Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ile Fintechtime Kasım & Aralık 2022 sayısı için, “ReFi Türkiye programı” odağında özel bir röportaj yaptık.
Bir banka tarafından blockchain üzerinden düzenlenen ilk hackathon olan “Akbank ReFi Hackathon”u büyük bir ilgiyle takip ettik. Akbank LAB ve imece yürütücülüğünde tasarlanan ReFi Türkiye programına dair sorularımızı Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce’ye ilettik.
Sayın Yüce, harika bir etkinlik oldu. Hackathon’la ilgili sorularımıza geçmeden önce, Akbank LAB ve imece iş birliğinde yürütülen ReFi Türkiye’nin sektöre örnek ve öncü çalışmalarını sizden öğrenmek isteriz. ReFi Türkiye programından ve yol haritanızdan bahsedebilir misiniz? ReFi Türkiye programı ile neler amaçlanıyor?
Akbank’ın inovasyon merkezi Akbank LAB olarak 2016’da kurulduğumuzdan beri her sene farklı temalarda ve farklı partnerlerle hackathonlar düzenliyoruz. Geçen sene hackathon sürecinde partnerimiz imece ile birlikte çalışarak normalde iki gün süren hackathon deneyimini yaklaşık iki ay süren dolu dolu bir deneyim haline getirdik. Gelecek İçin Sürdürülebilir Finans adını verdiğimiz bu program ideathon, vikimaraton, mini zirve, bülten serileri, mentorluk görüşmeleri gibi birçok farklı etkinlik ve içeriği kapsayan bir süreç oldu. Program kapsamında gerçekleştirilen demo day sonucu dereceye giren ilk üç ekibimizden ikisi, Endeavor Türkiye ve Akbank iş birliği ile gerçekleştirilen girişim hızlandırma programı Boost The Future dördüncü dönemine katılma fırsatı yakaladılar ve bu programdan mezun olduktan sonra farklı yatırımcılardan finansman aldılar.
Geçen sene elde ettiğimiz başarılar sonrasında bu sene imece ile tekrar bir araya geldik ve geçtiğimiz senenin üzerine neler ekleyebileceğimizi birlikte düşündük. Bu süreçte Web3 teknolojilerinin hızlı yükselişi, metaverse ve NFT gibi kavramların gündemde oluşu bizi bu teknolojileri toplumsal ve çevresel fayda için nasıl kullanabiliriz düşüncesine yöneltti. Böylece Sürdürülebilir Finans odağını daha da derinleştirerek Türkçesini “Onarıcı Finans” olarak adlandırdığımız Regenerative Finance (ReFi) alanında kapsamlı bir program inşa ettik. ReFi Türkiye programı ile Onarıcı Finans’ı bu ekosistemdeki oyuncularla birlikte keşfetmeyi, bu alandaki bilgi birikimini ve proje sayısını birlikte artırmayı amaçlıyoruz.
Akbank LAB ve imece yürütücülüğünde tasarladığımız ReFi Türkiye programı birbirini takip eden ve tamamlayan farklı çalışmalardan oluşuyor. Bu çalışmalardan ilki ReFi üzerine çalışan kişileri, etki ve Web3 ekosistemlerinden öncü isimleri konuk ettiğimiz podcast serisi. Konuklarımızın sektörden deneyim ve görüşlerini paylaştığı ReFi Türkiye podcast serisinin, dinleyen herkes için bir ilham kaynağı hatta bir aksiyon çağrısı olmasını hedefliyoruz. Podcast serisinin yanı sıra, geleceği birlikte onaracağımız bir ekosistem yaratmak üzere Web3 geliştiricilerinin, etki ekosistemi oyuncularının, üniversite öğrencilerinin, ReFi ile ilgilenen ve bu alanda çalışanların katıldığı “Web3 for Good” isimli topluluk buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Topluluk buluşmalarının birbirine katkı sağlayacak kişileri bir araya getirerek ReFi alanında yeni fikir ve projelerin filizlenmesini sağlayacağına ve ReFi hareketine Türkiye’de ivme kazandıracağına inanıyoruz.
