Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile Fintechtime Eylül sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen fintech’lerinden Twisto’yu bünyesine katarak 8 Avrupa ülkesinde faaliyet izni elde eden Param’ın Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile bir araya gelerek yeni yol haritaları ve hedefleri konusunda bilgi aldık.

 

Son yılın fintech trendlerinden birini Gömülü Finans (Embedded Finans) oluşturuyor. Gömülü Finansın sağladığı avantajlar neler? Önümüzdeki süreçte bu alanda neler bekliyorsunuz?

Param ekosistemi altında, tüm finansal ürün ve hizmetleri iş ortaklarımız için daha erişilebilir ve kullanışlı hale getiriyoruz. Gömülü finans anlayışıyla her an, her yerde finansal hizmetlerin ürün ve platformlara entegrasyonuna uçtan uca eşlik edeceğiz. İş ortaklarımızın ödeme alıp, ödeme yaptıkları, tahsilatlarını yönettikleri, açık bankacılık sayesinde tüm bakiyelerini ve varlıklarını tek ekrandan izleyebildikleri, ticaretlerini finanse edebildikleri ya da halihazırdaki ticari alacaklarını teminat haline getirebildikleri özetle uçtan uca ticaretlerini kusursuz ve sürtünmesiz bir şekilde yönetebilecekleri bir ekosistem inşa ediyoruz. Hedefimiz her geçen gün bu süreci kattığı değeri artıracak şekilde geliştirmek.

Hayatı herkes için her zaman ve her yerde finansal teknolojiler ile kolaylaştırma vizyonumuza paralel olarak ürün ve hizmet geliştirmeye, yenilikler yaratmaya devam edeceğiz. “Param Bireysel” ürünlerimizle bireysel kullanıcıların tüm finansal ihtiyaçlarına cevap verecek bir uygulama sunacağız. Uygulamanın sunduğu fonksiyonların zenginliği kadar kullanıcıya yaşattığı deneyim de hayatın içinde, hayatı kolaylaştıran bir uygulama olması açısından çok önemli. “Param Ticari”, ticari işletmeler için gerekli bütün finansal araçlara ve uçtan uca tüm servislere erişim sağlayan tek adres olarak konumlanıyor. Bir diğer yeni hizmetimiz “Param Next”, finansal çözümlerin ve ürünlerin anında ve kolay bir şekilde, iş modeli fark etmeksizin entegre edilmesine olanak sağlayacak yenilikçi bir platform. “Param Global” ise yalnızca yerel pazarda değil yurtdışı pazarlara da hizmet ihraç eden global bir finans uygulaması olarak ihtiyaçlara cevap verecek.

 

Emin Bey satın almalarınızla devam edelim dilerseniz. Twisto şirketini tanıyabilir miyiz ve süreç nasıl gelişti? Satın almayla hedefleriniz neler?

Yurt dışında büyüme stratejimiz doğrultusunda çok önemli bir adım daha attık ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen finteklerinden biri olarak gösterilen Twisto’yu satın aldık. Bu hamleyle 2022 yılında Param UK markamızla İngiltere’de başlattığımız yurt dışında büyüme stratejimizde hızla ilerlerken, Twisto sayesinde milyonlarca yeni müşteriye ve yüz binlerce iş ortağına ulaşacağımız için çok heyecanlı ve gururluyuz. Öte yandan büyüme konusunda oldukça seçici davranıyor, aynı vizyonla hareket edebileceğimiz şirketlere yatırım yapıyoruz. Avrupa’nın lider fintekleri arasında bulunan Twisto da Param’ın yan yana yürüyebileceği harika bir yol arkadaşı.

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz "Twisto'nun yeni pazarlardaki rekabette bize güç katacağına inanıyoruz. Twisto sayesinde milyonlarca yeni müşteriye ve on binlerce iş ortağına ulaşabileceğiz. Bu satın almayla, köklü deneyimlerimiz ve geliştirdiğimiz üstün finansal teknolojilerle Avrupa’da fark yaratmaya hazırız."

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz “Twisto’nun yeni pazarlardaki rekabette bize güç katacağına inanıyoruz. Twisto sayesinde milyonlarca yeni müşteriye ve on binlerce iş ortağına ulaşabileceğiz. Bu satın almayla, köklü deneyimlerimiz ve geliştirdiğimiz üstün finansal teknolojilerle Avrupa’da fark yaratmaya hazırız.”

