Ginoa, son dönemde danışma kuruluna eklediği önemli isimlerle gündeme oturdu. Bu vesile ile Ginoa’nın kurucu ortağı Samet Duman ile Fintechtime Eylül & Ekim sayısı için bir araya gelerek şirketin gelecek planları konusunda bilgi aldık.

Fikir aşamasından itibaren tüm Dünya’da ilk NFT & Metaverse ekspertizi olan blockchain şirketi Ginoa, son dönemde danışma kuruluna eklediği önemli isimlerle gündeme oturdu. Bu vesile ile Ginoa’nın kurucu ortağı Samet Duman ile bir araya gelerek şirketin gelecek planları konusunda bilgi aldık.

 

Ginoa dünyası ile bizi yakınlaştırabilir misiniz? Yolculuğunuz nasıl başladı ve ilerledi? Neden bu alanı seçtiniz? Ekibiniz kimlerde oluşuyor?

Yolculuğumuz, Web3’ün dünyadaki ilerlemesi ile başladı. Bu ilerleyiş ve ilgi sonucu son kullanıcıya hizmet edecek bir platform oluşturmaya karar verdik. Bir buçuk yıl önce 4 kişi olarak başladığımız ekibimiz şu an 20 kişiyi aşmış durumda. Halihazırda 4 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Ana faaliyet alanımızda ise “Amerika başta olmak üzere” Kanada ve Çin bulunuyor. NFT & Metaverse ekspertizi olarak verdiğimiz hizmeti yapay zeka desteğiyle yapıyoruz. Ginoa’nın verdiği tüm servisleri bu yapay zeka alt yapısının üzerinde sunuyoruz.  Ginoa’ya hizmet eden ekibimiz dört farklı ülkede yaşıyor ve kolektif çalışıyor. Ekibimizin %25’i Amerika’da %15’i Avrupa’da ve geri kalanı da Türkiye’de konumlanıyor.

 

 

Genel bir sektör değerlendirmesi alabilir miyiz? (Sektör büyüklüğü, öne çıkanlar, öncüler…) Gino sektörde nasıl konumlanıyor, hangi avantajları sunuyor?

Aslında tüm NFT projelerinin dayandığı nokta ‘kitle kabulü’ ile ilgili. Vaktiyle kripto varlık sektörü aynı sorunları yaşıyordu. NFT’ler konusunda da benzer durumun yaşandığını söyleyebiliriz. Bu tarzdaki yeni teknolojiler, değerini ancak kitle kabulü ile sağlayarak hak ettiği noktaya taşıyor. Ben NFT’lerin şu an ki durumunu BTC’nin 2013-2014 yılları arasındaki durumuna çok benzetiyorum.

Mevcut durumu şöyle özetleyebilirim…

NFT’ler için dünyadaki en büyük ve en yetkili pazar yerinde şu anda 2 milyon kayıtlı cüzdan bulunuyor. Hem dünyadaki nüfusu hem de cüzdanlardaki büyüme potansiyelini izlediğimizde NFT’lerin kitle kabulü sürecinin henüz başında olduğunu söyleyebiliriz. Burada en büyük kitle kabulüne bizleri ulaştıracak şeyin de Web2’nin devasa şirketlerinin oluşturacağını düşünüyorum. Bu konuda Instagram ve Twitter’ı örnek olarak gösterebilirim. Twitter Amerika’da bir pilot uygulamaya geçerek sahip olduğunuz cüzdanınızdaki NFT’nin Twitter hesabınıza bağlayıp, sahip olduğunuz bir NFT’yi profil resmi yapmanıza imkân veriyor. Yakın zamanda bu pilot uygulama globalde de uygulanmaya başlandığında Twitter’ın bu geliştirmesinin NFT’lerin kitle kabulüne büyük hizmet sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca geçtiğimiz aylarda dünya devi bir mücevher şirketi CryptoPunk’lara özel bir koleksiyon çıkarttı ve Mint fiyatı yaklaştık 30 ETH olarak açıklandı. Böylelikle NFT ile tanışmamış kitleler de bu marka bilinirliği sayesinde NFT’lerle yakınlaşmış oldu. Bu tarz atılımlar NFT sektörünü hızlı büyütecektir. Kripto varlıklar bu büyümenin temelini oluşturduğu için NFT biraz kriptonun yarattığı temellere basarak büyüyecektir ve bu büyümenin de kripto kadar yavaş olacağını düşünmüyorum. Aksine kripto varlıklardan çok daha kısa bir sürede NFT’lerin kitle kabulüne ulaşacağını düşünüyorum.