Akbank olarak biz de ReFi Türkiye Programı ile başlattığımız Web3 dönüşümü ile etki ekosistemi üzerinden dünyayı onaracak yeni bir ekonomi tasarlamaya davet çağrısını, yeni fikir ve projelerin somut senaryolara dönüşmesi için Akbank ReFi Hackathon ile destekledik. 30 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında Avalanche teknolojisi ile gerçekleştirilen Akbank ReFi Hackathon’da ReFi odaklı inovatif fikirlerin birer uygulama, ürün veya servise dönüşmesine olanak sağladık. ReFi Türkiye programının en değerli işlerinden biri olan bu etkinlikte geleceği onarmamıza katkı sağlayacak somut çıktılar üreten projeleri ve takımları ihtiyaçlarına uygun desteklemeye devam edeceğiz. Henüz hazırlık aşamasında olan eğitici video serimizi de en kısa sürede herkesin erişebileceği kanallarda paylaşarak toplumdaki Web3 ve ReFi okuryazarlığını artırmayı ve Onarıcı Finans üzerine Türkçe kaynaklar sunmayı hedefliyoruz. Sürecin sonunda yayınlayacağımız ReFi Türkiye raporu ile de programdaki tüm içerikleri bir araya getirdiğimiz literatür çalışmasını herkesin erişimine açarak Onarıcı Finans’ı konu alan bir rehber yaratacağız.
ReFi Türkiye’nin topluluk buluşmalarının hemen ardından Akbank ReFi Hackathon ile çalışmalarınızı sürdürdünüz. Akbank için “Onarıcı Finans” neden önemli? Banka bu alandaki girişimler için nasıl konumlanacak? Yakın ve uzak dönem hedeflerinizde neler var?
Akbank olarak sürdürülebilirlik konusunda şimdiye kadar yarattığımız değişimin gücüne inanıyoruz, bu nedenle proaktif adımlar atmaya devam ediyoruz. Bir sonraki adımı atarken öncü ve onarıcı bir rol almanın bugüne kadarki tüm faaliyetlerimizi daha da anlamlandıracağını ve gelecek çalışmalarımıza yön vereceğini düşünüyoruz.
ReFi kavramını doğadaki dengeli, öngörülebilir, sağlıklı ve sürdürülebilir sistemleri odak alan ve Web3 altyapılı yeni bir ekonomi tasarımı olarak tanımlıyoruz. Dünyamızdaki tüm canlı ekosistemlerini koruyan ve var eden bir yarın için yaşamımızı bugün olduğu gibi sürdürmemiz artık yeterli değil. Karbon salınımlarını, iklim değişikliğini, su, toprak ve hava kirliliğini düşündüğümüzde günümüzdeki sistemler ve yaşayış mevcut hızımızla başa çıkamıyor. Artık hayatımıza, içinde bulunduğumuz tüm sistemleri onararak devam etmenin gerektiği noktadayız. Biz Akbank olarak geleceği onarmanın mümkün olduğuna inanıyor, bir finansal kuruluş olarak onarmak için en etkin araçlardan biri olan finansa güveniyoruz.
Onarıcı Finans’ın en önemli diğer bileşeni ise Web3, yani genel bir çatı altında toplayabileceğimiz blok zinciri teknolojisi ve bu teknolojiyi kullanarak şeffaf, herkese açık, silinemeyen veya değiştirilemeyen kayıtlar ile güvenilirlik sağlayan tüm uygulamalar. Bu alanda da bankamızın inovasyon yetilerinin çok güçlü olduğuna inanıyoruz. Özellikle blok zinciri tabanlı projelerde Türk bankaları arasında öncü konumunda olmamız, hem bu konudaki yeteneklerimizin bir göstergesi hem de ReFi ekosistemini Türkiye’de canlandırmak istememizin önemli sebeplerinden biri.
