Bakiyem Yönetim Kurulu Üyesi Selim Güsar ile Fintechtime Mayıs sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

BKM’nin eski GMY’si, MOKA’nın Eski Genel Müdürü Selim Güsar’ın Yönetim Kurulu Üyesi olarak Bakiyem.com ailesine katıldığını sizlere duyurmuştuk. Şirketin yatırım süreçleri, global süreçlerin yönetilmesi, hızlandırılması ve yeni iş alanlarının geliştirilmesinde yardımcı olan Selim Güsar ile bir araya gelerek, Bakiyem.com’un yeni yol haritası konusunda bilgi aldık.

 

Selim Bey yeni göreviniz hayırlı olsun. Bakiyem ile yollarınız nasıl kesişti, neden Bakiyem’i tercih ettiniz?

Bakiyem ile ilk tanışmamız 2017 yılına kadar uzanır. O yıllar itibari ile finansal teknoloji alanında çok rastlanmadık bir iş modeli ile karşımıza çıktıklarında, diğer birçok ödeme kuruluşu gibi biz de tereddüt ile bakmıştık. Ancak Bakiyem kurucu ortaklarından Sevgili Umut Yalçın, iş modelini uzun ve çok sabırlı bir şekilde bizlerle paylaşması ve bizleri ikna etmesinin akabinde iş ortaklığımızın ilk temelleri atılmış oldu. Aradan geçen yıllarda da gerek sektöre kazandırdıkları yeni müşteriler gerekse de yazılım çözümleri ile ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumuzu hep hissettik. Nitekim, 2022 yılı sonu itibariyle bu genç ve dinamik ekibin tecrübeli bir parçası haline geldim.

 

Bakiyem’in 2022 yılı finansal karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Lokomotif ürünleriniz hangileri idi? 2023 yılında ana odağınızda neler olacak?

Bakiyem 2022’de tarihi bir rekora imza atarak hem işlem hacmi hem de karlılığını bir önceki yıla göre 10 kat artırdı. 2023 yılında işlem hacmimizi 5 kat artırmak istiyoruz.  Bu yıl yurtdışı operasyonlarımızı da başlatmış durumdayız. En önemli projemiz Global Bakiyem ürünü olacak. 

2017 yılında kurulan ve bugüne kadar 1,6 milyar TL’lik ödemeye aracılık eden Bakiyem, bunun 1,3 milyar TL’sini 2022’de gerçekleştirdi. Müşteri sayısını da 4 binin üzerine taşıyan şirketimiz 2023 yılında global arenada hızla ilerlemek üzere yol alıyor. 

Finansal teknoloji alanında Bakiyem bugüne kadar 16 dikey çözüm üretmiş durumdadır. Özellikle geniş çaplı entegrasyonlar ile üretilmiş projelerle birçok otorite tarafından ödüllendirildik. 

Bu yıl ana odağımızda yurtdışı açılımları yer almaktadır. Türkiye’deki işlem hacimlerimizi de 2023’te bir önceki yıla göre 5 kat artırmayı planlıyoruz. Bu büyümemizi özellikle B2B alandaki tecrübemizi daha çok firmaya aktaracağız. Şu an hayata geçirdiğimiz projeler ile büyüme ivmemiz hız kazandı. Banka hareketleri, DBS (Doğrudan Borçlanma Sistemi) ve bayi distribütör tahsilatlarının tek bir ekrandan yönetilmesi ve ERP’lerle tam entegrasyon sağlamamız sayesinde bu büyümemiz her sektörden talep görmekte bu da büyümemize hız katıyor. 

 

Global Bakiyem ürününüz hakkında bilgi verebilir misiniz? Hedef kitlenizde kimler olacak, yol haritanız konusunda bilgi alabilir miyiz? 

2023 yılındaki en önemli projemiz Global Bakiyem ürünüdür. Dünyadaki birçok ödeme altyapısını tek bir ekrandan yönetilmesini sağlayacak Global Bakiyem ürünü bizim en büyük heyecan duyduğumuz projelerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca Türkiye’deki, bütün banka sanal poslarına da Bakiyem müşterileri tekbir panelden ulaşabiliyor olacak.

