TURK Finansman A.Ş. Genel Müdürü Semra Demircioğlu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen #8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz. 

TURK Finansman A.Ş. Genel Müdürü Semra Demircioğlu ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kadınların daha az bulunduğu fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?

Öncelikle geçtiğimiz haftalarda ülkemizi derin bir yasa boğan deprem felaketinin üzüntüsünü dile getirmek isterim. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dilerim. Biz de şirket olarak hemen harekete geçtik ve gerekli aksiyonları aldık. Ülke olarak bu zor zamanları da en kısa sürede hep birlikte atlatacağımızdan eminim.

Benim hikayeme gelirsek çalıştığım sektörlere baktığımda, alanımı belirleyici kriterlerin başında sürekli gelişim ve yeniliğe duyduğum bağlılık olduğunu görüyorum. Deneyimim ve akademik geçmişimden bağımsız olarak sürekli gelişmeye ve ilerlemeye odaklanıyorum. Doktora programında katıldığım dersler, bana farklı bakış açıları kattı. Bu dönemde geleceğimizin dijital dönüşüm ve fintek’ler olacağını gördüm. Bir yandan da kadın olarak bu alanda yer almamın, sektördeki çeşitliliğe ve kapsayıcılığa katkı sağlayacak bir yönü olduğunun bilincindeydim.

Fintek sektörünün çok dinamik ve yenilikçi olması beni çok motive ediyor. Bunun ötesinde, Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği için çok kritik bir alan ve çok hızlı gelişiyor. Bu gelişimin hem öncüsü hem de takipçisi olmak, bir yandan vizyonu tasarlarken bir yandan da öğrenmeye devam etmek beni çok besliyor.

Son olarak ve belki de en önemli nokta, yaptığımız işle insanların günlük hayatına direkt dokunuyoruz ve kişilerin finansal sistemlerle olan ilişkilerinin daha rahat, kolay ve esnek olmasını sağlıyoruz. Bu amacı ve katkıyı somut olarak görmenin de bu alanda çalışmanın en büyük ödülü olduğunu düşünüyorum.

 

Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.

Param Grubu’nda, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusu kurumsal kültürün önemli bir yapı taşını oluşturur. Fintek sektöründeki ortalamalara kıyasla kadın çalışan oranımız oldukça yüksek. 622 kişinin görev yaptığı Param Grubu’nda çalışanların yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Grubumuzun çatısı altında, Kredim markasıyla “Şimdi Al, Sonra Öde” modelini Türkiye’yle tanıştıran TURK Finansman A.Ş.’de kadın çalışan oranının yüzde 48 olmasından gurur duyuyoruz. 

 

Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?

Kadınların kendi potansiyellerini fark ederek ve çok çalışarak başarıyı hedeflemesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde iş hayatındaki temel dinamik, değişim… Değişime ayak uyduran, zorluklar karşısında vazgeçmeden işini gönülden yapan herkes sektörde fark yaratır. Kadınların iş hayatında daha çok rol alması, Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğinin inşa edilmesine de katkı sağlayacaktır.

 

 

Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?

Artık birçok şirket, kadınların yarattığı katma değerin farkında ve organizasyon yapısını da buna göre şekillendiriyor. İş hayatındaki bu önemli gelişmelerle umutlanırken, daha gidilecek çok yolumuz olduğunu da biliyoruz. Tıpkı Param Grubu’nda olduğu gibi kurumsal şirketler de insan kaynakları stratejilerinin eşitlikçi bir vizyonla tasarlanması gerekiyor. Kadınlara hak ettikleri alanlar açıldığında hem sektörümüzde hem de genel olarak ekonomide bambaşka bir tabloyla karşılacağımıza inancım tam. Bir de kadın girişimcilerin desteklenmesi konusu var. Kadın girişimcilerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması için devletin, derneklerin ve özel sektördeki bazı firmaların teşvik programları olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalarla ilgili farkındalık artırılabilir. Öte yandan, iş hayatında kadın temsiliyetini yükseltmek için ücretsiz eğitim programlarının önem taşıdığını düşünüyorum. Yenilikçi projeler tasarlama konusunda kendini geliştiren kadınlar hem kurumsal hayatta hem de girişimcilik ekosisteminde yepyeni faydalar sağlayacaktır.

 

Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?

2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, kadınların katkısı olmadan ileri medeniyet seviyesine ulaşılamayacağı bilinciyle her alanda kadınların önünü açarak destek oldu. Onun dünya ülkelerine öncülük yapan vizyonuyla başlayan değerleri koruyarak ilerlemenin, toplumun her bireyinin görevi olduğunu düşünüyorum.