Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketlerinin 2023 yılı ilk çeyrek verilerini açıkladı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan portföy yönetim şirketlerinin 2023 yılı ilk çeyrek verilerine göre, portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonların toplamı (yatırım fonu, emeklilik fonu, bireysel portföy yönetimi, bireysel portföy yönetimi) bir yılda yüzde 134 oranında artarak 1 trilyon 748 milyar liraya ulaştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketlerinin 2023 yılı ilk çeyrek verilerini açıkladı. Veriler, son bir yılda portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen fonların, hızlı bir şekilde büyüdüğünü ortaya koydu. TSPB verilerine göre, geçen yıl Mart sonunda 747 milyar lira olan portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam portföy tutarı, bir yılda yüzde 134 oranında, 1 trilyon liranın üzerinde artarak bu yıl Mart sonu itibarıyla 1 trilyon 748 milyar liraya çıktı. TSPB verilerine göre, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen portföylerde, yıllık bazda en hızlı büyüme bireysel portföy yönetiminde yaşandı. Bu yıl Mart ayı sonu itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulundan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketi sayısı 58’e ulaşırken, bunlardan 56 tanesi yatırım fonu yönetmektedir.

 

Yatırım fonları 1 trilyon liraya koşuyor

56 portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen; menkul kıymet, gayrimenkul, girişim sermayesi, borsa yatırım fonu ve serbest fonlarından oluşan yatırım fonu sayısı bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 1.550’ye çıktı. Yatırım fonu yatırımcı sayısı ise son bir yılda 488 bin kişi artarak bu yıl Mart sonunda 3,7 milyon kişi oldu. TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu sektör verilerine göre, geçen yıl Mart sonunda 378 milyar lira olan portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen yatırım fonları portföyü, bir yılda 580 milyar lira (yüzde 153,6) artarak bu yıl Mart sonu itibarıyla 958 milyar liraya ulaştı. Yatırım fonlarında bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme ise yüzde 20 oldu. Yatırım fonları portföy büyüklüğünün yüzde 53’ünün yerli bireysel yatırımcıların elinde olduğu görülüyor.

 

Emeklilik yatırım fonları bir yılda yüzde 64 büyüdü

Menkul kıymet yatırım fonlarına göre düşük kalsa da emeklilik yatırım fonları da son bir yılda güçlü büyüme sağladı. TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derlediği sektör verilerine göre, emeklilik yatırım fonları, son bir yılda yaklaşık yüzde 64 oranında büyüdü. Geçen yıl Mart sonunda 277 milyar lira olan emeklilik yatırım fonları portföyü, bu yıl Mart sonu itibarıyla yaklaşık 454 milyar liraya çıktı.

 

 Bireysel portföylerde rekor büyüme 

Portföy yönetim şirketleri tarafından kişi ve kurumlara özel yönetilen bireysel portföylerde ise son bir yılda büyüme rekoru kırıldı. TSPB verilerine göre, 2022 yılı Mart sonunda 90.9 milyar lira olan bireysel portföy büyüklüğü, son bir yılda yüzde 268 oranında artarak 2023 Mart sonu itibarıyla 334.5 milyar liraya çıktı. Yıllık bazda rekor kıran bireysel portföylerdeki büyüme, geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki hızlı büyümeden gelirken, TSPB verileri bu yılın ilk çeyreğinde bireysel portföylerin az da olsa gerilediğini gösteriyor.

 

Yatırım ortaklığı portföyü yüzde 54 büyüdü

TSPB verilerine göre bu yılın ilk çeyreği itibarıyla, 14 yatırım ortaklığının portföyü, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. Geçen yıl Mart sonu itibarıyla 940 milyon lira olan portföy yönetim şirketlerinin yönettiği yatırım ortaklığı portföyü, bir yılda yüzde 54 artarak bu yıl Mart sonu itibarıyla 1 milyar 446 milyon liraya çıktı.