ARKSOFT Kurucu Ortağı Tahir Emre Esirgen ile Fintechtime Temmuz & Ağustos sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

ARKSOFT ve çalışmaları ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Çalışma sisteminiz, çalışan sayılarınız ve şirket kültürünüze dair bilgi alabilir miyim?

Kurucu ortaklar olarak çok uluslu şirket kültüründen geliyoruz. Biz bu çok uluslu şirket kültürünü biraz daha yerelleştirerek kendi şirket kültürümüzü bulmaya çalıştık. 35 kişi olarak çalıştığımız şirketimizi insanların severek çalıştığı bir yer haline getirmek için çabalıyoruz. Her bir çalışanımıza ayrı ayrı değer verip, bir takım halinde çalışıyoruz. Temel insani değerleri öncelikli tutan, dil, din, ırk veya pozisyon bağımsız her çalışanımızın beklentilerini anlayan bir şirket kültürünü misyonumuz olarak benimsedik. Merakı, saygıyı, bilgi paylaşımını, ekip çalışmasını, insan sağlığını ve yardımlaşmayı kendisine hedef bilen çalışma arkadaşlarıyla sektör için kendini doğal olarak konumlandıracak bir şirket kültürünün oluşmasını istedik.

Farklı geçmişlere ve deneyimlere sahip bir grup bireyin iş hayatında benzersizliklerini ifade etmelerini, kendilerini güvende ve kabul edilmiş hissetmelerini sağlamak için büyük gayret göstermeyi önemsiyoruz. Bu perspektiften bakıldığında çalışanlarımızın mutluğunu ve üretkenliğini besleyen güçlü bir bağ oluşturmak vizyonumuzun da odağı haline geliyor.

 

Uzun süredir bu sektörde büyük kurum ve kuruluşlarla çalıştığımız için BT departmanlarının ihtiyaçlarını ve çektikleri zorlukları çok iyi biliyoruz. Bu nedenle kendi geliştirdiğimiz ürünlerimiz ile doğrudan bu ihtiyaçlara odaklanarak çözümler sunmaya çalışıyoruz.

 

Pandemi süreci genel değerlendirmenizi de almak isterim. Şirketiniz için süreç nasıl geçti? Hangi ürün veya çözümleriniz öne çıktı?

Tüm şirketlerde olduğu gibi bizim şirketimizin de kültürü pandemi sürecine göre değişti. Bu süreçte çoğu şirket gibi biz de uzaktan çalışma modeline geçtik ve gayet verim aldık diyebilirim. Çalışanlarımız uzaktan çalışma modeline hızlı bir şekilde uyum sağlayabildi. Danışmanlık hizmetlerini uzaktan çalışmalarla başarıyla devam ettirebildik. Çalışma arkadaşlarımız ile karşılıklı güven ilişkimiz sayesinde ofisi aratmayan bir süreci başarıyla geçtik. Ancak zaman zaman birlikte vakit geçirdiğimiz şirket ortamını, ofiste hep beraber olmayı özledik.

 

Hedef kitlenizde kimler var, ürün ve çözümlerinizi kimler için geliştiriyorsunuz?

Daha çok B2B iş modeli ile çalışıyoruz. Hedef kitlemiz birçok bilgisayarın kurulu olduğu her sektörden şirket/kurum diyebilirim. Uzun süredir bu sektörde büyük kurum ve kuruluşlarla çalıştığımız için Bilişim Teknolojileri (BT) departmanlarının ihtiyaçlarını ve çektikleri zorlukları çok iyi biliyoruz. Bu nedenle kendi geliştirdiğimiz ürünlerimiz ile doğrudan bu ihtiyaçlara odaklanarak çözümler sunmaya çalışıyoruz. BT departmanlarının iş yükünü azaltırken, kurumların siber güvenliğine katkı sağlıyor ve maliyetlerini azaltıyoruz.

Kamuya yönelik pek çok faaliyetler gerçekleştirdik. 10’a yakın bakanlık ve 30’dan fazla genel müdürlüğün BT departmanlarına danışmanlık verdik. Buna paralel çok uluslu birçok özel şirket için de benzeri referanslarımız bulunmakta.

 

Biz müşterilerimiz tarafından 7/24 ulaşılabilir olmayı amaçlıyor ve onlara kesintisiz destek veriyoruz. Uzun yıllardır kamu ve özel sektöre hizmet verdiğimiz için her birinin ayrı kültürü ve ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyoruz.

 

Kamu daha çok hangi ürününüze ihtiyaç duyuyor? Kamu kurumları ile çalışmanın getirdiği birtakım zorluklar var mı?

