RegTech alanında suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanını önlemeye yönelik yapay zeka destekli çözümler sağlayan Sanction Scanner, “2023 AML Endüstrisi: Gelişen Trendler ve Geleceğe Yönelik Tahminler” raporunu yayınladı.

Raporun yönetici özetini aşağıda bulabilirsiniz.

2023 AML Endüstrisi: Gelişen Trendler ve Geleceğe Yönelik Tahminler Yönetici Özeti

Suç gelirlerinin aklanması ile mücadelede (AML) finansal sektörlerin 2023 yılında önemli gelişmeler yaşaması bekleniyor. Bu rapor, ilgili alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin önümüzdeki yıl dikkat etmesi gereken çeşitli konulara genel bir bakış sağlamak için tasarlanmıştır.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde son yüzyılın en hızlı dijitalleşmesinin yaşanmasının ardından, bugün sektör için en kritik endişe alanları dolandırıcılık ve siber suçlar olarak görülüyor. Bu sorunlar giderek yaygınlaşırken işletmeler için de önemli bir risk oluşturuyor. “e-Ticaretten kazanılan her on dolardan birinin dolandırıcılık yönetimine harcandığı” anketlerle biliniyor. Rapor, işletmelerin bu tehditlere karşı uyanık kalmasının önemini vurguluyor ve 2023’te dikkat edilmesi gereken en yaygın dolandırıcılık ve siber suç türlerinden bazılarına genel bir bakış sunuyor. Burada, sosyal medya dolandırıcılığı, Google Voice dolandırıcılığı, sentetik kimlik dolandırıcılığı, e-ticaret dolandırıcılığı ve vergi dolandırıcılığına dair bir inceleme bulabilirsiniz. Vergi kaçakçılığı sektör için yeni bir konu olmasa da son yıllarda özellikle pandeminin etkisiyle daha yaygın hale geldi. Buna karşın, Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi (ITRC) tarafından alınan dolandırıcılık raporlarına göre, 2022’nin ilk yarısında bildirilen etkinliğin %37’sinden fazlası Google Voice tarafında gerçekleştiriliyor.

Orta ölçekli finans kurumlarının, Covid-19’un getirdiği hızlı dijital dönüşüm nedeniyle dolandırıcılık saldırılarına karşı en savunmasız firmalar olduğu uzmanların önemli çıkarımlarından biri olarak raporda yer alıyor. Pandemiden önce, bankalar ve sigorta şirketleri gibi kurumsal firmalar dolandırıcıların birincil hedefiydi. Ancak bu kurumlar yeterli deneyime ve güvenlik sistemlerine sahip. Orta ölçekli firmalar ise dijitale doğru acil bir geçiş ve deneyim eksikliği nedeniyle yeni hedefler haline geldi ve bu durum finansal ve müşteri kayıplarına ve itibar zedelenmesine yol açtı. Dolandırıcılık saldırılarının sayısı ve hacmi, son üç yılda orta ölçekli firmaların daha fazla suç faaliyetiyle karşılaşmasıyla birlikte önemli ölçüde arttı. Kurumsal şirketler hala tehditlerle karşı karşıya, ancak dolandırıcılar için hedefler çoğaldı ve yöntemler daha sofistike hale geldi.

AML endüstrisindeki bir diğer önemli trend olarak rapor, Regtech’lerin mali suçlarla mücadeledeki kritik rolünü vurgulamaktadır. Bu şirketlerin kuruluşların AML gerekliliklerine bağlı kalmalarına yardımcı olan çözümler sunması onları her zamankinden daha önemli endüstri oyuncuları haline getiriyor. Rapor ayrıca, regülasyonlara uyum için işlem izleme (TM) konusunun altını çiziyor. AML sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için işlem izlemeye yönelik yazılım çözümleri bir zorunluluk haline geldi. Yine de, uygun olan yazılımı bulma, doğruluk ve maliyet etkinliği gibi belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu rapor işlem izlemenin önemini ve yazılım çözümlerinin, düzenlemelere işlemlerin izlenmesi için nasıl verimli ve uygun maliyetli bir yol sağlayabileceğine ışık tutuyor.

Raporda iklim değişikliği ve mali suçlarla ilişkisi de ele alınıyor. Burada konudan en çok etkilenen sektör olan sigortacılığın iklim değişikliği konusunda karşı karşıya olduğu riskler de yer alıyor. 2022 yılı boyunca kuraklık, sel, fırtına, orman yangını ve kasırga gibi çeşitli iklim anomalileri yaşandı. Buna cevaben Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlarını 2030’dan önce en az %55 azaltmak amacıyla daha katı düzenlemeler uygulamaya koydu. Ancak bu düzenlemelerin hem AB üye devletlerinin ekonomileri hem de Avrupa ile ilişki kuran kuruluşlar üzerinde önemli etkileri var. İşletmelerin iklim değişikliğinin yarattığı zorluklarla başa çıkmak için proaktif bir yaklaşım benimsemesinin ve etkisini en aza indirmek için çalışmasının ilgili risklere hazırlık için zorunlu olduğu görülüyor. Bu sadece yasal bir yükümlülük değil, aynı zamanda gezegenimizi gelecek nesiller için korumanın ahlaki ve etik bir sorumluluğudur. Ek olarak, bu farkındalığı güçlendirmek ve aynı zamanda sektördeki artan odaklanmanın bir göstergesi olarak raporda çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konuları inceleniyor.

Rapor, Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve Nitelikli Fikri Tapu’lara (NFT) odaklanarak kripto pazarındaki en son trendleri de inceliyor. DeFi’nin yükselişi, 2021’de yaklaşık %6.600’lük bir büyümeyle, 40 milyar dolarlık toplam kitlenmiş değere ulaşarak beklenmeyen bir gelişme oldu. NFT ise yıllık %27 büyüme oranıyla beklenen ciro ile değerini ve popülaritesini kanıtladı. Bu konu son yıllarda çok popüler olmasına rağmen etkisi azalmadan devam ediyor.

2023 yılının, geçen yıl olduğu gibi AML sektörü için yoğun bir yıl olması bekleniyor. Rus savaşı ve pandemi sonrasının küresel sonuçları sektörü oldukça büyük çapta etkiledi. Bu durumun sonucunda gördük ki işletmelerin sektördeki son gelişmelerden haberdar olması ve riskleri azaltmak için proaktif önlemler alması gerekiyor. Bu rapor, finansal hizmetlerde faaliyet gösteren işletmelerin 2023’te bilmesi gereken temel konulara ilişkin değerli bilgiler sunmak amacıyla okuyuculara sunuluyor.

 

Raporun tamamına web sitesi üzerinden https://sanctionscanner.com/Content/Report/2023_AML_Endustrisi_Ongoru_Raporu.pdf ulaşabilirsiniz.