Nef Solution Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Ortakları ile Fintechtime Temmuz & Ağustos sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Nef Solution Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Ortakları Erhan Argüç, Derya Sarıkayalar ve Aslı Öztürk ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.
Kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?
Deneyim olarak 20 üzeri farklı alanlarda tecrübeleri olan bir ekibiz. İlk olarak 2014 yılında E-Dönüşüm süreçlerinin hızlanması ile birlikte Erhan Argüç ve ben (Derya Sarıkayalar) özellikle katma değeri yüksek, kurumlara destek olabilecek ürün ve ARGE çalışmaları neler olabilir fikri ile çalışmaya başladık. E-defter, muhasebe ve vergi risk kontrol ile başlayan süreç, pandeminin hayatımıza girmesi ile hızlandı. Çözümümüz, dijitalleşmenin her zamankinden daha fazla önem kazanması ile birlikte uçtan uca bir finansal risk yönetim platformu ürününe dönüştü. Ardından Aslı Öztürk aramıza katıldı. Böylelikle satış, finans ve yazılım alanında üç ayrı tecrübeyi birleştirerek hikayemizi başlattık.
Kurucu ortaklar olarak kariyeriniz Nef Solution ile nasıl kesişti? İş bölümünü nasıl yaptınız? Şu anki ekip yapılandırmanız hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Aslında profesyonel iş yaşamında birbirimizi tanıyorduk. Arkadaşlığımız girişimciliğe uzanan bir kesişme yaşadı. İş geliştirme, strateji ve ürünleşmeden sorumlu kısımda Derya Sarıkayalar yer aldı. Zaten 20 yıl üzeri Finans alanında üst düzey yöneticilik ve danışmanlık yapmış neredeyse finans tüm süreçlerinde finans dışında da ürünleşme ve benzeri projelerde aktif görevde bulunmuştu.
Yazılım geliştirme ve ürünleşmeden sorumlu Erhan Argüç, 20 yıl üzeri birçok e dönüşüm ve farklı yazılım projelerinde geliştirme süreçlerini yönetmiş, takım liderliği yapmıştı.
Satış, Pazarlama ve Stratejiden sorumlu Aslı Öztürk ise 20 yıl üzeri özellikle finansal ürünler Satış ve AR-GE süreçlerinden sorumlu olarak kariyerine devam etmişti.
Mevut ekibimiz genellikle kendi alanında uzman olan, “Bankacılık ve Finans” sektörü ağırlıklı 18 yıl üzeri deneyime sahip isimlerden oluşuyor. Aynı zamanda müşteri ilişkileri kalite ve sistem yönetiminde 20 yıl üzeri deneyime sahip uzman bir ekip karması ile hizmet veriyoruz.
Finans sektörü için ürettiğiniz ürünler hangi alanlara odaklı? Hedef kitlenizde kimler var? İş modeliniz hakkında da bilgi alabilir miyim?
Şirket olarak odağımız, risk yönetimiyle KOBİ’lerin doğru finansmana erişimini kolaylaştıran bir finansal teknoloji ürünü olan Fincheckup.ai. Şirket olarak ayrıca KOBİ’ler ve finansal kuruluşlar arasında köprü görevi üstleniyoruz. Hedef kitlemizde ise KOBi’ler ve Finansal Kurumlar yer alıyor.
İş modelimizi iş birliklerimiz ile güçlendiriyoruz. Yöneticilerin işletmelerin finansallarına dair yeterli içgörüyü elde edememesinin ve finansal tablolarda yapılan hataların KOBİ’lerin kredi gibi finansal araçlara erişmesini güçleştiriyor. Tüm bunlar sermaye yetersizliği, nakit dengesinin bozulması ve sürdürülebilir büyümenin yakalanamaması gibi sonuçlar doğuruyor. Stratejik finansal risk yönetimi ve erken uyarı sistemlerinden yararlanmak, küresel çapta ekonomik belirsizliklerin hâkim olduğu bir dönemde kötü senaryoları ortadan kaldırmak için finansal risk yönetimi araçları kullanmakla mümkün oluyor.
Uçtan uca finansal risk yönetimi platformu Fincheckup.ai, finans mühendisliği ve istatistik bilimini harmanlayarak, KOBİ’lerin erken uyarı sistemiyle riskleri ve başarıları önceden tespit edebilmesini, nakit yönetimini iyileştirmesini, sürdürülebilir finans çerçevesi oluşturmasını ve finansal verilerin demokratikleşmesini amaçlıyor.
Kurumsal fintek çözümlerinizden bahsedebilir misiniz? Müşteri portföyünüz hakkında da bilgi alabilir miyim?
Türkiye’deki işletmelerin %99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin kullandığı finansal enstrümanların payı, toplam işletme kredilerinin yaklaşık üçte birine karşılık geliyor. Bu durumun arkasında finansal risk yönetimindeki yetersizlikler bulunuyor. Karşı karşıya kaldıkları riske baktığınızda KOBİ’ler en büyük müşteri portföyümüzü oluşturuyor. Bunun akabinde KOBİ’lere direkt hizmet eden tüm Finansal Kuruluşlarda doğal olarak portföyümüzün içinde dahil oluyor.
Biz Fincheckup ‘ı sektörde dijital bir finansal koçluk hizmeti veren bir finansal teknoloji çözümü olarak konumlandırıyoruz. “KOBİ’ler ve finans kuruluşları arasında köprü görevi üstleniyoruz. Her iki taraf için riskleri doğru tespit etmeyi ve ihtiyaçları kolayca belirlemeyi hedefleyerek, KOBİ finansmanında sonuca giden yolu kısaltmayı amaçlıyoruz. Finans kuruluşları ve KOBİ’ler arasında veri şeffaflığını artırarak ve finansal tabloların demokratikleşmesini sağlayarak ekosistemi güçlendirmek, bunu yaparken de KOBİ’lerin finansal okuryazarlığını birkaç adım ileri taşımak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
Fincheckup risk yönetimi platformu ile hangi avantajları sunuyorsunuz?
Fincheckup uygulamasını binlerce akıllı algoritmayla geliştirildik. Sistemde yer alan skorlama yapısı ve finansal analiz raporları sayesinde KOBİ’ler finansal kurumların risk algısı ve bakış açısıyla ilgili sonuçlara dakikalar içinde ulaşabilir hale geliyor. İşletmeler ayrıca bulundukları sektör içindeki risk durumlarını karşılaştırmalı raporlarla takip edebiliyor.
KOBİ’lere hizmet veren finansal kuruluşlar da kredi talep eden müşterilerinin finansal risklerini sistem üzerinden hızlı bir şekilde analiz edebiliyor.
Bu sayede KOBİ’lerin kredi talepleri daha hızlı tamamlanıyor ve finansal araçlara erişim kolaylaşıyor.