PayCore Strateji ve Ürün Geliştirme Yöneticisi Ece Başak Gerçek, 2022 yılı Ekim ayında perakende teknolojileri ve finansal teknolojiler odağında öne çıkan küresel gündem başlıklarını Fintechtime okurları için özetledi. 

2022 yılı Ekim ayında perakende teknolojileri ve finansal teknolojiler odağında öne çıkan en önemli gelişmeleri aşağıda bulabilirsiniz.

  • Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üye ülkeleri arasındaki avro cinsinden para transferlerinin eş zamanlı olarak gerçekleşmesini sağlayacak yeni bir düzenleme önerisinde bulundu. Bu şekilde bir Avrupa Birliği ülkesinde banka hesabı sahibi tüm vatandaş ve kuruluşların, avro para transferlerini anlık olarak gerçekleştirmeleri hedeflenecek.
  • Fransa merkezli ödeme hizmetleri oyuncusu Worldline, Polonya merkezli SoftPOS.eu girişimini 55% oranında satın aldı. Bu satın alma ile birlikte Worldline, üye işyerlerinin Android cihazlar üzerinden ödeme alabilmelerini sağlayan “Worldline Tap on Mobile” çözümünün global yayılımını hedefleyecek.
  • Amazon, Amazon website ve mobil uygulamasında sunduğu ödeme yöntemi alternatiflerine, Paypal’ın mobil ödeme çözümü Venmo’yu ilave ettiğini duyurdu.
  • Çin merkez bankasının mobil cüzdanlarda tekelleşmenin önüne geçmek üzere getirdiği yönlendirmelere uyumlu şekilde; Alipay, kullanıcılarının rakip cüzdan WeChat’e para transferlerini kolaylaştıracak yeni bir özellik test ediyor. Özellik, Alipay ile WeChat Pay arasında direkt para transferine imkan vermese de, Alipay kullanıcıları uygulama içerisinde para transferine yönelik bilgiler için kolaylıkla karekod oluşturup, WeChat Pay kullanıcılarıyla paylaşabilecekler.
  • Geleneksel ödeme sistemi oyuncularının sabit kripto paralar (stablecoin) ile eş zamanlı olarak sınır ötesi ödemeleri gerçekleştirebilmelerini ve varlık yönetimi yapabilmelerini sağlayan İsviçre merkezli Türk fintek Arf, başlattığı tohum yatırımı turunda, web3 ve finans sektörünün lider oyuncuları Stellar Geliştirme Vakfı (SDF), United Overseas Bank (UOB) Venture Management, Signum Capital, Hard Yaka, NGC Ventures, Blockchain Founders Fund, 500 Emerging Europe ve Circle Ventures’dan toplamda 13 milyon dolar yatırım topladı.
  • Global ödeme çözümleri sağlayıcısı Adyen, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için finansman çözümü “Capital” ve finansmana anlık erişim sağlayabilecekleri kurumsal banka hesabı “Accounts” çözümlerini çıkarttı.
  • Apple, kullanıcılarının Apple Kartlarındaki bakiyelerini Goldman Sachs yatırım hesaplarında değerlendirmelerine imkan sağlayacak yeni bir hesap özelliği getirdi.
  • WeChat Pay, fiziki mağazalarda WeChat Palm Payment biyometrik ödeme yöntemini test edecek. Müşteriler, avuç içlerini biyometrik kimlik doğrulama tabanlı WeChat Palm Payment cihazına okutarak alışverişlerini tamamlayabilecekler.
  • Paypal, 2021 yılında Avrupa pazarlarına sunduğu bütünleşik POS çözümü Zettle Terminal’i, Amerika’daki üye işyerlerinin kullanımına açacak.
  • Amerikalı ödeme oyuncusu Block (eski adıyla Square), Haziran 2022’den bu yana Amerika’daki sınırlı sayıda üye işyerinde test ettiği, Apple’ın “Tap To Pay” temassız ödeme yöntemi desteğini, Amerika genelinde kullanıma açtı.  Bu şekilde Square üye işyerleri, Square POS iPhone uygulaması içerisinde, ek bir cihaza ihtiyaç duymadan, cep telefonları üzerinden Apple Pay ve diğer temassız ödemeleri kabul edebilecekler.