 

Ginoa Kurucu Ortağı Samet Duman, “Ginoa olarak bir decentralized app/DAPP yayına almayı hedefliyoruz. Ginoa, sektöründe ilk olacak bir Marketplace/Pazaryeri olmasının yanında yapay zekâ temelli, kullanıcı dostu, analiz tablolarının ve yatırımcıların daha çok kar etmesine olanak veren yatırım ve fiyat datalarının olduğu bir platform haline gelecek.”

 

Ginoa nasıl çalışıyor? Hedef kitlesinde kimler var? İş modelinizden de bahsedebilir misiniz?

Ginoa’nın bütün servisleri yapay zekâ temelli ve hedef kitlesinde tüm NFT kullanıcıları bulunuyor. Kendimizi tanımlarken de bunu belirtiyor ve “yapay zekâ temelli servisleri son kullanıcıya sunuyoruz”. O yüzden bir NFT kullanıcısının sektörle ilgili hiç bilgisi olmasa dahi, Ginoa’nın web sitesine girdiğinde fiyat analizlerini alabileceği, koleksiyonlarla ilgili bilgi edinebileceği bir platform ortaya çıkarttık. Sadece yeni kullanıcılara değil, aynı zamanda profesyonel şekilde NFT yatırımcılarının da ihtiyaç duydukları detaylı analizler, yapay zekâ temelli grafikler, analiz tabloları ve data listelerine yer verdik. Ginoa platformunda bu hizmetleri ücretsiz şekilde kullanıcılarımıza sunuyoruz. O yüzden yeni NFT kullanıcılarından profesyonel NFT yatırımcılarına, bu analizleri kullanmak isteyen pazarlama ajanslarından ve araştırma şirketlerine değin herkes Ginoa’nın hedef kitlesinde diyebilirim.

İş modelimiz, yapay zekâ ile elde ettiğimiz bu verilerin üzerine ürünler inşa etmek oldu. Yeni güncellememiz DAPP ile birlikte oldukça kullanıcı dostu bir site inşa ediyoruz. Burada koleksiyonları tanımaktan, barter yani takas hizmetine veya sahibi olduğunuz NFT’lerin stake’inden Ginoa Token sayfalarına, aynı zamanda gelecekte üreteceğimiz otonom NFT yatırımından gelir modeline kadar birçok farklı yeni içerik bu uygulamada olacak. Bu sayede yatırımcıların daha sağlıklı bir şekilde kar etmelerini amaçlıyoruz. İş modelimizi ve değer önerimizi bu şekilde açıklayabilirim.

 

 

Koleksiyonlarınız da merak konusu. Şu anda hangi koleksiyonları listeliyorsunuz? Listeleme konusunda özel bir tercih söz konusu mu? Süreç nasıl ilerliyor?

Platformda şu an 7 koleksiyon listeliyoruz. Listeleme konusunda ise bizim kişisel tercihlerimiz ise söz konusu değil. Burada yapay zekanın koleksiyonların likiditesine göre sağlıklı verdiği fiyatlar yer alıyor. Biz kullanıcılara sadece en likit koleksiyonlara ait tahmini fiyat bilgilerini ve tahmini kârları sunuyoruz. Belirttiğim gibi pazar çok yeni ve adım adım büyümekte. Temeli oturmuş projeler neredeyse bir elin parmaklarını kadar az ancak şöyle bir şey söyleyebilirim. Önümüzdeki 3 ay içerisinde bu 7 koleksiyonu 70 koleksiyona çıkartmayı hedefliyoruz. Tasarladığımız yeni DAPP’de dünyanın en likit 70 koleksiyonu olacağı müjdesini buradan sizin aracığınızla kullanıcılarımıza ve sektöre müjdeleyebilirim.

