KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, Fintechtime Eylül sayısı için yazdı “Insurtech’te yatırım artıyor, teknoloji yönlendiriyor”.

Insurtech sektörü, 2023’ün ilk yarısında geçen yılın düşük yatırım dönemini takiben önemli bir iyileşme yaşadı. Geleneksel insurtech alanındaki birleşme ve satın alma faaliyetleri yılın ilk yarısında sınırlı kaldı. Yılın sonuna doğru yaklaşırken insurtech finansmanının büyük olasılıkla sigorta değer zinciri boyunca nokta çözümler sunan “etkinleştiriciler” odaklı olarak devam etmesi bekleniyor.

 

Insurtech sektörü, 2023’ün ilk yarısında geçen yılın düşük yatırım dönemini takiben önemli bir iyileşme yaşadı. Yılın ilk altı ayında insurtech şirketlerine sağlanan küresel finansman, 2022 boyunca elde edilen toplam finansmanı neredeyse yakaladı. Finansman seviyeleri, 2020 ve 2021’in zirve yıllarında görülen olağanüstü seviyelere henüz ulaşmamış olsa da insurtech sektöründeki bu yükseliş diğer fintech alt kategorilerindeki zayıf eğilim göz önünde bulundurulduğunda önemli bir gelişme.

Yılın ilk yarısındaki güçlü sonuçlara katkı sağlayan işlemlerden biri, Duck Creek Technologies’in Vista Equity Partners tarafından 2,6 milyar dolara satın alınması oldu. Bu satın alma işlemi, yılın ilk yarısında insurtech için yatırım görünümünü güçlendirmekte önemli bir rol oynadı. Bu dönemdeki insurtech alanındaki ikinci büyük işlem ise Benefitfocus adlı yan haklar yönetim şirketinin Voya Financial tarafından 570 milyon dolarlık bir tutara satın alınmasıydı.

Bu işlemler ve yatırımlar, 2023’ün ilk yarısında insurtech sektöründeki olumlu ivmeyi ve canlanan yatırımcı ilgisini vurguluyor. Finansmanın yeniden artması, şirketlerin teknolojiyle sigortacılık sektörünü yeniden şekillendirdikleri yönünde değerlendirilebilir.

 

Insurtech için toplam küresel finansman aktivitesi (risk sermayesi, özel sermaye ve birleşme & satın almalar)

2020–2023*

Risk önleme ön planda

Genel sigorta sağlayıcıları yılın ilk yarısında sigorta alanındaki risk önleme konusuna odaklanmaya devam etti. Bu çalışmalar, büyük bir sorun ortaya çıkmadan önce sızıntı ve yangını tespit etmek için sensör kullanımından siber saldırıların önlenmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadı. Ortaya çıkan risklerin fiyatlandırılmasının zorluğu göz önüne alındığında, sigortacılar özellikle riskleri anlayıp ölçümleyerek daha kapsamlı hizmetler sunmalarını sağlayacak çözümlere ilgi gösterdi.

 

ABD, küresel insurtech finansmanında güçlü

ABD, 2023’ün ilk yarısında insurtech alanındaki üç büyük anlaşmayı çekti; Duck Creek Technologies ve Benefitfocus’a ek olarak ABD merkezli sigorta pazarı Gravie 179 milyon dolar fon topladı. Diğer bölgelerdeki en büyük anlaşmalar arasında Endonezya merkezli Qoala’nın 68,8 milyon dolarlık ve Almanya merkezli dijital sigorta şirketi Wefox’un 110 milyon dolarlık finansmanı yer aldı.

 

Insurtech’te birleşme ve satın alma faaliyetleri sınırlı

Geleneksel insurtech alanındaki birleşme ve satın alma faaliyetleri yılın ilk yarısında sınırlı kaldı. Genel insurtech finansmanındaki toparlanma göz önünde bulundurulduğunda, birleşme ve satın alma faaliyetlerindeki yavaşlama, genel piyasa koşullarına, küresel makroekonomik belirsizliğe ve devam eden jeopolitik zorluklara bağlanabilir. Piyasa koşulları istikrar kazandığında, özellikle dijital yeteneklere stratejik yatırım yapmayı amaçlayan şirketlerin ivmesiyle insurtech için birleşme ve satın alma faaliyetlerinde artış olabileceği tahmin ediliyor.

 

Yılın kalan kısmı için görünüm nasıl?

Yılın sonuna doğru yaklaşırken insurtech finansmanının büyük olasılıkla sigorta değer zinciri boyunca nokta çözümler sunan “etkinleştiriciler” odaklı olarak devam etmesi bekleniyor. Insurtech şirketlerinin, temel yeteneklerinin aslında sigorta şirketi olmaktan çok etkinleştirme teknolojileri etrafında odaklandığını fark etmeleriyle tam yığın modelinden uzaklaşabileceği öngörülüyor.

 

Diğer trendleri de şu şekilde özetleyebiliriz: Teknoloji tarafında güçlü şirketleri konu alan özel satın alma anlaşmaları devam ediyor. Özellikle hasar süreçleri, suistimal değerlendirmeleri ve adli tıp gibi alanlarda yapay zekânın insurtech hizmetlerini desteklemek için giderek daha fazla kullanımına odaklanılıyor. Diğer yandan, başta ABD’de olmak üzere kamu insurtech’lerinin zayıf performans nedeniyle özelleştirilmesi göz önünde bulundurulduğunda, halka açık insurtech’lerin performansı beklenen düzeyde değilse bu şirketlerin özel bir şekilde yönetilmesine yönelik anlaşmalar artabilir.