Macellan CEO’su Göktürk Yetim, 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşleri ile Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısına değer kattı.  

Macellan CEO’su Göktürk Yetim’inFintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısında yer alan 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz. 

2022 yılında bir önceki yıla nazaran finansal teknoloji dünyasında çok daha belirgin bir büyüme ve iyileşme olduğunu söyleyebiliriz. Pandeminin etkileri bazı sektörlerde yer yer hissedilse de finansal teknolojilerin gelişimi ve yaygınlaşması ciddi oranda artıyor. 2022 yılı fintekler için yatırım yılı oldu denilebilir. Bu durum, pazardaki payı artırdığı gibi yeni oyuncuların da katılmasıyla sonuçlandı.

Macellan olarak insanların veya işletmelerin günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği temel alanlarda teknolojik çözümlerle yer almayı hedefliyoruz. Son ürünümüz Alternatif SuperApp ile 2021 Aralık ayında lansman yapmıştık. Bu süreçte 90’a yakın işletmeyi finteke çevirdik. Sağladığımız mobil ödeme altyapısıyla hem ödeme deneyimini basitleştirdik ve geliştirdik hem de müşterinin nakit ve kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdık.

Fiziki cüzdan ve kredi kartı taşımak istemeyen, nakit ve kredi kartına göre daha avantajlı alışverişten faydalanmak isteyen veya birçok markanın uygulamasını ayrı ayrı indirmek istemeyen her kullanıcı Alternatif SuperApp’i indirebilir ve kullanabilir. Kendine ait bir dijital cüzdanı olmasını isteyen işletmeler Alternatif SuperApp’te yer alabilir. Alternatif; içerisinde yer alan her bir işletmeye dijital cüzdan, CRM, dijital hediye kartı, kurumsal iş birlikteliği, sadakat programı ve QR menü altyapısı hizmetlerini sunmaktadır. Üstelik bunu bir pazaryeri modeli ile sunduğu için bir uygulamanın içerisinde onlarca markanın dijital cüzdanını müşteriye ulaştırabilmektedir.

Alaçatı Muhallebicisi, Viyana Kahvesi, Üsküdar Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi gibi markaların yanında Adventure Land, Extrempark, Estanbul Gaming & Esports gibi eğlence sektöründeki işletmeleri de dahil ederek bir yıl gibi kısa bir sürede 200.000’e yakın kullanıcıya eriştik. Fark ettik ki her sektörün ihtiyaçları ve sorunları farklı ve bu da finansal teknoloji açısından yenilikçi olmayı gerektiriyor. Biz de tüm bunlara çözüm bulabilmek adına ürünü her gün geliştiriyor, yani işletmeler için superapp olmaya devam ediyoruz. Yazarkasa, ÖKC, sanal POS, kart saklama gibi farklı alanlarda Ingenico, Masterpass, Moka, Paycell ve Sipay gibi birçok büyük markayla entegrasyonları başarıyla tamamladığımız için bu markaların çözümlerini işletmelere kolayca ulaştırdık ve onların birer finteke dönüşmesini sağladık. Bu iş birlikleri ve partnerlerle ekosistemi büyüttük ve finansal teknoloji hizmetlerinin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynadık.

Türkiye’nin bu zamana kadarki en büyük kitle fonlamasını 1567 yatırımcı, 18,8 Milyon TL yatırımla başarıyla sonuçlandırdık. Yatırımcılarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Yatırım turumuzun geri kalanı ise Ocak ayının başında tamamlanacak. Akıllı yatırımcılardan alacağımız doğru yatırımları verimli bir şekilde kullanarak 2023 yılı hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğimize inanıyor, bize inanan ve bu başarı hikayesine ortak olan herkese teşekkür ediyorum.

Herkese huzurlu ve sağlıklı bir yıl diliyor, 2023 yılında ülkemizde finansal teknoloji başta olmak üzere birçok alanda güzel gelişmeler olmasını temenni ediyorum.