Onarıcı Finans ile geleceği yeniden inşa ederken, yaşarken onarmayı ve bunu hepimiz için en güncel teknolojilerin sağladığı imkanlar ve etkiler ile yapmayı hedefliyoruz. “Sosyal ve çevresel etki odaklı girişimlerin karşılaştığı sorunlar neler? Bu sorunları Web3 teknolojilerini kullanarak nasıl çözebiliriz? Web3 teknolojileri ile yarattığımız sosyal ve çevresel etkiyi nasıl artırabiliriz?” Bu ve bunun gibi sorulara cevap aramaya başladığımız bir alan yaratarak, dünyamızı onarmaya bugün ve bu amaç uğruna çalışmak isteyen herkesle birlikte faaliyetlerimize çoktan başladık ve refiturkiye.com platformunu yarattık. ReFi Türkiye platformu ekosisteme katma değer sağlayan ve ReFi üzerine çalışan tüm partnerlerin katılımına açık. Web3 üzerinde etki odaklı çalışan tüm aktörlerin buluşabileceği, toplumun geri kalanının ReFi okuryazarlığını arttırmak üzere içerikler hazırlayan ve herkesin katkıda bulunabileceği bir kütüphanesi olan bu platformun yaratılmasında rol aldığımız için çok heyecanlıyız. Onarıcı Finans üzerine birlikte çalışabileceğimiz tüm girişimleri, kişileri ve üniversite kulüplerini aramıza katılmaya davet ediyoruz.
Akbank ReFi Hackathon ekipleri ile birlikteydiniz. Hem katılımcılar hem de üretilen fikirler açısından yarışma süreci nasıl geçti? Aldığınız geri bildirimler konusunda neler söylemek istersiniz?
Öncelikle hackathona katılan ve yarışan tüm ekipleri bir kez daha tebrik ediyorum. Takımlar, Onarıcı Finans gibi henüz çok yeni olan bir alanda çalışırken aynı zamanda teknik altyapısı da oldukça güçlü projelere imza attılar. Süreç boyunca birbirleri ile yardımlaşarak ve mentorlarımızdan aldıkları görüşler ile fikirlerini değiştirip geliştirerek Web3 alanındaki network yapısı ve dayanışmayı etkinliğimize de taşıdılar.
Özel sektör çalışanlarının yanı sıra 7 farklı şehir, 11 farklı blok zinciri kulübü ve 23 farklı üniversiteden öğrencilerin oluşturduğu 19 takım, Onarıcı Finans odaklı fikirlerini etki ve Web3 ekosisteminden uzman mentorların desteği ile 48 saat içerisinde projelendirdiler. Final jüri sunumu öncesi Avalanche ve blok zinciri ekosisteminden uzman teknik mentorlardan oluşan Hackathon Komitesi tarafından gerçekleştirilen teknik değerlendirme sonucu seçilen 12 takım ise jüriye sunumlarını gerçekleştirdi.
Final değerlendirmelerimizi yaparken tüm bu süreçte takımlara eşlik eden mentorlarımızın da görüşlerini dikkate aldık. Ekiplerin ortaya koyduğu projelerin kalitesi, jüri olarak dereceye giren takım sayısını sınırlandırmamızı da oldukça zorlaştırdı. Chainway takımı ‘Yerel Etki’ projeleri ile Quadratic Funding Subnet oluşturarak birinci olurken, MonoPayments ekibi “MonoCarbon” isimli platformu ile ikinci oldu. Jüri değerlendirmesi sonucu üçüncülük ödülü ise iki takıma verildi. Üçüncülüğü paylaşan takımlar ise İTÜ Blockchain ve MedipolDAO ekipleriydi.
Burada projelendirdiğimiz fikirleri ve ReFi ekosistemini Akbank olarak bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bunun için ilk adımımız yarışmaya katılan ekiplerimiz ve mentorlarımızı yeniden bir araya getirerek, projelerin ihtiyaçlarına uygun çözümler bulmak ve yol haritalarını birlikte belirlemek olacak.
Hackathona ve ReFi Türkiye programına dair aldığımız tüm geri bildirimleri hem programımızı hem de seneye gerçekleştireceğimiz hackathonu nasıl herkes için daha verimli bir hale getirebileceğimizi belirlemek üzere değerlendireceğiz. Buradan çıkan tüm projelerin bizler için birer umut kaynağı olduğunu söyleyebilirim. Dilerim Akbank ReFi Hackathon başta olmak üzere ReFi Türkiye programı geleceğimizi onaracak projelere somut senaryolar ile yön vermek için bir kıvılcım olmuştur.