Yıldız Holding Kurumsal Strateji, İş Geliştirme ve M&A Transformation Head Cem Aydede, Fintechtime Eylül sayısı için yazdı “Para ve Doğanın Ortak Rengi: Yeşil Fintech”.

En çok vakit geçirdiğimiz ve düzenli bilgilendirmeler aldığımız bu fintech çözümlerinin, yatırımlarımızı değerlendirmek, daha kolay kredilere ulaşmamızı sağlamak ve para transfer etmenin yanı sıra daha çevresel sürdürülebilirliği destekleyici misyonları olamaz mı? Bunun cevabını yeşil fintech ve çözümlerini inceleyerek verebiliriz.

 

Birikimlerimizi değerlendirmek için günümüzde neredeyse limitsiz seçeneğimiz bulunuyor. Teknoloji adaptasyonunun artması, internetin yaygınlaşması ve dünyayı kapsayan hizmet trafiğinin gelişmesi ile akıllı telefonlarımızda metroda ineceğimiz durağa yol alırken kripto yatırımlarımızı kontrol edebiliyor, tüm hesaplarımızı bağladığımız banka uygulamamızda farklı hesaplarımızdaki yatırımlarımıza sunulan vade seçeneklerini inceleyebiliyor veya farklı ülkelerin borsalarında hisse alım satımları yapabiliyoruz. Bankaların, dijital cüzdanların, yatırım araçlarının uygulama marketlerinde sayılarının artması ile fintech mobil uygulamalarının indirme ve kullanım oranları sosyal medya, mobil oyunlar ve perakende çözümlerinin arkasında yer bulabildi. Peki en çok vakit geçirdiğimiz ve düzenli bilgilendirmeler aldığımız bu fintech çözümlerinin, yatırımlarımızı değerlendirmek, daha kolay kredilere ulaşmamızı sağlamak ve para transfer etmenin yanı sıra daha çevresel sürdürülebilirliği destekleyici misyonları olamaz mı? Bunun cevabını yeşil fintech ve çözümlerini inceleyerek verebiliriz.

 

Yeşil Fintech Nedir?

Yeşil Fintech’i sürdürülebilirlik ve finansal teknolojinin kesişimi olarak yorumlayabiliriz. Bu kavram, finansal inovasyonun, doğayı pozitif etkileyecek projelerin finansmanında nasıl kullanılabileceğini ve finansal dünyanın çevresel sürdürülebilirliğe nasıl etki edebileceğini ele alır. Özetle Yeşil Fintech, finansal sektörün dönüşümünü sürdürülebilirlik değerleriyle birleştirerek çevreyi koruma ve finansal karlılık sağlama hedeflerini olabildiğince hizalama konusunda önemli bir yaklaşımdır. Çevreyi desteklemek ve finans kavramları ortak düşünüldüğünde akla ilk gelenlerden biri yeşil finansman olabilir ancak bu kavramı Yeşil Fintech ile ayrıştırmak gerekir. Ülkemizin önde gelen holdingleri günümüzde yeşil tahvil ihracı, yeşil finansman kredileri hizmetleri devreye almaktadır ancak bunlar sürdürülebilirlik anlamında KOBİ’leri ve sanayileri çevresel çözümlere yönlendirmek için oluşturulan insiyatiflerdir. Yeşil Fintech’in misyonunu kalbindeki teknolojik inovasyonları sürdürülebilir bir çevre yaratmak adına uygulaması olarak düşünebiliriz.

