Mono App CEO’su
Ünal Sezer
Mono App CEO’su Ünal Sezer, Fintechtime okurları için kaleme aldı “Ukrayna – Rusya Savaşında #Fintech Silahı”.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri operasyonunda her iki ülkenin birçok yeni silahı kullandıklarını görüyoruz. Maalesef savaşın acı yönü olarak gördüğümüz bu sahnelere neden olan silahlar kadar önemli ve caydırıcı olabilecek farklı 21. Yüzyıl silahlarının da varlığına tanık olduk. Teknolojinin sadece silahlar üzerindeki etkisi bir yana Rusya’ya yapılan yaptırımlara ve batının Ukrayna’ya verdiği desteğe baktığımızda teknolojinin kendisinin başlı başına bir silah olduğunu söylemek mümkün.
Rusya’ya karşı uygulanan birçok yaptırımın finansal sistemi çökertmek üzere planlandığını görüyoruz. Enerji, lojistik, otomotiv, teknoloji, havacılık, sanayi, tekstil, medya ve telekom sektöründe yüzlerce oyuncu Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı. Birçok teknoloji ve finans şirketi ile birlikte artık Fintech’lerin de bir ülkeyi askeri operasyonlarından caydırmak için bir nevi silah olarak kullanılabilir duruma geldiğini görmüş olduk. Örneğin Rus Rublesinin ülkeler arası transferi, Wise tarafından kaldırıldı. Rus hükümeti üzerindeki baskıyı artırmak için Visa, MasterCard, PayPal gibi ödeme sistemleri Rusya pazarında ki hizmetlerini durdurdu. Kredi kartlarının önemli bir kısmı ülke de kullanılamaz oldu ve e-ticaret durma noktasına kadar geldi.
Kripto para tarafında ise işlem hacminin onda birine hâkim olduğu düşünülen Rusya için henüz bir kripto para borsası işlem durdurmadı. Ancak yaptırım uygulanan kurum veya kişilerin hesaplarına bloke konuldu. Birçok kripto para borsasında ise Ukrayna için bağış kampanyaları düzenlenmeye devam ediyor.
Diğer yandan Fintech’lerin yanında birçok teknoloji şirketi yine Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı. Oracle, Dell Technologies, SAP, Apple, YouTube, Microsoft, Intel, IBM, HP, Ericsson, Canon, LG,Samsung, Cisco, Adobe gibi firmalar Rusya’yı terk ettiler.
Sosyal Medya Uygulamaları Kitle Etkileme Silahı Oldular
Sosyal medya devlerinden Instagram ise hizmet vermeyerek değil, bilakis hizmet vererek Rusya’ya daha fazla zarar verebilirdi. Tam da bu bakış açısıyla iletişim direktörünün, Ukrayna’daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vereceklerini açıklamasıyla Rusya mahkemeleri hızlı bir karar ile Instagram’ın bir savaş silahı olarak kullanılmasını engelledi ve Rusya’da Instagram’ın erişimi engellendi. Öncesinde Rus askerlerin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile kimlikleri belirlenmişti ve belki de ilerde kanıt olarak kullanılabilecek izler bırakmışlardı.
Geleceğin Ticaret Savaşları Fintech’ler İle Olacak
Bugün yaşananlar gösteriyor ki hayatı kolaylaştıran finansal çözümler geleceğin önemli silahları olacak. Paranın dijitalleştiği, erişimin ve harcamanın daha çok dijitalde olduğu bir dünya da zaten aksi düşünülemezdi. Ülkelerin bu nedenle küresel dünyada finansal teknolojilerde kendilerini nereye konumlandırdıklarını planlamaları gerekiyor. Ülkemiz için yerel fintech girişimlerinin desteklenmesi bu nedenle çok önemli…