Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın 2023 dönemi için başvuru süreci 7 ülkede başladı! Visa Avrupa İnovasyon Programı’na dair sorularımızı Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Başkanı Jak Telyaz’a ilettik.

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın 2023 dönemi için başvuru süreci 7 ülkede başladı! Visa Avrupa İnovasyon Programı’na dair sorularımızı Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Başkanı Jak Telyaz’a ilettik.

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nı sizden dinleyebilir miyiz. Programdan şimdiye dek kaç fintech mezun oldu? Hangi aşamalardan geçtiler?

2019 yılında Hackquarters iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Visa Avrupa İnovasyon Programı dördüncü dönemini de tamamladı. Programa başlarken dijital ödeme ekosisteminde inovasyonu desteklemek ve hızlandırmak, fintech’leri uluslararası ağımızın gücünden yararlanarak yurt dışına açmak ve finansal teknoloji alanında yeni oyuncuları ve yeni çözümleri destekleyerek kartlı ödemeler pazarının büyümesi ve çeşitlenmesini sağlamak gibi hedeflerimiz vardı. Bugün bu hedeflerin tümüne ulaştığımızı ve hatta hayal ettiğimiz noktanın da ötesine geçtiğimizi söyleyebilmek mutluluk verici.

Başlangıçtan bugüne dek ülkemizden programa dahil olan 20 fintech başarıyla ve kayda değer bir gelişimle programdan mezun oldu. Global ağımız sayesinde fintech’ler geliştirdikleri yerel çözümleri uluslararası pazarlara ihraç ettiler, yeni ürün ve iş birliklerine imza attılar ve dört dönemde toplamda 7,5 milyon Euro’nun üzerinde yatırım almayı başardılar.

 

Programın yerelden evrensele doğru ilerleyen bir başarısı var. Visa Avrupa İnovasyon Programı şu an kaç ülkede sürdürülüyor?

Sizin de söylediğiniz gibi programın bir diğer başarısı, yerel bir programdan bölgesel bir programa evrilmesi oldu. Önce Türkiye de dahil 3 ülkede yerel olarak uygulanan program, şu anda Visa’nın Güney Avrupa bölgesinde Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta olmak üzere 7 ülkede sürdürülen uluslararası bir iş birliği platformu haline geldi. Bu gelişmelerle birlikte programın ismi de Visa Innovation Program Europe (Visa Avrupa İnovasyon Programı) oldu.

Genişlemenin ilk adımı olan İspanya’da Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın uygulanmasına Visa Türkiye ekibimiz ile Hackquarters ekibi önderlik etti. Diğer bir deyişle program kapsamında Türkiye’de elde edilen birikim ve iyi uygulamalar yurt dışına ihraç edilmiş oldu.

 

Türkiye’de dördüncü dönem girişimleri mezun oldu. Program süresince fintech’lere hangi imkanlara kavuştu?

Türkiye’de Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın bir dönemini daha başarıyla tamamladık.  Bu sene Alternatif SuperApp, Enno Wallet, MonoPayments, Qumpara ve Yancep mezun oldular. Bu fintech’ler program süresince banka ve diğer kurumlarla 17 pilot çalışma (POC) gerçekleştirdi. 52 saatlik eğitim ve 60 saatin üstünde mentorluk aldılar. Uluslararası boyutta ölçek büyütmek amaçlı İngiltere, Hollanda, Katar, İskandinav ülkeleri ve ABD gibi ülkelerle iş geliştirme toplantıları yaptılar. Program sırasında fintech’ler tarafından toplanan toplam yatırım tutarı 1 milyon Euro’yu aştı. Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın kendilerine ve ürünlerine katkılarını onlardan duymak, gelişimlerinde desteğimizin olduğunu bilmek hem çok güzel hem de programımızı daha iyi noktalara taşımak için bizlere iyi bir motivasyon sağlıyor.

 

Beşinci dönem başvurularını başlattınız. Yeni dönemde hangi temaları belirlediniz? Programa dahil olmak isteyen fintech’ler nasıl bir yol izlemeli?

Bu güzel gelişmelerin ve dönemin ardından şimdi de beşinci dönemi başlatmaktan dolayı mutluyuz. Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın yeni dönem başvuruları 14 Nisan’a kadar devam ediyor. Yeni dönemde beş tema etrafında ürün veya çözümlere sahip yenilikçi fintech’ler dahil olacak.

Bu yılki temalarımızı:

  • Yeni nesil ödeme deneyimleri
  • İş yerleri ve KOBİ’lerin güçlendirilmesi
  • Akıllı ve sürdürülebilir gelecek
  • Yeni ödeme akışları
  • Gömülü finans

olarak belirledik.

Fintech’lerimizi 14 Nisan tarihine kadar visainnovationprogram.com’dan başvurarak Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın bir parçası olmaya ve girişimlerini daha da ileriye taşımaya davet ediyoruz.

 

Program ile ilgili detayları Fintechtime Nisan sayısında bulabilirsiniz.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın 2023 dönemi başvuru süreci başladı