FTIHUB Kurucusu Kutay Yalınkılınç ile Fintechtime Kasım & Aralık 2022 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Finansal Teknolojiler, Ödeme Sistemleri ve Bankacılık alanlarında yirmi yılı aşkın tecrübesiyle sektörde iz bırakan ve inovasyon dendiğinde ilk akla gelen isimlerden olan Kutay Yalınkılınç, FTIHUB’ı hayata geçirdiğini duyurdu. Bu vesileyle Kutay Bey ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

FTIHUB’ın kuruluş öyküsünü sizden dinleyebilir miyiz? Hangi amaçla yola çıktınız? Neleri hedeflediniz?

İlk önce hedeften başlayayım. FTIHUB’ın fintek ekosistemine yeni proje ve ürünler sunan bunun yanı sıra ekosistemdeki oyuncuların bir araya getirerek güçlü iş birliktelikleri oluşmasını sağlayacak bir merkez olmasını hedefliyoruz.

Son dönemde fintek ekosisteminde inovasyonun çok azaldığı, benzer ürün ve hizmetlerin sunulmaya başlandığı ve birbirini tamamlayan fintek çözümlerinin bir araya getirilmediğini gözlemlemekteydim. Bu doğrultuda ekosisteme yukarıdan daha kapsayıcı bir gözle bakarak inovasyon ve iş birlikteliği fırsatlarını görecek bir organizasyon ihtiyacı olduğu fikriyle yola çıktık.

 

Sektördeki yirmi yılın üzerindeki deneyiminiz FTIHUB projelerine nasıl bir katkı sağlayacak? Okurlarımıza kariyerinizi hatırlatabilir misiniz?

Türkiye’deki ekosistemin Ödeme Sistemleri’nden Fintek’e dönüşümünün canlı şahidi olarak fiilen bu dönüşümün her noktasında bulundum diyebilirim.

Uzun yıllar ödeme sistemleri okulu olarak adlandırılan Garanti Ödeme Sistemleri’nde farklı görevlerde bulunmamın ardından Vodafone Türkiye’de bir telekomünikasyon şirketinde fintek çözümleri sunmayı deneyimledim. Ardından Elektronik para ve ödeme kuruluşlarımızın da hayatımıza girmesiyle İninal, Birleşik Ödeme ve son olarak AHLPAY şirketlerinde üst düzey görevlerde bulundum. Bu süreçte ekosistemin ilk derneği olan ÖDED ve meslek birliği olan TÖDEB’de kurucu yönetim kurulu üyesi olarak bulundum.

Bu kariyer boyunca dijital cüzdandan para transferine kadar birçok alanda ilkleri barındıran projelere imza attık. Türk ve global birçok fintek şirketi ile iş birliktelikleri gerçekleştirdik.

Tabi bu süreçte ekosistemi düzenleyen mevzuatlara ve düzenleyici kurum ilişkilerinde de belli bir tecrübe kazanmış oldum.

Bu süreçteki deneyim ve ilişki ağı ile beraber şirketlerinde fintek ekosisteminde inovasyon ve iş birlikteliği fırsatları daha kolay görmesine ve ekosisteme yeni girecek şirketlere yol gösterecek bir sağlayacağını düşünmekteyim.

 

FTIHUB ile hangi alanlarda danışmanlık vereceksiniz? Proje süreçlerinde danışmanlık verdiğiniz firmalara nasıl bir katkı sunuyorsunuz?

Amacımız doğrultusunda birkaç alanda şirketlere destek olup hizmet vermekteyiz. Hizmetlerimizden biri olarak ekosisteme yeni girecek şirketlere stratejilerine oluşturmak konusunda destek vermekteyiz. Bu konuda hali hazırda bir bankanın elektronik para ve ödeme kuruluşu olarak kurduğu iştiraki ve global bir marka olan Paytabs şirketi olarak faaliyet gösteren Paymes’de dahil olmak üzere şirketlere hizmet vermekteyiz.

Diğer hizmetlerimizden biri olarak da süreç danışmanlığı hizmeti de vermekteyiz. Bu hizmetimizde stratejisini belirlemiş şirketlerin projelendirmeden sahaya inmeye kadar tüm aşamalarında bulunmaktayız. Bu kapsamda da hali hazırda TOMPAY ile sahaya sunacağı bir fintek çözümü için çalışmaktayız.

Bu hizmetlerimize ilave olarak iş birliktelikleri hizmetimiz kapsamında İstanbul dışında hizmet veren ve fintek çözümleri sunan şirketleri ekosisteme dahil etmek üzere de destek vermek ile beraber yurtdışına hizmet vermek isteyen ya da yabancı fintekler ile iş birliği yapmak isteyen şirketlere de destek olmaktayız.

 

Yeni lisanslar ile birlikte ekosistem büyüdü. Oluşan rekabet ortamı hakkında neler söylemek istersiniz? Gelecek dönemde nasıl bir değişim beklemeliyiz?

Başta da belirtiğim gibi son dönemde fintek ekosisteminde inovasyonun çok azaldığı, benzer ürün ve hizmetlerin sunulmaya başlandığı gözlemlemekteydim. Yeni lisanslar ile ekosisteme girecek şirketlerin bu açıdan hareket kazandırmasını umuyorum. Fakat yeni şirketlerinde bu durumu devam ettirmesi durumunda pazarın genişlememesi ve mevcut pazar pastasını paylaşacak oyuncu sayısının artmasıyla ekosistemin olumsuz ekleneceğini düşünmekteyim.

Bu nedenle ekosistemde farklılaşan şirketlerin müşteriye daha kolay erişeceğini daha değer kazanacağı düşünmekteyim. Aynı zamanda rekaberlik çerçevesinde şirketlerin güçlü kaslarını bir araya getirmeleri ile ekosistemi daha büyüteceği umuyorum.

 

FTIHUB’ın yakın ve uzak dönem planlarında neler var? FTIHUB üzerinden danışmanlık almak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Fintek ekosisteminde önemli bir istihdam sorunu olduğunu düşünmekteyim. Buna karşın özellikle gençlerin fintek alanına ilgileri de artmaya devam ediyor. Bu doğrultuda fintek şirketlerinin personel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla fintek özelinde bir eğitim planını da içeren “Management Trainee” programı hazırlığı için üniversiteler ve STK’lar ile bir çalışma içerisindeyiz.

Belirtiğim bu program ve diğer hizmetlerimiz için bilgi almak isteyenler FTIHUB sosyal medya hesaplarından ve [email protected] ya da [email protected] mail adreslerinden bize ulaşabilirler.