Twisto, 2013 yılında kurulmuş, bugün 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan Avrupa’nın lider “Şimdi Al Sonra Öde” platformlarından biri. “Şimdi Al, Sonra Öde” dijital kredi modelini Çekya’da ilk başlatan fintek ve 2018’den bu yana Polonya pazarında da hizmet veriyor. Ödemeler ve alışveriş için akıllı çözümler sunuyor; sanal kartlarla ve cüzdanla ödeme yapma, şirketler için akıllı telefonlarla ödeme alma, taksitli ödeme, fatura ödeme gibi özellikleriyle kullanıcılarının hayatını kolaylaştırıyor. Twisto’nun sanal kartları, kısa ve uzun vadeli taksit seçenekleri, hesap tabanlı kredi limiti, Apple Pay ve Google Pay entegrasyonlarına sahip. Yenilikçi fintek teknolojileri geliştirerek büyüme yolunda çok hızlı adımlar atan marka, 2021 yılında Avustralya merkezli Zip tarafından 89 milyon dolara satın alınmıştı. Twisto, 1 milyondan fazla müşteri, toplamda 845 milyon avro işlem hacmi ve 9 binin üzerinde iş ortağıyla güçlü büyüme performansı sergiliyor. Answear, Allegro, KFC and Pizza Hut gibi Avrupa’daki önemli markalar platformda işlem yapıyor.

Başarılarından, ürünlerinden, uzman insan kaynaklarından ve potansiyelinden etkilendiğimiz Twisto’nun yeni pazarlardaki rekabette bize güç katacağına inanıyoruz. En önemlisi de Twisto sayesinde milyonlarca yeni müşteriye ve on binlerce iş ortağına ulaşabileceğiz. Bu satın almayla, köklü deneyimlerimiz ve geliştirdiğimiz üstün finansal teknolojilerle Avrupa’da fark yaratmaya hazırız.

 

Paycore ve bağlı ortaklıklarını almak ve pay devirlerine ilişkin onay süreci de dahil olmak üzere yasal süreçleri başlattığınızı duyurdunuz. Paycore, 30’dan fazla ülkeye teknoloji ihraç eden bir finansal teknoloji şirketi. Bu satın alma nasıl bir değişim getirecek?

Bu birleşme, global büyüme stratejimiz doğrultusunda oldukça önemli bir adım oldu. Avrupa, Kuzey Amerika, Ortadoğu ve Hindistan’da temassız kredi kartı, kol saati üzerinden ödeme, kredi kartı, akıllı kimlik ve NFC ile ödeme alanlarında ilkleri gerçekleştirmiş bir şirket olan PayCore’u bünyemize katmaktan mutluluk duyuyoruz. Paycore’un teknolojisini, yurt dışı pazarlara taşıyarak müşterilerimize sunacağız. Mevcut ve yeni müşterilerimizin daha fazla ürünü tek şirketten sağlaması hem verimlilik hem de daha çok müşterinin Param’ı tercih etmesini sağlayacak.

PayCore, 400’den fazla çalışanıyla 250’den fazla banka, finansal kuruluş, telekom operatörü ve uluslararası şirkete teknoloji altyapısı ve finansal yazılım çözümleri sunan; 30’dan fazla ülkeye teknoloji ihraç eden bir finansal teknoloji şirketi. Ülkemizin en büyük bankalarının yanı sıra e-para kuruluşları ve ödeme kuruluşlarının da ödeme sistemi altyapılarının temelini oluşturuyor. “Ocean” ürünüyle yılda 3 milyardan fazla ödeme işlemini başarıyla tamamlıyor. İstanbul’daki geliştirme ve operasyon merkezleri yanında, Amerika, Dubai ve İngiltere’de de hizmet veriyor. Dolayısıyla böylesine güçlü bir şirketi bünyemize katmamız gücümüze güç katacak.

Halihazırda sağladığımız hizmetlere ek olarak finansal kurumlara, e-para kurumlarına, ödeme hizmet sağlayıcılarına, perakende şirketlerine uçtan uca küresel ödeme teknoloji hizmetlerini sunacağız. Genişleyen ürün gamımızla müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok daha kapsamlı bir şekilde karşılayabileceğiz. Paycore, sektördeki know-how’u ve 400’ün üzerindeki çalışanıyla şirketimizin büyüme stratejisinde itici bir güç olacak.

 

Paycore’u satın almanız sonrası Türkiye’den Avrupa’ya teknoloji ihracatınızda nasıl bir revizyona gideceksiniz? Yakın dönemde yeni açılımlar olacak mı?

Paycore birleşmesi, küresel bir finansal teknoloji ekosistemi olma yolculuğumuzda çok önemli bir adım. Bu birleşmeyle yeni müşterilerimize katma değeri yüksek ek hizmetler sunacağız. Önümüzdeki süreçte de gündemimizde yeni satın alma ve birleşmeler söz konusu.

 

Param bünyesindeki şirketler Univera ve iştiraki Univis BT’de katıldı. Bu iş birliğinden hangi ürünler ortaya çıkacak, hangi avantajlar sunulacak?