 

Yeşil Fintech’in Temel Bileşenleri

Fintech’in sürdürülebilirliği destekleyici öncü fonksiyonlarının elektronik paralar, akıllı sözleşmeler / elektronik imza ve dijital KYC (Know Your Customer) süreçleri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ülkemizdeki son 5 yılda yapılan regülasyon değişiklikleri ile birçok finansal hizmetler artık fiziksel etkileşim gerektirmeden tamamen dijital ortamlarda ilerletebilir hale gelmiştir. Bunu destekleyici olarak 5 Ağustos tarihinde BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) 2 yeni bankanın fiziksel şube bulundurmadan ayrı şirket olarak hizmet vermesini onayladı. Elektronik para ticaret hacminin artması da fiziksel para kullanımının azalmasında rol oynamakta. Bu bileşenleri ile Yeşil Fintech; işletmelerin ve bireylerin çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı olabilir, sürdürülebilir yatırımları daha erişilebilir hale getirebilir, iklim değişikliği ile mücadeleye destek olabilir ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için toplumların finansal ihtiyaçlarını dijital mecralara yönlendirebilir.

 

Yeşil Odaklı Finansal Hizmetler

Fintech sektöründeki oyuncuların dijitalleşmeye destek olan bu yetkinliklerini mobil uygulamalar aracılığı ile müşterilere yayması en belirgin son müşterilere ulaşım aracı olarak göze çarpmaktadır. Bu noktada verilen hizmetlerin müşteri deneyimlerinin de yeşil odaklı tasarlanması Yeşil Fintech’in önemki metriklerinden diyebiliriz. Endüstriye yön verebilecek inovatif çözümlerden Treecard (https://www.treecard.org/) bu tasarımlar için güzel bir örnek. Müşterilerin finansal hizmet deneyimlerini ağaç dikmek, karbon salınımını azaltmak, geri dönüştürülmüş ürünler kullanmak ile harmanlamak, cashback ve puan gibi kampanya kazanımlarını çevreyi destekleyen uygulamalar ile birleştirmek (fidan dikmek, çevre kuruluşlarına bağış yapmak vb.) endüstrinin son müşterilere sundukları uygulamalarına adapte edebilecekleri faydalı örneklerden sadece birkaçı. Özellikle Avrupa ve İngiltere’de finansal hizmet sağlayıcıları bu bilinilirliği artırmak adına özel dikey hizmetler geliştirmektedir. Örneğin bir ödeme kuruluşu “Climate” adında alt bir hizmet sunarak B2B ve B2C müşterilerine karbon emisyonunu destekleyebilecekleri ödeme hizmetleri sunmaktadır. Ülkemizde bu tip ürün ve hizmetlerin Fintech ekosistemindeki bilinirliğinin artmasının sektördeki çeşitliliği artırmak ve müşterilerdeki sürdürülebilirlik algısını perçinlemek için ideal bir metrik olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yeşil Fintech’in Tırmanması Gereken Dağ

Ülkemizin öncü beyaz eşya firmalarından birinin CEO’su firmasının sürdürülebilirlik algısını çalışanlarına yayması ve zorluklara nasıl göğüs gerileceğini göstermek adına kurduğu bir ekip ile Everest dağına çıkmayı başarmıştır. Yeşil Fintech’in sektörde daha büyük bir paya sahip olabilmesi, daha çok müşteriye ulaşabilmesi ve daha faydalı oluşumlar çıkartabilmesi adına Everest kadar büyük bir dağa tırmanması gerekiyor diyebiliriz. Yeşil Fintech odağı ile kurulan girişimler kar ve büyümeyi sürdürülebilirliğe tercih eden kuruluşların muhalefeti ile karşılaşabilir ve sürdürülebilir finansal teknolojilere erişimlerinde yatırım maliyeti engeli ile karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda devletlerin mevcut fintech firmalarının yeşil çözümler geliştirmesi ve yeni yeşil odaklı fintech oluşumlarının çıkmasında destekleyici aksiyonlarını artırmaları faydalı olabilir. Enflasyon odaklı günümüz global piyasalarında sürdürülebilirlik ve yeşil hizmetler maalesef net kar ve ciro artışı gibi metriklerin arkasında kalıyor ancak bu inovatif yeşil çözümlerin fintech ekosistemi içerisinde üretilmesinde bir engel olmamalıdır. Ülkemizdeki fintech ekosisteminin yeşil uygulamaları nasıl destekleyeceklerini ve ne gibi hizmetler çıkartacaklarını merakla bekliyorum.