 

Ginoa Kurucu Ortağı Samet Duman, “Tasarladığımız yeni DAPP’de dünyanın en likit 70 koleksiyonu olacağı müjdesini buradan sizin aracığınızla kullanıcılarımıza ve sektöre müjdeleyebilirim.”

 

Son dönemde önemli isimleri danışma kurulunuza eklediniz. Bu isimleri okurlarımıza hatırlatır mısınız? Yeni yapılanmanın gelecek vizyonunuza nasıl bir katkısı olacak?

Ana çalışma alanımız NFT ve Metaverse olduğu için vaktimizin %90’ını Amerika’daki operasyonlarımızı geliştirmek için harcıyoruz. Ancak danışma kurulu üyelerimiz yeni aramıza katıldı. Globalde son derece önemli ve şirketimize katkı sağlayacak isimler var.

Örneğin Türkiye’de NFT ve Metaverse denilince akla ilk gelen kurumsal isimlerden olan Evren Cantürk LinkedIn’de 50 bin kişilik Türkiye’deki en büyük NFT ve Metaverse topluluğunun kurucusu.

Şirketimiz yapay zekâ tabanlı olduğu için yazılım konusunda duayen olan Cisco Genel Müdür Yardımcısı Murat Cantürk’ün denetim ve tavsiyeleri bizim için oldukça kıymetli.Yapay zekadan aldığımız sonuçlar birçok riski ve fırsatı beraberinde getiriyor. Bu sonuçları kullanıcıya sunarken KPMG’nin Risk Yönetimi Partneri olan Sinem Cantürk’ten destek alıyoruz.

Finans sektöründe 20 yılı aşkın bir deneyime sahip, Finansal Kurumlar Birliği Başkanlığı da yapmış olan Adem Duman bir diğer danışma kurulu üyemiz. Adem Duman, aynı zamanda bir melek yatırımcı ve dünyanın en büyük şirketlerinin sahipleriyle yapmış olduğu ve ABD ve Türkiye’de birçok yatırımları var. Twitter’ın ortaklarından bir tanesi ile hali hazırda yapmış olduğu yatırım da mevcut. Global’de hem VC kanadında hem de değerlemeler tarafında Ginoa’ya katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Pazarlama danışmanı ve teknoloji gazetecisi olan Çiğdem Öztabak ise hem Türkiye’de hem Amerika’da yaşamış olmasından dolayı iki bölgenin de Web3 sektörel nabzını tutuyor. Yaptığı podcast programlarıyla da son derece başarılı bir gazeteci kendisi. Çiğdem Öztabak, Amerika’daki networklerimizin oluşmasında ve Ginoa’ya yeni yatırımcı ilişkilerimizin kurulmasında kaynak sağlıyor.

Son olarak Kadir Aydın’dan da bahsetmek isterim. Kendileri uluslararası alanda son derece başarılı bir hukuk insanı. Türkiye ve yurt dışında halen danışmanlıklar veriyor. Kadir Bey’i, Ginoa’nın hukuksal süreçte zarar görmemesi için savaşan kahramanımız olarak görüyoruz.  

Son derece önemli bu isimleri birkaç kelime ile anlatmak inanın zor ama en azından okurlarımızın kafasında bir resim oluşması için bu şekilde açıklayabiliriz.

 

 

Yol haritanızda neler var? Yakın ve uzak dönem hedefleriniz eşliğinde gelecek planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Aslında Ginoa’nın son 18 aylık değişimi ile bundan sonraki 6 aylık değişimini birbirlerine denk olacağını görebiliriz. Büyüme hızımızın önümüzdeki 6 ay da artarak devam edeceğini söyleyebilirim.
Aktardığım gibi çok yakında Ginoa olarak bir decentralized app
/DAPP yayına almayı hedefliyoruz. Ginoa, sektöründe ilk olacak bir Marketplace/Pazaryeri olmasının yanında yapay zekâ temelli, kullanıcı dostu, analiz tablolarının ve yatırımcıların daha çok kar etmesine olanak veren yatırım ve fiyat datalarının olduğu bir platform haline gelecek. Ginoa Pass utility NFT de hayatımıza girecek. Yakın dönem planlarımız şimdilik bu kadar. Umarım okuyucuları Ginoa hakkında daha çok bilgi sahibi edebilmişimdir. Röportaj için çok teşekkürler.