Gökçe Avukatlık Kurucusu Av. Görkem Gökçe, büyüme yolculuklarında girişimciler için hukuki danışmanlığın önemine vurgu yaparken, mevzuatın sağladığı teşvik ve düzenlemelerin sürece katkısının da altını çizdi.

Türkiye’de son yıllarda oyundan finansa e-ticaretten sağlığa uzmanlıkları farklı olan ancak ortak paydasında teknoloji olan başarılı girişimlerinin sayısının giderek arttığını görüyoruz. Bununla birlikte dünyanın konvansiyonel eğilimden teknoloji merkezli bir anlayışa evrilmesi sırasında, Türk girişimlerin hem ulusal hem de globaldeki yatırımcı kişi ve kurumlardan aldığı yatırımlar dünya ile paralel ve hatta bazı ülkelere kıyasla daha ivmeli olarak artıyor.

 

Hukuki uzmanlık desteği almak girişimci şirketler için çok önemli

Buna göre 2021 yılında Türkiye’de kurulmuş olan 323 girişimin aldığı toplam yatırım miktarı 1,5 milyar dolar ve bu girişimlere yatırım yapan toplam gerçek ve tüzel kişi sayısı da 964 olarak karşımıza geliyor. 2022 yılına bakıldığında ise ilk üç çeyrekte neredeyse 2021 yılında girişimlere yapılan toplam yatırım miktarı ile aynı miktarda yatırım gerçekleşirken, en çok yatırım alan sektörlerin veri analitiği, pazar uygulamaları (e-ticaret) ve oyun sektörleri olduğu görülüyor.

Türkiye’deki girişim sektörünün gelişmesindeki itici güçlerin başında girişimcilerin, özellikle geçtiğimiz 5 yılda, çok sayıda proje geliştirmesi ve Türk mevzuatının girişim şirketlerine yapılan yatırımlara ilişkin çok sayıda teşvik ve destek düzenlemesi hayata geçirmesi yer alıyor. Bu bağlamda söz konusu düzenlemeleri takip etmek ve doğru zamanda doğru şekilde istifade etmek için hukuki uzmanlık desteği almak girişimci şirketler için giderek daha kritik hale geliyor.

 

Değişen piyasanın getirdiği yeni konjonktüre uyum sağlayanlar kazanıyor

Son dönemde yaşanan ekonomik belirsizliklerin yatırımcıların risk algısı ve davranışsal finans açısından tutumları üzerindeki etkisi sebebiyle, birçok yatırımcının geleneksel yatırım araçlarından girişim şirketleri yatırımlarına doğru kaymasına neden oluyor. Bununla birlikte değişen koşullar birtakım sorunlar ile yeni iş alanlarını beraberinde getiriyor ve hâlihazırda var olan bazı iş alanlarını genişlemesine sebep oluyor. Av. Görkem Gökçe, şirket olarak bu noktada yer yer daralan piyasanın getirdiği yeni konjonktüre uyum sağlamak adına faaliyet gösterdiği alanları çeşitlendirdiklerini ifade ediyor.

Gökçe Avukatlık tarafından hukuki uzmanlık sağlanan girişimlerden olan ve pazar dinamiklerinin oluşturduğu yeni konjonktüre göre iş yaparak 2022 yılının en çok yatırım alan girişimleri arasında yer alan Figopara’nın başarı hikayesini Av. Görkem Gökçe şöyle özetliyor: “Her kriz ortamı fırsatları da beraberinde getiriyor. Son yıllarda hem ekonomik kriz hem de pandemi gibi diğer krizler, birtakım konvansiyonel sektörlerde daralmaya sebep olduğu gibi, birtakım sektörlerin de önünü açtı. Figopara buna çok güzel bir örnek. Figopara, nakit akış sorunlarının çözümüne aracılık eden bir finansal teknoloji şirketi olması hasebiyle, özellikle son dönemde içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda piyasa aktörlerinin karşılaştığı nakit akışı problemine bir çözüm getirmeyi başardı. Bu denli bir fikir ise, mevcut krize yönelik çareler getirmiş olması sebebiyle, yatırımcılar tarafından teveccüh gördü ve Türkiye’nin 2022 yılında gerçekleşen en büyük yatırım turlarının birisinin gerçekleşmesini sağladı. Bunun dışında, sektörde danışmanlık sağladığımız diğer girişim şirketlerinin ise, pandemi gibi, fiziki işlemlerin çevrimiçi olarak yapılmasına ihtiyaç duyulan böyle bir dönemde, insanların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin çevrimiçi olarak sağlanması noktasında getirdiği çözümler, toplumların ihtiyaçlarına çözüm oldu ve bu girişim şirketleri bu denli bir kriz ortamında büyümeyi başardı.