Visa Avrupa İnovasyon Programı dördüncü dönem mezunu Yancep’in Kurucu Ortağı Hilmi Kaya ile Fintechtime Nisan sayısı için bir araya gelerek sorularımızı ilettik.  

Girişiminizi ve kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Yancep bir birikim ve yatırım uygulaması. Kullanıcıların risk tercihlerine ve seçtikleri hedeflere göre portföylere yatırım yapmalarını sağlayan bir fintech girişimiyiz.

Çıkış hikayemiz pandemi dönemine uzanıyor. Pandemi ile birlikte bireysel yatırımcı sayısı hem Türkiye’de hem globalde artmaya başladı. Bu dönemde gördüğümüz problemlerin en büyüğü şuydu: Finansal okuryazarlığı çok yüksek olmayan veya sürekli piyasayı takip etmeye vakit ayıramayan bireyler “Neye yatırım yapmalıyım?” sorusuna cevap bulamıyorlardı. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapıp yanlış kararlar verebiliyorlardı. Bu problem başka ülkelerde nasıl çözülüyor araştırmaya başladık. Gördük ki gelişmiş ülkelerde yatırım yapan bireylerin büyük bir çoğunluğu bireysel yatırım danışmanı hizmeti alıyor ya da yeni nesil robo-danışman uygulamalarını kullanıyor. Böylelikle çok ciddi bir finansal analiz ya da piyasa takibi yapmadan birikim ve yatırım yapabiliyorlar. Yancep olarak bu hizmeti ülkemize sunmak istedik ve yola çıktık.

 

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na başvururken henüz mobil uygulamamızı lanse etmemiştik ve ürün geliştirme aşamasındaydık. Visa, finansal teknolojiler alanında lider bir kuruluş ve globalde Yancep gibi birçok girişimin gelişmesine katkı sağlamış bir inovasyon programı yürütüyorlar. Bu nedenle Yancep’in gelişimine doğrudan katkı sağlayacağını düşündük ve programa başvurduk.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı girişiminize nasıl bir katkı sağladı?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın Yancep’e üç alanda katkısı oldu. Öncelikle aldığımız eğitimler ve mentorluklarla ürün geliştirme aşamasında doğru stratejileri belirledik. Mentorlardan aldığımız geri bildirimler ile ürün ve pazar uyumunu yakaladık. Programın bize ikinci katkısı iş birliği ve partnerlikler alanında oldu. Program sayesinde birçok banka ve e-para kuruluşu ile görüştük ve hizmetlerimizi aktardık. Potansiyel iş birliklerini planladık. Programa katılan bir diğer fintech ile de iş birliği sürecini başlattık. Son olarak da program sayesinde yurt dışına açılımın ilk adımını attık. Azerbaycan’da düzenlenen bir etkinliğe Visa Avrupa İnovasyon Program girişimleri olarak davet edildik. Azerbaycan’daki bankalar ve regülatör kurumlarla tanıştık ve uygulamamızı sunduk. Azerbaycan’da faaliyet göstermek için ön çalışmaları planladık.

 

Program ile ilgili detayları Fintechtime Nisan sayısında bulabilirsiniz.

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın 2023 dönemi başvuru süreci başladı