Kamu kurumları çoğunlukla Microsoft Ürünleri danışmanlık ve destek hizmetlerimizden yararlanıyor. Bunun yanı sıra, kurumlardaki bilgisayarlarda yüklü üçüncü parti yazılımları arka planda otomatik olarak güncelleyen ve herhangi bir ajan ihtiyacı duymayan Easy2Patch adlı ürünümüz de kurumlarda kullanılıyor. Buna ek olarak, kurumlardaki kullanıcıların kendi şifrelerini BT ya da yarım masası personeline ihtiyaç duymadan SMS ve E-mail yoluyla sıfırlayabildiği ARKSSPR ürünümüz, ağdaki kullanıcıların oturumlarını kontrol altında tutmayı hedefleyen SessionLimit ürünümüz de kamu kurumlarında kullanılan ürünlerimiz arasında. Biz müşterilerimiz tarafından 7/24 ulaşılabilir olmayı amaçlıyor ve onlara kesintisiz destek veriyoruz. Uzun yıllardır kamu ve özel sektöre hizmet verdiğimiz için her birinin ayrı kültürü ve ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle artık herhangi bir zorluk ile karşılaşmıyoruz diyebilirim.

 

Fibabanka ve Kalkınma Yatırım Bankası’nın da müşterileriniz arasında olduğunu görüyoruz. Bankaların yoğun kullandığı Easy2Patch nasıl bir ürün? Hangi soruna yönelik geliştirildi? Entegrasyon nasıl sağlanıyor, çözümün sunduğu avantajlardan da bahsederseniz sevinirim?

Üçüncü parti yazılımlar için hepimizin sıklıkla kullandığı internet tarayıcılar başta olmak üzere Google Chrome, Adobe Acrobat Reader DC, Java, Evernote ya da iTunes gibi ana üreticiden bağımsız olarak üretilen yazılımları sayabiliriz. Siber güvenliğin oldukça önem kazandığı günümüzde yazılım üreticileri tarafından sürekli güvenlik güncellemeleri ve yamaları yayınlanıyor. Ancak BT departmanları iş yoğunlukları sebebi ile bu güncellemeleri sürekli takip etmekte ve yaygınlaştırmakta zorlanabiliyorlar. Zaten takdir edersiniz ki bir kişinin sürekli bilgisayar başında oturup hangi yazılıma hangi güncelleme gelmiş diye kontrol ediyor olması neredeyse imkânsız. Özellikle bankalarda kullanılan üçüncü parti yazılımlar daha da hassas veriler içeriyor ya da bu verilere erişiyor. Bahsettiğimiz güncellemeler yapılmazsa olası bir siber saldırı durumunda yazılımlardaki güvenlik açıkları sebebiyle geri dönülemez veri ve itibar kayıpları yaşanabiliyor. Biz hem bunu engellemek hem de BT departmanlarının iş yükünü azaltmak için Easy2Patch’i tamamen yerli imkanlar ile yazdık. Easy2Patch, bilgisayarlarda kurulu olan üçüncü parti yazılımlarını arka planda sessiz sedasız güncelliyor. SCCM/WSUS altyapısı ile çalıştığı için de ekstra bir ajana gerek duymuyor. Desteklediğimiz 3.parti uygulamaları her hafta yayınladığımız yeni katalog ile günden güne arttırıyoruz. Yurtdışı muadillerinden en büyük farkımız ise ülkemizde kullanılan yerel yazılımları kataloğumuza eklememiz ve bu hizmeti daha uygun fiyata sağlamamız.

 

Hacettepe Teknokent’te tamamen yerli ve milli kaynaklarla yazılan yazılım ürünlerimizin global piyasada kullanılmasını ve danışmanlık hizmetlerimizin de diğer ülkelere erişmesini hedeflemekteyiz.

 

Danışmanlık şapkanız olduğunu da görüyorum. Bu alanda hangi hizmetleri veriyorsunuz? Danışman kadronuzda kimler yer alıyor?

Sharepoint, Exchange, SCCM, SCOM, Aktif Dizin, MIM ve Skype gibi birçok Microsoft ürünü için danışmanlık ve destek hizmeti veriyoruz. Danışmanlık kadromuz üç ana kola ayrılıyor. Bu ana kolların başında ben, Boran Düzgün ve Direnç Önen varız. Kadromuz gerekli sertifikalara sahip uzun yıllardır bu sektörde çalışmış, tanınan ve müşteriler tarafından güven kazanmış uzmanlar tarafından oluşuyor.

 

Son olarak güncel ajandanız eşliğinde yakın ve uzak dönem hedeflerinizi sormak isterim. 2022 yılına dair beklentileriniz neler?

Hacettepe Teknokent’te tamamen yerli ve milli kaynaklarla yazılan yazılım ürünlerimizin global piyasada kullanılmasını ve danışmanlık hizmetlerimizin de diğer ülkelere erişmesini hedeflemekteyiz. Bunun yanı sıra, tüm ürün ve hizmetlerimizi müşterilerimizden gelen geri dönüşler ve talepler doğrultusunda geliştirmeye devam etmek istiyoruz.