Yenilikçi yazılım çözümlerinin mimarı Univera ve bağlı iştiraki Univis’i geçtiğimiz aylarda bünyemize kattık. Amacımız, finansal teknoloji alanındaki farklı çözümlerle ekosistemimizi büyütmek. Univera, 30 yıllık bilgi birikimiyle sektörünün öncü markası. Markaların satış, servis ve lojistik süreçlerini yönetebileceği yazılımları tek bir platformda geliştirmek, bu süreçlerin tamamen dijitalleşmesi için ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri sağlamak misyonuyla hareket ediyor. 270 binden fazla noktada yaygınlığı ile Türkiye’nin en önemli şirketleri arasında ve en büyük 500 hizmet ihracatçısından biri. Faaliyetlerine OT/VT ve IoT alanlarında başlayan Univis ise bugün satış, servis ve lojistik konularında yazılım, donanım, destek ve proje hizmetleri sağlıyor. Yeni dönemde bünyemizde yer alan Finrota ve Kredim markaları ile Univera arasında yepyeni iş birliği fırsatları doğacak. Bu sayede şirketlerin ihtiyaçlarına uçtan uca çözümler sunarken, bu süreç Param çatısı altında yeteneklerimizin ve uzmanlıklarımızın artmasını, güçlenmesini sağlayacak.

 

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz "Param çatısı altındaki şirketler ekosistemleşen bir dünyada, finansın teknolojiye dönüştüğü her alanda yenilikçi çözümler üreterek tüm sektörlerin ve bireylerin dijital ekonomiye entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor."

Param Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz “Param çatısı altındaki şirketler ekosistemleşen bir dünyada, finansın teknolojiye dönüştüğü her alanda yenilikçi çözümler üreterek tüm sektörlerin ve bireylerin dijital ekonomiye entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor.”

Param’ın ödeme altyapı sistemlerini kullanan şirketlerin sayısı katlanıyor. Müşterilerinizin talep ve isteklerinde bir değişim yaşanıyor mu? Neden sizi tercih ediyorlar?

Yaptığımız her geliştirmede ve projede müşterilerimizin ihtiyaçlarını, beklentilerini düşünüyor, kendimizi onların yerine koyarak empati kurmaya çalışıyoruz. Her adımda müşteri başarısını düşünerek hareket ediyor; bu konunun tüm departmanlar tarafından sahiplenilmesi için şirket gündeminin ilk sıralarında tutulmasına özen gösteriyoruz. Ürünlerimizin özelliklerini, sunduğu faydaları kullanıcılarımızdan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda şekillendiriyoruz. Müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını karşıladığımızı bilmek ekibimizin motivasyonunu artırırken müşterilerimizin de bizi tercih etmesini sağlıyor.

 

Yaptığınız yatırımlar ve satın almalar sürecek mi? Önümüzdeki dönemde yatırım yapacağınız ve odaklanacağınız alanlar neler olacak?

Dijital ekonomiye entegrasyonun her sektörde artmasıyla birlikte şirketler ürünlerini, hizmetlerini ve teknolojilerini kapsamlı ve birbirleri ile bağlantılı iş ekosistemleri altında topluyor. Param çatısı altındaki şirketler ekosistemleşen bir dünyada, finansın teknolojiye dönüştüğü her alanda yenilikçi çözümler üreterek tüm sektörlerin ve bireylerin dijital ekonomiye entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda ekosistemimizi yeni yetenekler ve çözümlerle genişletiyoruz. 2023 yılı bitmeden Türkiye fintek dönüşümü için heyecan yaratacak çok önemli başka gelişmeler daha paylaşacağımızı söyleyebilirim. 

 

Sektörde ilkleri hayata geçiriyorsunuz, ilk olmanın getirdiği zorluklar nedir? Güçlü ve sürdürülebilir büyümenizin sırrı nedir?

Rekabetin yüksek olduğu fintek sektöründe şirketlerin ayakta kalabilmeleri için kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaları büyük önem taşıyor. Bu noktada bizi sektörde farklı kılan unsurların başında hızlı hareket ederek hızlı uygulamaya geçme yeteneğimiz bulunuyor. “Herkes için her yerde hayatı finansal teknolojilerle kolaylaştırmak” vizyonumuzla finansal teknolojilere yönelik entegre çözümler sunuyor, kurumsal ve bireysel kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına tek elden yanıt verebiliyoruz. Sektördeki tecrübemizle zorlukları anlıyor, analiz ediyor ve her ölçekten kullanıcılarımızın ve müşterilerimizin isteklerini hızlı bir şekilde yerine getiriyoruz.

Yıllar içerisinde birçok zorluğu aşarak bir başarı hikâyesi yazdık ve bugün geldiğimiz konuma ulaştık. Bu zorlukların önemli bir kısmı, yeni oluşan bir sektörün sağlayacağı faydaları kamu ve özel sektördeki paydaşlarımıza anlatma ve onları ikna etme sürecinden kaynaklanıyordu. Güçlü ve sürdürülebilir büyümenizin sırrını ilk günkü gibi yorulmadan, gece gündüz tutkuyla çalışmaya borçluyuz. Geliştirdiğimiz finansal teknolojiler, ulaştığımız bilgi birikimi ve deneyimle Türkiye ile birlikte hedeflediğimiz Avrupa pazarlarına da fayda sağlayacak bir şirket olmanın gururunu yaşıyoruz.