 

Ekosistem büyüdü, gelen düzenlemeler yeni oyun alanları açıyor. Sektörel genel izlenimleriniz eşliğinde nasıl bir rekabet ortamı beklemeliyiz. 2023 yılı nasıl geçer?

Sektörde her geçen yıl bir önceki yıla göre rekabet ve oyuncu sayısı artmaktadır. Mevcut konjonktür nedeni ile daralan kar marjları tüm oyuncuların hacimlerini artırması mecburiyetini ortaya çıkartmaktadır. Bunun gerçekleşebilmesi için ve Pazar paylarının artırılabilmesi adına gerçekten katma değer yaratan çözümlerin öne çıkması kaçınılmazdır.

Her ne kadar sektör fiyat rekabeti üzerine kurulu olsa da, 2023 içinde yeni çözümler öne çıkacaktır. Bakiyem açısından da üzerinde en çok durduğumuz konu budur. Özellikle yazılım geliştirme kabiliyetimiz, terzi işi olarak tabir edebileceğimiz çalışma modelimiz ile yine özellikler B2B alanda fark yarattığımızı görüyoruz. Bu yıl da konsantrasytonumuzu bu alanda sürdüreceğiz.

 

Türk Fintech Startup’larını global anlamda nasıl bir gelecek bekliyor? Globalde başarılı olmak için ülke olarak neler yapılabilir? 

Türkiye’den birçok finansal teknoloji şirketi global arenada rekabete girecek ve adlarından söz ettirecektir. Hedefimiz de Bakiyem Ödeme Teknolojilerinin bu Türk Finansal Teknoloji firmalarının arasında yer almasını sağlamaktır. 

Bu konuda şimdiden oldukça umut vaat edici gelişmeler olmakta. Türk fintech startupları çok başarılı ürün ve hizmetlere imza atmaktalar. Bunların orta – uzun vadede yurtdışındaki yansımalarını da görüyor olacağız. Ayrıca malum, ülkemizin konumu nedeni ile de bazı uluslararası firmaların hub olarak da değerlendirilmesi gündeme gelebilmektedir.

Ürün ve hizmet çeşitliliğinin yanısıra, devlet olarak da yurtdışı yatırımların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem mevzuatın bu tip yatırımaları kolaylaştırması hem de kaynak alternatiflerinin artırılması, küreselleşme sürecini hızlandıracaktır.  

 

 

Yakın dönemde müşterilerinizi bekleyen yenilik ve projeleriniz neler? Ajandanız eşliğinde 2023 yılı hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de KOBİ’lerin dijitalleşmesini sağlayarak onları yurtdışında da rekabetçi hale getirirken, ürünlerimizi globale açmak üzere ilerliyoruz. 

Bakiyem Ödeme Çözümleri olarak 2023 yılında en az 3 Türki Cumhuriyet’te yenilikçi iş modellerimiz ile operasyon kurmuş olacağız. 

Öncelikli hedefimiz Orta Asya’da lokomotif olan Azerbaycan’da operasyonlarımızı kurup diğer Türki Cumhuriyetlere operasyonlarımızı geliştirmek olacak. 

Gelişmekte olan bu kardeş ülkelere hem dünya Fintech teknolojilerini götüreceğiz hem de Türkiye’de edinmiş olduğumuz finans tecrübelerini aktaracağız. İnanıyoruz ki, bu tecrübeler sayesinde Türkiye’nin 10 yıllarda zorlukla edinmiş olduğu finansal becerilerini kardeş ülkelerimiz kısa zamanda öğrenecekler ve finansı doğru öğrendikleri için de dünyada hızlı bir yükselişe geçecekler. 

Bugünden temellerini attığımız Güney Afrika operasyonlarımız da hızlı bir şekilde 2023 yılı içinde hayata geçecek. Ve Afrika kıtasının en gelişmiş ülkesi olan Güney Afrika’da yeni başarılara imza atacağız.

İnanıyorum ki, 2023 yılında hem biz hem diğer Türk Fintech Start Up’ları Cumhuriyetimizin 100.yılına yakışır işler yaparak global alanda ses getirecekler.