de global anlamda 2021 yılında hissedildi. Kısıtlamalar ve kapanmalar, Ödeal’ın alanına giren mikro işletme, küçük esnaf ve KOBİ’lerin çalışma modellerini değiştirmelerine yol açtı. Ödeal olarak, bu dönemde kullanıcılarımıza destek olmak, iş hacimlerini artırmak yolundaki çalışmalarımıza devam ettik. Yüz yüze işlemlerin yanı sıra, uzaktan ödeme alma imkânı da sunan Ödeal CeptePOS, bu döneme çok da uygun bir üründü, mikro işletmeler kadar bireysel çalışanlara da hitap eden, onların ödeme almalarını kolaylaştıran Ödeal, uzaktan çalışma döneminde freelance iş yapanlar tarafından oldukça benimsendi. Bunun yanı sıra, temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız kasap, manav, şarküteri gibi noktalarda artan kapıda ödeme ihtiyacıyla Ödeal POS kullanımı arttı. Tek komisyon oranı ile, her banka için farklı komisyon oranları ödenmesinin önüne geçen Ödeal POS’ta, verimsizlik ücreti, minimum ciro şartı ve kullanım taahhüdü de bulunmaması kullanıcılar için büyük avantaj sağladı. Tüm bunların sonucunda Ödeal yoluna, hem işlem hacminde hem işlem adedinde 3 haneli büyüme rakamlarıyla devam etti.

2021 yılının üçüncü çeyreğine baktığımızda da, istikrarlı büyüme politikamızı devam ettirerek, işlem hacminde yüzde 112, işlem adedinde yüzde 327, üye işyeri sayısında ise yüzde 33’lük artış yakaladığımızı görüyoruz. Artan iş hacmimize paralel olarak, saha ve yönetim kadromuzda da büyüme yaşıyoruz.  

2021 yılı içerisinde yaşadığımız güzel gelişmelerden biri de, yeni girişimimiz olarak nitelendirebileceğimiz “Ödeal Capital” oldu. Start-up’lara sunduğumuz desteği kurumsal hale getirmek amacıyla, yılın ikinci döneminde “Ödeal Capital” isminde, girişimcilere özel bir fon kurduk. Bu fonla birlikte kendimize yeni bir büyüme kulvarı açıyoruz. Ödeal’da gösterdiğimiz başarıyı “Ödeal Capital”de de sergileyeceğiz. Başarımız, Türkiye’nin global bir Fintek merkezi olması yönünde de destekleyici güç olacak. Türkiye’de faaliyet gösteren, Türk iş dünyasında özellikle mikro işletme ve KOBİ’lere yönelik çözümler sunan girişimleri destekleme hedefindeyiz. Ödeme sistemlerinin yanında, muhasebe çözümleri, e-ticaret, restoran otomasyonu gibi başlıklarda, işyerlerinin dijitalleşmelerine olanak sağlayacak servis sağlayıcılar öncelikli hedefimiz. Toplamda 200 milyon TL’lik şirket alımı ve yatırım yapmayı planlıyoruz.

2021 yılında bizim için bir başka güzel gelişme de İngiliz “SPG Holdings”in, toplam hisselerin yüzde 9,9’una sahip olmak için Ödeal’a 28,7 milyon TL yatırım yapması oldu. Aldığımız bu son yatırım, değerimiz 290 milyon TL’ye ulaştırdı ve yeni gelecek fon girişleriyle birlikte, Ödeal olarak değerimiz 400 milyon TL’yi aşacak.

2022’ye şöyle bir bakacak olursak…. Her ne kadar belirsizliklerle dolu bir yıl gibi görünse de, Ödeal olarak büyümeye devam edeceğiz. Son birkaç yıldır finansal teknoloji şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları bir dönüşüm içerisinde ve regülatör bu dönüşümü mevzuatsal düzenlemeler ile destekliyor. Özellikle ‘Fast’, ‘Karekod’, ‘Açık Bankacılık İşlemleri’, ‘Dijital Müşteri Kabul’ süreçlerine ilişkin yapılan düzenlemeler finansal tüketicilerin finansal hizmetlere erişimini son derece kolaylaştıran uygulamaları da beraberinde getiriyor. 2022 yılı bu uygulamaların sahada daha görünür olacağı bir dönemin başlangıcı olacak. Sektör açısından hem yeni oyuncular hem de var olanlar için birçok potansiyel barındırıyor.

Ödeme Sistemleri açısından TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı özellikle konvansiyonel fiziki POS terminal maliyetlerinin çok hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. Fiziki terminallerde ödeme hizmeti vermekte olan Bankalar ve Ödeme Kuruluşları açısından hizmet modellerinde değişiklikler yaşanabilir. Özellikle operasyonel maliyetlerin düşürülmesi amacıyla Banka ve Ödeme Kuruluşlarının ortak projeler geliştirdiği bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ödeal Ödeme Kuruluşu olarak yüz yüze işlemlerdeki tecrübemiz ve öncü rolümüz sebebiyle, diğer Banka ve Ödeme Kuruluşları’na finansal teknolojimizi hizmet olarak sunacağız.”